Gore-Tex voor het waterdichte motorpak.

Je gaat lekker met je motorfiets op reis. Je voelt je vrij en je geniet van de mooie omgeving en de slingerende bergwegen die je tegenkomt. Maar motorvakanties kunnen ook ongemakken met zich meebrengen. Denk maar eens aan het langdurig in de regen rijden en in het donker in de regen een camping moeten zoeken. Tja het hoort erbij natuurlijk. Veel van de veel voorkomende ongemakken zijn te voorkomen of op een prettige manier aan te kunnen.

Waterdichte voering of Gore-Tex ?

Je gaat lekker op je motorfiets naar het zuiden voor een mooie trip. Om te voorkomen dat je in te warm weer komt te rijden vertrek je beter vroeg in het voorjaar.

Zeker als je naar zuidelijke landen als Spanje, Portugal of Italië gaat en steden als Valencia. Ga je ergens in april richting Spanje dan weet je dat je onderweg in slecht weer terecht kan komen.

Als je in april vertrekt kan je het onderweg qua weer nog behoorlijk slecht krijgen.

Als doorgewinterde motorreiziger weet je natuurlijk dat je makkelijk in slecht weer terecht kan komen en dus ben je op het ergste voorbereid.

 

Gore-Tex

Hydratex is een toch een van de mindere merken.

Een waterdicht motorpak

Je hebt natuurlijk een motorpak aan want je wil toch veilig en warm onderweg zijn, alleen ook weer niet al te warm.

Kies je voor een motorpak waarin je het altijd droog houdt dan zit je direct te denken aan een motorpak waar mee je door weer en wind kan rijden.

Je kan kiezen voor een pak dat door middel van impregnatie waterdicht is gemaakt of voor een pak dat door middel van een waterdichte laag de regen tegenhoudt.

Die waterdichte laag kan in het pak zelf verwerkt zijn maar het kan ook een waterdichte voering zijn.

Persoonlijk heb ik goeie ervaringen met waterdichte voeringen maar er zitten ook nadelen aan dit soort voeringen.

 

Gore-Tex

Bij warm weer kan de ventilatie open bij veel motorkleding

Waterdichte voering voor in de winter

Stel je maar eens voor dat je lekker onderweg bent richting het zuiden en het gaat regenen.

Je moet dan ergens langs de weg je motorpak uittrekken en je waterdichte voering erin ritsen. In zo’n geval is een waterdichte voering niet handig.

Een waterdichte voering is handig als je de winter doorrijdt en altijd waterdicht op je motorfiets wil zitten.

De waterdichte voering functioneert bovendien ook als een windblock waardoor je bij lagere temperaturen ook beschermd ben.

Voor een rit richting het zuiden is het soms beter om te kiezen voor een pak met waterdicht membraan dan voor een waterdicht voering.

 

Gore-Tex

Motorlaarzen met Gore-Tex voor pure waterdichtheid

Kies voor Gore-Tex

Kies je voor een waterdicht membraan dan is het aan te raden Gore-tex te nemen. Het gore tex membrane is hoe dan ook het beste wat er is.

Gore-Tex is weliswaar een merknaam maar het is wel het merk dat de beste kwaliteit membraan levert.

Er zijn meerdere keuzes zoals Drystar, Hydratex, Raintex maar die gaan op de lange duur allemaal doorlekken.

Het zijn de goedkopere merken onder de waterdichte membranen maar naar mijn ervaring zijn geen van de andere merken net zo goed als Gore-Tex.

Gore-Tex mag dan wel een stuk duurder zijn dan de andere merken maar het is tenminste echt gegarandeerd waterdicht, ook voor de langere ritten.

 

Booking.com

Kies voor een hotel via Booking.com

Een doorwaai pak voor warm weer

Je moet je voorstellen dat je met honderd kilometer per gebombardeerd wordt met regendruppels die het liefst door je jas heen gaan.

Gore-Tex houdt dat bombardement daadwerkelijk tegen terwijl de meeste andere merken dit soort geweld niet aankunnen, en ik spreek uit ervaring.

Ga je naar gebieden waar je hogere temperaturen kan verwachten van boven de 30 graden dan kan je nog beter voor een doorwaaipak met los regenpak kiezen.

Een doorwaaipak is ideaal als je door echt warme gebieden rijdt. Denk aan zuid Spanje en Portugal of bijvoorbeeld zuid Italië waar de temperaturen kunnen oplopen tot boven de 35 graden.

 

Booking.com

Af en toe lekker luxe in een hotel na een lange dag motorrijden

Goed beschermd ook met warm weer

Je wil dan het liefst zo min mogelijk kleding aan hebben maar toch goed beschermd zijn bij eventuele schuivers.

Een doorwaaipak met een los regenpak is dan een uitstekende combinatie en ik spreek ook nu weer uit ervaring.

Kies wel voor een regenpak dat je makkelijk aan kunt trekken, m.a.w. koop hem niet te klein en neem een broek met lange ritsen die je makkelijk van onder tot boven open kan ritsen.

Het voordeel van een dergelijk broek is dat je er makkelijk in kan stappen zonder eerst je motorlaarzen uit te hoeven trekken.

Een dergelijk los regenpak werkt ook prima als windblock als je doorwaaipak bij lagere temperaturen niet warm genoeg is.

 

Booking.com

Een hotel in Morella Spanje, motorfiets kan veilig op de stoep.

Voor de pure avonturiers

Voor de pure avonturiers is het van belang een tent bij je te hebben. Niets is leuker dan op een mooie camping in de warme namiddag je plaats voor de nacht in orde te maken.

Je hebt een makkelijk op te zetten tent bij je en goed kampeermateriaal. Ook voor kamperen geldt dat je beter wat meer kan uitgeven zodat je behoorlijke spullen hebt.

Zorg voor een warme slaapzakken en goed slaapmatje want ook in de zomer kan het op sommige plekken behoorlijk afkoelen.

Een donzen slaapzak die tot 8 graden onder nul gegarandeerd is, is geen overbodige luxe, ook niet als je in de zomer op pad gaat.

 

Cooling Vest

Een koolvest voor het echt warme weer kan comfortabel zijn

Lage temperaturen in de bergen

Zeker als je de bergen in gaat wil je ’s-Nachts een warm bed hebben. Een Thermorest matje is ook geen overbodige luxe. Een slaapmat van Thermorest is warmte isolerend, comfortabel en klein op te rollen.

Als je echt in te slecht weer terecht komt en je genoodzaakt bent in een hotel te overnachten kan je het beste een overnachting boeken via een van de bekende apps als Booking.com en AIRBNB.

Je hebt natuurlijk je smartphone bij je zodat je altijd en overal via de Booking.com App of de AIRBNB app een hotel kan boeken, mocht je daar behoeft aan hebben.

Zonder smartphone ben je tegenwoordig nergens meer en dus heb je ook als motorrijder een Iphone, Samsung of ander slimme telefoon bij je.

 

Pico de Europa

Onderweg in Pico’s de Europa

Booking.com of AIRBNB

Het is echter wel zaak dat je telefoon altijd voldoende opgeladen is want anders heb je er nog niets aan.

En dus kan je je smartphone opladen op je motorfiets via je accessoire stekker die je ergens in het dashboard van je motorfiets hebt gemonteerd.

Terwijl je je telefoon in je tanktas hebt zitten kan je hem makkelijk opladen, gemak dient de mens nietwaar.

Motorreizen is avontuurlijk en kan zeker ook comfortabel zijn, zeker als je aan een aantal zaken wat meer aandacht schenkt. Geniet van het avontuur en je motorfiets en hou het veilig.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.