XT660Z zithoogte aanpassen

De Yamaha XT660Z Ténéré is een heerlijke motorfiets voor lange mensen, want voor kleinere mensen is het soms een onhandige motorfiets. Maar aan die soms lastige zithoogte is gemakkelijk iets te doen. Het verlagen van de Yamaha Ténéré is een klusje van niets.

De Tenere is een geweldige motor

De Yamaha XT660Z Ténéré is, zoals ik al eens eerder heb beschreven een fantastische en betrouwbare motorfiets en dat kan ik na [intlink id=”925″ type=”post”]68 duizend probleemloze kilometers[/intlink] zeker wel zeggen.

De Ténéré is met zijn 1 op 22 of soms een op 25 een zuinige motorfiets en met een benzine tank van 23 liter heb je meer dan voldoende actieradius voor een verre trip.

De wegligging van de XT660Z Ténéré is in een woord fantastisch te noemen en in het terrein doet de een cilinder het ook geweldig. De naam Tenere is dan ook gebaseerd op de gelijknamige woestijn in Afrika en dus kan het niet anders.

En hoewel het vermogen van de motorfiets met nog geen 50 PK  niet echt hoog te noemen is, accelereert de dikke eencilinder geweldig en reageert heerlijk fel op het gas.

Bovendien geeft de Yamaha het vermogen zeer gelijkmatig af. Die geweldige acceleratie is te danken aan de perfect werkende brandstof injectie van de motorfiets dat zonder horten en stoten zijn werk doet.

Tenere

Een uitstekende motorfiets maar niet voor kleine mensen

De zithoogte van de XT660Z

Maar er is een klein nadeel, en met nadruk klein omdat de eencilinder niet echt voor kleine mensen bedoelt is. De Ténéré is namelijk gemaakt voor in het terrein en dat kun je merken aan de zithoogte.

Voor de wat langere motorrijders hoeft de zithoogte geen probleem te zijn maar voor mensen zoals ik kan de Ténéré voor een uitdaging zorgen. Ik ben zelf namelijk net aan 1,70 meter en dat is voor een motorfiets als de Ténéré nou niet echt een voordelige lengte.

Maar na de eerste kilometers wist ik het zeker, deze dikke eencilinder van Yamaha is voor mij gemaakt en ik doe hem niet weg. Ik moest alleen een oplossing zoeken voor de zithoogte van de Yamaha XT660Z Ténéré.

Zithoogte aanpassen

Je kan op verschillende manieren de zithoogte  van een motorfiets veranderen. Je kan de dikte van het zadel wijzigen door er een dunnere schuimrubber vulling in te zetten maar dat kan er voor zorgen dat je zadel er minder mooi uit gaat zien.

Je kan kiezen voor kleinere wielen maar dat kan de wegligging van de motorfiets weer negatief beïnvloeden.

Het ontwerp van de motorfiets is zo gemaakt dat je beste wegligging hebt en als je daar iets aan veranderd, dan verander je ook de wegligging. Bovendien is het vervangen van wielen of kleiner maken ervan een kostbare zaak.

Tenere

Vorkpoten door de kroonplaten laten steken

Een simpele en goedkope manier.

Er is echter ook een andere simpele en veel goedkopere oplossing voor het verlagen van de zithoogte van de XT660Z Ténéré. Door de motorfiets lager op zijn veren te zetten verlaag je de zithoogte en het kost je bijna niets.

En als je de motor zowel voor als achter lager op zijn veren zet verander je niets aan de wegligging. Je verkort wel de veerwegen van de Ténéré  maar daar merk je in praktijk niet veel van, behalve misschien bij extreem terrein rijden.

Op de manier waarop ik de zithoogte van de XT660Z Ténéré wijzig hoef ook niet aan de vering zelf te sleutelen. Geen kostbaar gedoe met andere veren monteren, waarbij je de hele voor en achtervering los moet halen nee ik doe dat simpeler en dat leg ik in de volgende alinea uit.

Tenere

De zithoogte aan de achterkant aanpassen

De zithoogte van de Ténéré verlagen aan de voorkant.

Het is beter om deze klus niet alleen te doen om er zeker van te zijn dat je niets beschadigd. Zorg er om  te beginnen voor dat de motorfiets stabiel rechtop staat. Demonteer het voorwiel en leg het uit de weg.

Begin met het losdraaien van de bouten van de kroonplaten van een van de voorkpoten waarbij de andere persoon de vorkpoot vasthoud zodat die niet geheel uit de kroonplaten kan zakken.

Leg voor de zekerheid een stuk hout onder de voorkpoot, zodat deze niet op de stenen vloer terecht komt als hij uit je handen schiet.

Vervolgens duw je de vorkpoten stuk voor stuk door de kroonplaat omhoog zodat ze ongeveer 2,5 cm boven de bovenste kroonplaat uitsteken. Let erop dat beide voorkpoten exact evenveel door de kroonplaat heen steken anders raakt de motorfiets uit balans.

De zithoogte van de Ténéré Verlagen aan de achterkant.

Om de Ténéré aan de achterkant lager op zijn wielen te zetten moet je een verlagingskit aanschaffen. Deze verlagingskit bestaat uit twee stangetjes voor het veer systeem van de

Yamaha XT660Z Ténéré. Met deze kit, die eenvoudig te monteren is verlaag je de zithoogte aan de  achterkant met 30 millimeter.

Vervang beide stangen en doe dat een voor een omdat anders de achtervork met het achterwiel erin tot op de grond zakt waardoor het monteren van de langere stangen een lastige klus wordt.

Als de hele operatie klaar is zul je zien dat de Yamaha  Ténéré een redelijk stuk lager staat zodat je als berijder beter bij de grond kan.  Veel succes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.