Wheels and waves is meer vergane glorie

Frankrijk, het land dat bij veel mensen bekend staat als een van de beste vakantielanden ter wereld. Het land van goedkope campings en koffie met croissants. Frankrijk is ook het land waar je prachtig kan toeren door eindeloze mooie natuur, prachtige dorpjes en waar je heerlijk kan genieten van het motorrijden.

Vergane glorie in Frankrijk

Europa is het contingent met de rijkste geschiedenis, je kan Europa zelfs zien als de bakermat van de westerse beschaving.

Die beschaving ontstond in Griekenland kan je wel zeggen en spreidde zich uit over de rest van Europa.

Zowel de oude Grieken als de Romeinen hebben hun sporen achtergelaten in Europa, sporen die nog steeds te vinden zijn als je goed op let.

Frankrijk dankt bijvoorbeeld zijn identiteit aan de verovering van de Romeinen die rond 50 v christus Gallië versloeg.

 

Frankrijk

Restanten van een verschrikkelijke moordpartij

Sporen van oude beschavingen

Al reizend door Frankrijk kan je nog steeds de sporen van de Romeinen overal goed zien en je hoeft niet eens heel goed op te letten.

In steden als Reims en Troyes en verder in zuid Frankrijk hoef je alleen maar om je heen te kijken om die sporen te kunnen zien. Troyes zelf bloeide echt op in de late middeleeuwen.

Troyes bijvoorbeeld bestaat uit heerlijke kleine straatjes met vakwerkhuizen die zo uit de sprookjes van de gebroeders Grim kunnen komen.

De weg door de Champagne richting Troyes is echter allesbehalve opwindend te noemen. Lange uitgestrekte velden met veel mais of graan, en weinig bochten.

 

Frankrijk

De resten van een kinderwagentje in het kerkje

Frankrijk is een openlucht museum

Troyes zelf is en blijft echter een traktatie voor cultuur liefhebbers al stikt het er van de toeristen.

Net als alle andere Franse steden en dorpen heeft de stad een camping municipal, oftewel een gemeente camping en die bevindt zich op wandelafstand van het historische centrum de stad.

Via Auxerre rijden we door richting de ruïnes van het dorp Oradour-sur-Glane.  Het dorp werd op 10 juni 1944 verwoest door de Duitse Waffen SS. De actie was een vergeldingsactie voor een daad van het Franse verzet.

Mannen, vrouwen en kinderen werden vermoord en het dorp werd verwoest. Er vielen in totaal 642 slachtoffers in een drie uur durende slachtpartij.

 

Frankrijk

De restanten van het kerkje in Oradour-sur-Glane 

De Franse botheid zit diep geworteld

Het dorp zelf werd herbouwd maar de ruïnes bleven als monument in stand gehouden.

Als je in de buurt van het plaatsje bent is een bezoek aan het indrukwekkende monument een aanrader.

Voor de overnachting verblijven we bij het dorpje Magne op een nette camping waar we herinnerd worden aan de tanende Franse gastvrijheid.

Als we een lege crêperie binnen lopen met de vraag of we er iets kunnen eten krijg ik een resoluut nee te horen. We hebben niet gereserveerd en dus is er geen plek, terwijl het hele restaurant leeg is.

 

Een klassieker op Wheels and Waves

Is Frankrijk altijd zo geweest ?

Het is niet de eerste confrontatie met de botheid van de Franse bevolking maar dit slaat toch werkelijk alles.

Er zit letterlijk niemand in het restaurant en ik vraag dan ook aan het personeel wat het probleem is.

In plaats van een normaal antwoord worden we zo’n beetje het restaurant uitgekeken. Wat is er toch gebeurt met de Franse gastvrijheid, of is die er nooit geweest?

Terwijl we teleurgesteld het restaurant uit lopen graaf ik in mijn geheugen en denk aan al die keren dat ik door Frankrijk heb gereisd. Is Frankrijk altijd zo geweest bedenk ik mij dan of is dit van de laatste jaren?

 

Voor de liefhebber

Haute cuisine uit een automaat

Het blijkt ook zo’n beetje het enige restaurant in het dorpje te zijn. Gelukkig staat er een pizza automaat bij de camping en er kan nog bier gekocht worden en dus wordt het pizza met bier op de camping.

Niets mis met pizza en bier maar ik kom dit ongastvrije gedrag van de Fransen wel steeds vaker tegen in het land van rode wijn en de haute cuisine.

En dat is jammer want Frankrijk is qua landschap en cultuur nog steeds een bijzonder land.

Ik heb ontelbare keren door het land gereisd en ik blijf iedere keer weer nieuwe dingen ontdekken maar gastvrijheid is niet meer vanzelfsprekend in Frankrijk.

 

Wheels and Waves

Er staan wel pareltjes op het Wheels and Waves gebeuren

Liever naar Duitsland dan naar Frankrijk

Verassende dorpjes met prachtige oude huizen en kroegjes en heerlijke terrasjes. Niet alle fransen zijn ongastvrij maar het verschil met landen als Spanje, Duitsland en Italië is opvallend.

In Duitsland kan je bijvoorbeeld op ieder uur wel ergens wat te eten krijgen net als in Italië terwijl in Frankrijk de deur van restaurants soms gewoon voor je neus wordt dicht gesmeten omdat het net sluitingstijd is.

Maar het is niet anders, we zijn onderweg naar Biarritz waar we voor de derde keer het Wheels and Waves festival gaan meemaken.

De eerste keer was bijzonder, de tweede keer ging niet door vanwege Corona en nu gaat het weer door.

 

Wheels and Waves

Nog meer pareltjes

Vergane glorie geldt ook voor hotels

In Biarritz hebben we geboekt in een hotel dat duidelijk uit de glorietijd van de Franse kustplaats stamt. Een glorietijd die nu niet meer bestaat want de glorie van Biarritz is nu toch wel vergane glorie.

Het hotel is ronduit slecht te noemen, zeker gezien de prijs die we voor een kamer met doorgezakte bedden moet betalen.

Biarritz, ooit de plaats waar sterren als Brigitte Bardot, Alain Delon en andere grootheden van het witte doek hun vakantie vierden, is niet meer de sterren stad die het ooit was.

De franse badplaats is nu de plaats waar jonge mensen met hun surfplanken de stranden bevolken.

 

Wheels and waves

Veel moois maar niet veel zelfbouw meer.

Te perfect en weinig spontaniteit

De boulevard met daarop een aantal zeer populaire tenten waar je koffie, bier en andere heerlijkheden kan krijgen zorgen er nu voor dat Biarritz een geheel nieuw aanzicht krijgt en dat is positief bedoeld, er is dus hoop voor Biarritz.

Met Wheels and Waves gaat het eigenlijk net zo, het is nog steeds een aardig evenement maar het nieuwe en spontane is er wel vanaf.

De stands met “zelfbouw” motorfietsen lijken steeds meer professioneel door bedrijven gebouwde etalages van te dure motorfietsen. Ook de wheels and waves clothing is weer aanwezig.

Het is zogezegd te commercieel geworden allemaal. Het is duidelijk te zien dat de commercie het van het hobbyisme heeft overgenomen. Het is te perfect en te goed georganiseerd. Het spontane is ervan af en dat is jammer.

Wheels and Waves past wat dat betreft goed in Biarritz want het festival wat ooit vernieuwend en spontaan was is nu ook een beetje vergane glorie. Het wordt tijd om nieuwe gebieden te (her) ontdekken in Europa.

Eén gedachte over “Wheels and waves is meer vergane glorie”

  1. Kloptttt…. Frankrijk is op héél veel vlakken niét meer wat het was ( zelf gemerkt de vorige 2x dat we de landingsstranden gingen bezoeken) .. Frankrijk.. ondertussen synoniem ban veel te dure péages, veel te dure ( goede) restaurants én idd, veel te ongezellige, onverschillige uitbaters… mijn besluit is 2jaarvgeleden gemaakt… ik kom er niét meer… never… nie… nooit … euh… jamais dus😁
    En samen met mij ondertussen al veel Belgen en Nederlanders denk ik…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.