The Distinguished gentlemans ride ook in Den Haag

Goed gekleed op de motor is een term die iedere motorrijder wel verstaat. In de meeste zo niet alle gevallen gaat het dan om beschermende motorkleding. Motorkleding die een stootje kan hebben bij een schuiver. Want het asfalt is zo ruw als een rasp en als je ten val komt en je draagt een gewoon shirt kan je zomaar een probleem hebben.

Prostaatkanker onderzoek

Maar dezelfde term over motorkleding mag een keer per jaar iets anders betekenen.

In tientallen landen over de hele wereld start op 24 september 2017 een motor rit met goedgeklede heren en een enkele dame.

En dat is niet zo discriminerend als het misschien klinkt. Dames spelen in deze rit niet echt een hoofdrol maar mogen wel mee.

Op de 24e september ’17 starten over de hele wereld namelijk korte toertochten ten behoeve van het onderzoek naar prostaatkanker.

Ook in ‘s-Gravenhage werd een rit gestart voor voorname heren op hun ronkende machines.

 

Distinguished gentlemans ride

Niet alleen voor voorname heren, ook dames reden mee voor het goede doel.

Een gezellig koffiehuis

Op een klein verlaten industrie terrein, tja het is tenslotte zondag, komen steeds meer motorrijders samen.

Op het terrein van het gezellige koffiehuis verzamelde zich in de loop van de ochtend zo’n 120 motorrijders.

De meeste zo niet alle motorrijders zitten keurig gekleed in driedelig grijs of zwart op hun gepoetste motorfiets. Want alles wat er kan blinken blinkt ook.

De sfeer is ontspannen en dat komt mede door het prachtige weer waar we op deze late septemberdag op getrakteerd worden.

 

prostaatkanker

De Distinguished gentlemans ride trekt voorname heren aan

Triumph motorfietsen is een sponsor

De distinguished gentlemans ride wordt overigens gesponseerd door o.a. Triumph motorfietsen en Zenith horloges.

Gedurende de komende anderhalf uur arriveren steeds meer heren en dames op hun blinkende en soms klassieke motorfietsen.

Een BMW R-NinT Scrambler staat broederlijk naast een tot Caféracer omgebouwde BMW uit de jaren 80 of is het jaren 70 ?

Een sportieve witte streep siert de glanzend zwart gespoten tank van de boxer en loopt door tot over het kontje van de racer.

 

prostaatkanker

Het begon allemaal met een benzinetank

Een motorfiets met een verhaal

“Nee het is een motorblok uit een R100 rs en de rest is van alles wat” zo verteld de eigenaar. “Ik ben eigenlijk begonnen met het kopen van een benzine tank en toen kreeg ik het idee om iets moois te bouwen”

“ Het frame heb ik niet laten poeder coaten maar het is gewoon met de hand geverfd, want dat deden ze vroeger ook zo”

De eigenaar staat in een stemmig grijs tweet pak naast zijn in twee jaar tijd opgebouwde BMW.

Naast de zelf gemaakt café racer heeft hij nog een 1200 cc KTM. “ Die KTM is voor de lange afstanden deze is voor dit soort dingen “. Met de BMW rij ik de Distinguished gentlemans ride het liefst”, zegt hij met een grijns.

 

prostaatkanker

Een zeer voorname heer bij zijn custombuild motorfiets

Een heuse Royal Enfield Bullet

Uit mijn ooghoek zie ik een duidelijk oudere heer arriveren op een Royal Enfield Bullet 500. “Weet u dat Ted Simon 4 jaar lang de wereld is rondgereisd op zo’n motorfiets ?” vraag ik.

De man in zijn keurige lederen jas en geruite pet is duidelijk overvallen. “ Wie is Ted Simon ?” vraagt hij verbaasd. In een paar worden vertel ik iets over Ted Simon en Jupiters travers.

De Enfield blijkt een prima motorfiets te zijn want de eencilinder start nog geweldig gemakkelijk maar er is wel een elektrische startmotor opgebouwd.

“ Ja dat aantrappen lukt mij niet” zegt de heer met een grijns. De berijder moet al ergens ver in de 70 zijn en voelt zich in zijn element tussen al die andere deelnemers aan de distinguished gentlemans ride.

 

Honda caferacer

De organisator van de afdeling Den Haag

Poseren bij motorfietsen

Als ik vraag of hij even bij zijn Bullet wil poseren doet hij dit graag. Met opgestoken duim en een voorname glimlacht staat de man met pet naast zijn trots. Prachtig dit soort mensen.

Een stukje verder op staat een prachtig glimmende Norton met daarnaast een voorname heer met ribfluwelen colbert. Trots verteld de man de geschiedenis van de Norton waar hij naast staat.

De Norton Victorie is tijdens de tweede wereldoorlog in grote getalen naar het vasteland gekomen. Op mijn vraag of de motorfiets zeldzaam is schud de eigenaar zijn hoofd.

“Nee ze zijn zeker niet zeldzaam, er staan veel van dit soort machines weg te roesten in schuren en kelders”.

 

Trots op zijn Bullet tijdens de Distinguished gentlemans ride

Een rit tegen prostaatkanker

Ook deze deelnemer van de distinguished gentlemans ride wil wel even poseren, met en zonder helm. De distinguished gentlemans ride trekt een grote verscheidenheid aan deelnemers.

Oudere mannen op glimmende Harley Davidsons, jonge kerels op snelle Japanse en Duitse motorfietsen klassiekers en zelfbouwers.

Tussen de verschillende machines zijn ook kunstwerkjes van Custom build bouwers als Motor Adonis te vinden.

Een KTM eencilinder, omgebouwd tot Scrambler en een tot café racer omgebouwde Yamaha TR1 met wat start problemen doen ook vrolijk mee.

 

Norton Victoria

Met een Norton Victoria tegen prostaatkanker

Een scooter met een picknick mand

Er komt ook een enkele scooter uit de jaren 70 het parkeerterrein oprijden, compleet met reservewiel en rieten picknick koffer.

De distinguished gentlemans ride lijkt ook een mix te zijn van motorrijders die door weer en wind woon werk verkeer rijden en mooi weer of gelegenheid rijders.

Geen enkel probleem natuurlijk want alles loopt en rijdt gebroederlijk door elkaar heen.

Niet iedere motorfiets die aan de distinguished gentlemans ride mee doet lijkt overigens geschikt voor woon werk verkeer. En sommige motorfietsen zien er ook veel te mooi uit om mee door weer en wind te rijden.

 

Distinguished gentlemans ride

Een schitterende creatie van Motor Adonis

Een keurige heer met bolhoed als fotograaf

Het parkeerterrein waar de distinguished gentlemans ride start, begint nu langzaam vol te lopen met sponsorren voor de strijd tegen prostaatkanker.

Sommige deelnemers laten zich door een keurig geklede heer met witte bolhoed fotograferen voor het spandoek van de rit.

Een voorname dame met roze helm met glitters lijkt de aanwijzingen van de fotograaf niet goed te begrijpen en rijd een paar keer het spandoek voorbij. Tot hilariteit van de vele aanwezigen.

In het lunch restaurant op het terrein waar de rit begint wordt koffie met gevulde koek geserveerd.

Je betaalt door een donatie te doen in de doorzichtige kunststof bak die op de bar staat, dus betaal ik maar € 10,– voor een kop koffie. Het is voor het goede doel nietwaar.

 

Strijd tegen prostaatkanker

Klaar voor de Distinguished gentlemans ride 2017

Er is bijna 5 miljoen opgehaald

De meeste motorfietsen rijden, na op de foto te zijn gegaan, richting een grotere parkeerplaats en wachten daar op het startsein en dat startsein komt klokslag 12.00 uur.

Volgens de organisator van de distinguished gentlemans ride van ’s-Gravenhage is de rit in Manilla op de Filipijnen net geëindigd.

Volgens de spreker heeft het wereldwijde evenement bijna het streefgetal van 5 miljoen opgehaald.  Het resultaat is er in ieder geval al maar nu de rit nog.

De spreker spreekt nog wat bemoedigende taal maar daarna komen dan toch de magische woorden, “gentleman start your engines “.

 

groep motorrijders

De groep gaat rond 12.00 uur onderweg.

Het doel van 5 miljoen is nog niet gehaald

Binnen 10 minuten staan er ruim 120 klassieke, sportieve en custom build motorfietsen ronkend klaar om de rit door ‘s-Gravenhage te starten. De distinguished gentlemans ride is van start.

Het doel van 5 miljoen is nog niet gehaald maar dat gaat zeker goed komen. De Distinguished gentlemans ride gaat zeker zijn doel bereiken.

Dat het een mooie vruchtbare rit gaat worden die veel oplevert want het is voor het goede doel.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.