Een actiecamera voor op je helm moet makkelijk te bedienen zijn

Je hebt besloten een actiecamera te gaan kopen maar welke wordt het ? Wordt het de bekende GoPro of de minder bekende Contour Roam3. In dit artikel probeer ik aan te geven hoe je kan bepalen wat je keuze voor de juiste camera wordt. Kies je de Gopro silver edition of toch liever voor iets anders. 

Welke actiecamera kies je deel 1

De GoPro is niet de enige camera

Allereerst zijn het beeld en het geluid belangrijk voor de keuze van jouw camera. Maar ook het bedieningsgemak van een camera telt mee voor jouw keuze.

Want je wil geen camera waarbij je na moet denken als je hem aanzet. Een actie camera moet makkelijk te bedienen zijn en omdat je op een motorfiets nou eenmaal niet altijd je handen vrij hebt.

Dat is ook de reden dat de actiecamera op een vast punt gemonteerd zit, of dat nou op je motorfiets is of op je helm.

Een actie camera is natuurlijk makkelijk op je stuur te monteren. De camera is dan gemakkelijker te bedienen maar het beeld wordt minder afwisselender.

Actiecamera

Een manier om je actiecamera op je helm te monteren

De plaatsing van de actiecamera

Want met een camera op je helm draait de camera natuurlijk mee met de bewegingen van je hoofd. Dus daar waar je naar toe kijkt, kijkt ook de camera.

Monteer je de camera op het stuur of ergens anders op je motorfiets dan wordt het beeld vaak eentonig. In een later artikel ga ik hier dieper op in.

Bedenk bij de aanschaf van je Actiecamera ook alvast aan waar je hem wil monteren. Wil je je actiecamera op je helm hebben bedenk dan dat de mogelijkheden per model verschillen.

In principe kan iedere camera op je helm gemonteerd worden maar dit is niet altijd handig.

Hoe bevestig je een camera

Zo zijn de meeste GoPro modellen vierkant van vorm en daardoor minder handig op je helm te monteren.

Door het model steekt de camera aan alle kanten uit waardoor je deze over het algemeen makkelijk te beschadigen.

Dat neemt natuurlijk niet weg dat de GoPro een uitstekende camera is maar wellicht niet altijd makkelijk te gebruiken.

Let dus ook op het model van de camera als je een keuze maakt. En vergeet ook niet te letten op de bevestiging mogelijkheden.

actiecamera

Camera bevestigingspunten met dubbelzijdig tape

Een GoPro zet je niet makkelijk uit.

Zoals ik al eerder zei moet je een actiecamera die je meeneemt op de motorfiets makkelijk aan en uit kunnen zetten. Dit is  om te voorkomen dat  de  accu van de camera snel leeg raakt.

Bovendien film je altijd selectief en staat je actiecamera ook regelmatig uit. Lange stukken rechtdoor zijn namelijk niet interessant om te filmen.

Je wil de camera dus op een plek hebben waar je er makkelijk bij kan. Dit is namelijk handig om hem op ieder gewenst moment aan te zetten.

Dat betekend dus dat je de camera niet boven op je helm kan hebben want om iedere keer te moeten stoppen om de camera aan en uit te zetten is niet handig.

Camera aan de zijkant van je helm

En als je met een systeemhelm rijdt zoals bijvoorbeeld de Nolan past een camera al helemaal lastig boven op je helm gezien de wijze waarop de helm open gaat.

In dat geval kan de camera het best aan de zijkant van je helm zitten en dan het liefst aan de linkerkant.

Zet je de camera rechts dan moet je je gas los laten om de camera aan en uit te zetten en dat is niet handig als je op bochtige wegen rijd.

Bij de Garmin Virbe is het helemaal onhandig om de camera rechts te hebben.

Hou de aan en uit knop binnen bereik

De aan en uit knop van de camera zit links. Als je de camera rechts plaatst zit de aan en uit knop tegen de rechterkant van de helm aan.

Het is altijd zaak dat je je actiecamera makkelijk en snel aan en uit kan zetten.

Het wordt dan lastig om met je hand tussen de camera en helm te komen voor het bedienen van de camera.

Dit geld natuurlijk alleen voor modellen als de Garmin Virb. Bij camera’s waar de aan en uit knop bovenop maakt de plaatsing minder uit.

Strak op je helm is het beste

Een Actiecamera wil je het liefst zo strak mogelijk op je helm hebben zodat hij niet te veel opvalt en niet te veel uitsteekt.

De camera die je echt strak op je helm kunt bevestigen is zonder twijfel de Contour Roam3.

Er zijn overigens ook voldoende accessoires om de camera op andere plaatsen te bevestigen. Er zijn speciaal geschikte beugels zodat je ook uit andere gezichtspunten kan filmen.

Terwijl je bij de meeste andere camera’s toch een redelijke stellage op je helm moet monteren kan de Contour Roam3 vrijwel direct strak tegen je helm gemonteerd worden.

De Contour roam3 kan ook makkelijk aan en uit gezet worden door de grote schuifknop boven op de camera.

actiecamera

De Garmin Virb met de helm montage kit. 

Geen verwisselbare accu in de Contour Roam3

Groot nadeel van de Contour is dat de accu vast in de camera zit en dus niet verwisselbaar is zoals bij de Garmin Virbe wel het geval is.

Als je onderweg bent en je accu is leeg kan je deze dus niet verwisselen voor een volle en zit je dus zonder camera.

Een ander nadeel van de Contour is dat hij rechtstreeks tegen je helm aangeplakt zit zodat er weinig stel mogelijkheden zijn.

Het voordeel is dan weer dat je de lens kan verdraaien zodat je het beeld wel recht kunt zetten. Dit maakt dat de Contour roam3 een interessante actiecamera is. Lees zelf meer in deze Contour roam 3 review.

Er is dus veel keuze in actie Camera’s. Hoe ik tot mijn keuze ben gekomen beschrijf ik in deel 3 van deze serie.

De Gopro actie camera

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.