1:Welke Actiecamera kies je voor je motorfiets activiteiten

Je bent lekker onderweg op je motorfiets en je wil het liefst zoveel mogelijk bochten op je pad tegenkomen. Maar hoe leg je iemand uit hoe mooi de route was die je gereden hebt ? M.a.w. hoe kan je andere laten mee genieten met jouw motorhobby. Een actiecamera kan uitkomst bieden maar hoe bepaal je je keuze voor een dergelijk stukje techniek ?

Een actiecamera voor de actie

Steeds vaker duiken er spectaculaire en soms minder spectaculaire filmpjes op van motorrijders die hun motorritten op film vast leggen.

Vaak je zie je dan vreselijke waaghalzen die met een supersnelle sport motorfiets door het drukke verkeer scheuren.

Of je ziet off the road rijders die allerlei capriolen uithalen en soms behoorlijke klappen maken. Natuurlijk is dat spectaculair maar het hoeft niet allemaal zo.

Het is echter niet zo dat je alleen mooie filmpjes maakt als je gevaarlijke stunts uithaalt. Wie een beetje oog heeft voor natuur en mooie toerwegen kan hele leuke filmpjes maken, zonder spektakel.

Actiecamera, Gopro

Een gewone rit op de film zetten is net zo leuk

Spectaculaire Alpenpassen op de film zetten

Het kan namelijk net zo interessant zijn om een gewone toertocht op de film te zetten. Of je wil je vakantie in beeld brengen en wat is er dan leuker om je rit te filmen.

Denk maar aan het rijden over spectaculaire Alpen passen met je GoPro op je helm of motorfiets gemonteerd, dat levert prachtig beelden op.

Of je nou op een supersnelle sportmotor rijdt of een Offroad of allroad motorfiets. Een actie camera past bij iedere motorfiets.

Of je hebt een chopper of een Harley Davidson er gebeurt altijd wel iets onderweg. Niet dat er altijd sensationele dingen moet gebeuren als je aan het toeren bent natuurlijk.

Maar het gaat net om die ene actie, die ene bocht of dat prachtige vergezicht waar je zo’n prachtige film mee kan maken. Geloof me als je een actiecamera hebt ga je hem echt gebruiken.

Had ik nu maar een actiecamera

En vaak gebeuren er dingen die je misschien wel op de film wil hebben. Een camera op je helm kan op zo’n moment uitkomst bieden.

De moderne digitale actiecamera van tegenwoordig maakt een heleboel mogelijk vergeleken bij het materiaal van jaren geleden.

De actiecamera of Sport camera zoals deze genoemd worden, zijn over het algemeen compact en wegen bijna niets waardoor ze overal op je motorfiets of helm te plaatsen zijn.

De meeste camera’s zijn ook nog bestand tegen een stootje en ze zijn waterdicht.

En dat is ook van belang want als je halsoverkop moet stoppen omdat het gaat regenen kan je gevaarlijke situaties krijgen.

Actiecamera

Leuk filmen tijdens een off the road rit

GoPro is de meest bekende camera.

De meeste camera’s kun je zelfs op je helm monteren zonder daar direct last van te krijgen tijdens het rijden.

Het zijn over het algemeen lichtgewicht camera’s die gemakkelijk te bedienen zijn en tegen een stootje kunnen.

De keuze in camera’s groeit ook verder, want iedere zichzelf respecterende elektronica fabrikant wil natuurlijk mee doen in de markt van actioncamera’s.

De meest bekende Actiecamera is zonder twijfel de actiecamera van GoPro. De GoPro bracht misschien ook wel de eerste camera die klein genoeg was om op je motorfiets of fiets te monteren.

Maar GoPro is zeker niet de enige actiecamera die klein genoeg is om op je motorfiets of zelfs op je helm te bevestigen.

actiecamera

De minder bekende Garmin Virb

Genoeg keuze in camera’s

Zo heeft Sony een aantal camera modellen voor het filmen van de nodige actie. Sony is echter niet het enige alternatief voor GoPro.

Polaroid, TomTom ,van de TomTom navigatie apparaten, zitten in de zelfde markt als GoPro.

Contour met de Roam 3 en Garmin met de Garmin Virbe hebben ook zo hun camera modellen. En ondertussen is er zelfs een Garmin Virb 4K.

En er zijn nog veel meer bekende en onbekende merken als SJCAM, BearDevil, Denver, Rollei etc.

Een film van een off the road rit

Koop niet de goedkoopste actiecamera

Het is bij dit soort camera’s van belang dat  je niet de goedkoopste koopt want goedkoop is nog steeds duurkoop.

Er is dus keuze genoeg in het land van de Action camera, maar waar moet je op letten als je besluit een dergelijke camera te gaan kopen ?

Om te beginnen moet een dergelijk camera klein genoeg zijn om op je motorfiets, helm of eventueel fiets of ski’s te kunnen bevestigen.

Dat klinkt logisch maar niet iedereen denkt daaraan. Zorg ervoor dat de camera die je koopt ook tegen een stootje kan en dat hij tenminste spatwaterdicht is.

Koop niet de goedkoopste camera die je kan vinden want die zijn wellicht niet stevig genoeg. Een actiecamera moet hoe dan ook tegen stoten en schokken kunnen.

Je hebt het dan over een pro camera waarbij pro voor professioneel staat.

Actiecamera

 Een grote aan en uitknop op de zijkant van de Garmin Virb

Makkelijk bedienbaar is belangrijk

Wat ook belangrijk is, is dat de camera makkelijk te bedienen is terwijl deze op je helm of fiets zit.

Nu is het niet zo dat je tijdens het rijden moet kunnen inzoomen met je camera ofzo want dat lukt nooit. Zelfs als je de Gopro hero4 hebt lukt dat niet.

De manier van filmen, zoals inzoomen, groothoek en dat soort zaken kan je eenvoudig weg niet onder het rijden instellen. Het gaat er vooral om dat je de camera makkelijk aan en uit kan zetten.

Als je een camera op je helm hebt bevestigd met te kleine knopjes dan kan het aan en uitzetten van de camera met handschoenen aan wel eens een probleem worden.

De camera zet je toch vaak uit

En het is belangrijk dat je je camera af en toe uit kan zetten omdat je nu eenmaal niet constant aan het filmen bent. Dit is in verband met de accu en de ruimte in het geheugen.

Overigens is het vaak niet interessant om constant te filmen. Want zeg nou zelf, lange stukken saaie snelweg zijn niet interessant om vast te leggen.

En als je weet dat er mooie bochtig stukken aan gaan komen wil je de camera accu liever sparen voor het echte mooie motorwerk.

Je ziet dat een keuze niet zo makkelijk gemaakt is. Hoe ik op de keuze voor mijn Actiecamera ben gekomen lees je in deel 2 over de Garmin Virb review.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.