Spanje is motorland nummer een als je van zon houdt

Spanje, het land van de zon en de gouden stranden. De meeste toeristen pakken de Autoroute de soleil om zo snel mogelijk op het Spaanse strand te gaan liggen. De route de soleil is natuurlijk de snelste weg om naar de zon te gaan maar niet de interessantste.

Een waar motorparadijs

Want Spanje is zoveel meer dan alleen zon en strand. Spanje is het land van cultuur en geschiedenis en vooral het land waar je fantastisch motor kan rijden. Een Spanje vakantie is altijd heerlijk natuurlijk maar met een motorfiets is het een feest.

De Romeinen noemde het huidige Spanje Hispania. Volgens verschillende theorieën zou Hispania weer afgeleid zijn van het Griekse woord Hesperia.

De Grieken zouden zowel Italië als het huidige Spanje zo genoemd hebben omdat zowel Italië als Spanje ten westen van de ster Esperos liggen. Dit is vanuit Griekenland gezien juist.

Maar hoe dan ook, Spanje staat nu voornamelijk bekend als land van de zon en strand maar Spanje is veel meer dan dat.

 

Spanje

mooie toerroutes genoeg in Spanje

Bijna altijd zon in Spanje

Je kan namelijk veel meer in Spanje doen dan in de zon liggen. En een van die dingen die je in Spanje goed kan is toch wel motorrijden. Om te beginnen is er natuurlijk het perfecte weer.

In het land achter de Pyreneeën schijnt bijna altijd de zon, zelfs als het in Nederland allang winter is en dus is het vrijwel altijd prettig motorweer. Spanje is echter niet altijd een vakantieland geweest.

Het land dat tot 1975 bekend stond als dictatuur onder generaal Francisco Franco was niet altijd een vakantieland.

Generaal Franco regeerde het land van 1939 tot zijn dood in 1975 met harde hand. Franco kwam aan de macht na een 3 jaar durende burgeroorlog waarbij hij hulp kreeg van de Duitse Nazi’s.

Spanje verklaarde zich neutraal tijdens de tweede wereldoorlog maar was wel fascistisch.

 

Motorrijden in Spanje

Een typisch Spaans dorpje

De Spaanse dictatuur

Tot 1975 en zelfs een aantal jaren daarna was het niet correct om in Spanje met vakantie te gaan. De dictatuur van Franco was niet snel vergeten en zeker niet zijn collaboratie met de Nazi’s in die tijd.

Het land van de zon en de stier is tegenwoordig een moderne democratie dat lid is van de NAVO en van de EU en natuurlijk de Euro als munt heeft.

De uitgestrektheid, het perfecte weer en de prachtige wegen en indrukwekkende steden en dorpen kunnen je motorvakantie tot een feest maken.

Als je tijd genoeg hebt voor je motorvakantie in Spanje kan je ervoor kiezen om zoveel mogelijk de snelwegen te vermijden. Want zoals ik altijd zeg, mijn motorvakantie begint al in Nederland.

 

motorrijden in Spanje

Een typisch bijna verlaten dorp in op het Spaanse platteland

Historische steden en dorpen

Neem je echt de tijd voor je motorvakantie in Spanje dan kan je in Frankrijk al beginnen met het rijden over de kleinere wegen.

Vanaf Nederland is het ongeveer 1500 km rijden naar de Spaanse grens en dat is in drie dagen te doen, ook zonder snelweg.

Als je liever niet de hele afstand naar Spanje zelf wil rijden kan je natuurlijk ook kiezen voor de motortrein.

Een motor naar Spanje vervoeren kan dus per trein. Je moet dan wel eerst naar Parijs rijden om daar de trein te pakken naar Narbonne of Biarritz.

Als je eenmaal over de Pyreneeën heen bent dan lonkt het uitgestrekte Spaanse landschap met al zijn variaties in landschap en prachtige historische steden en dorpen.

 

motorrijden in Spanje

Een historische brug in Toledo

De stieren rennen van Pamplona

Neem bijvoorbeeld Pamplona met zijn smalle straatjes en steegjes. Pamplona is de stad waar eens per jaar de stierenrennen plaats vinden.

De stieren worden losgelaten om via een afgezette route door de stad te rennen vooraf gegaan door groepen waaghalzen die voor de stieren uitrennen.

De route is te herkennen aan de zware afzettingen die ervoor moeten zorgen dat de dieren niet van de route af kunnen wijken.

De stieren rennen vinden plaats van 6 tot en met 14 juli dus als je getuige wil zijn van de waaghalzerij van sommige Spanjaarden is dat de periode om naar Spanje te gaan. Hou wel rekening met hoge temperaturen in de maanden juni, juli en augustus.

 

Spanje

Een prachtig Spaans uitzicht

Lekker warm in Spanje

De beste maanden om naar Spanje te gaan zijn april mei en september. Ga je ver naar het zuiden dan kan je zelfs tot en met december goed weer hebben.

Motorrijden in Spanje met warm weer is lekker maar als de temperaturen tot ver boven de 30 graden oplopen wordt het wel heftig dus vermijd liever de zomermaanden.

Spanje is met een motorvriendelijk land maar je moet je wel aan de regels houden. Zet je motorfiets niet op de stoep in een Spaanse stad want je krijgt geheid de opdracht van de politie om je motorfiets weg te halen.

De meeste Spaanse steden hebben aparte parkeerplekken voor motorfietsen dus maak daar gebruik van. Gedraag je ook op de weg en pas op voor snelheidsovertredingen.

Vooral als je door kleine plaatsen rijdt is het oppassen geblazen want snelheidsovertredingen worden hard aangepakt.

 

Spanje

Een verlaten Spaans dorp

Koeler in de bergen

Wordt het je even te warm in Spanje dan kan je altijd de bergen in “vluchten”.

Het is sowieso niet verkeerd om met een motorfiets door bergachtig gebied te toeren maar in het geval van te hoge temperaturen is het een uitkomst.

Een interessant berggebied is Picos de Europa. Picos de Europa ligt zo’n 20 km ten zuiden van de westkust van Spanje. Vanaf Pamplona is het zo’n 370 km rijden richting het gebergte.

Een flink rit maar wel een die qua landschap absoluut de moeite waard is. Zeker als je de groene kant van de kaart kiest.

 

Arcos de la Frontera

Arcos de la Frontera ligt hoog op een berg

Picos de Europa

Doordat Picos dicht bij de Atlantische kust ligt kan het er vaak regenen en dat is ook de reden dat Picos een mooi groen natuurgebied is.

De hoogste top van Picos is de 2648 meter hoge Torre de de Cerredo. Het gebied is zeer populair bij berg beklimmers en wandelaars en heerlijk om motor te rijden.

Heb je na een paar dagen weer genoeg van de regen dan ga je gewoon verder naar het zuiden.

Heb je echt genoeg tijd dan loont het om een paar grotere Spaanse steden te bezoeken. Denk bijvoorbeeld aan een stad als Bilbao.

 

Toledo

Bier en omelet in Toledo op een warme zomeravond

Bilbao is 700 jaar oud

Bilbao is ruim 700 jaar geleden als stad gesticht door Diego López V de Haro. De stad ligt aan de rivier de Nervión en aan een van de pelgrimsroutes naar Santiago de Compostella.

Bilbao is een van de steden in de wereld met een eigen Guggenheim museum. De Baskische stad heeft een vochtig zeeklimaat en het is er over het algemeen koeler dan de rest van Spanje.

Voor wie verder naar het zuiden wil kan Toledo, een van de oudste steden van Spanje bezoeken. Toledo ligt aan de rivier de Taag en staat op de werelderfgoed lijst van UNESCO.

Aan de rand van de stad is een prettige camping te vinden met een verkwikkend zwembad.

 

Toledo

Uitzicht over Toledo bij zonsondergang

Luidruchtig eten en rommel op de vloer

Je kan te voet vanaf de camping het centrum van Toledo bereiken en zodoende heerlijk dwalen door de nauwe straatjes van de historische stad.

Bezoek de vele koffietentjes en tapasbars of pak een lekker koele cerveza op een van de Spaanse terrassen. Spanje is voor 70% rooms Katholiek en dat kan je zien aan de vele kerken en kathedralen die het land rijk is.

Uit eten gaan is in Spanje een hele aparte beleving. Spanjaarden kunnen behoorlijk luidruchtig zijn en dat merk je als je ergens in een restaurant iets gaat gebruiken.

Tijdens het eten blijven Spanjaarden vaak luidruchtig met elkaar discussiëren en trekken zich niet veel aan van mensen die om hun heen zitten. Dat merk je ook aan de rommel die in veel Spaanse restaurants op de grond ligt.

 

Arcos de la Frontera

Een typisch straatje in Arcos de la Frontera

Tevreden klanten laten rommel achter

De vloer ligt vaak bezaaid met olijfpitten, papieren servetten en andere rommel. Maar die rommel op de grond geeft in Spanje aan dat je in een goed restaurant zit.

Want rommel op de vloer achterlaten in een restaurant houdt in Spanje in dat de klanten tevreden zijn over de kwaliteit van het eten en de service.

Dus als je ergens veel rommel op de grond ziet liggen in een restaurant dan kan je aannemen dat je goed te eten krijgt.

Niet dat Spanjaarden onbeleefd of onaardig zijn, luidruchtig zijn en rommel maken is gewoon de volksaard.

Spanjaarden zijn over het algemeen vriendelijke gastvrije mensen en als ze merken dat je Spaans probeert te spreken dan maak je vrienden.

 

Arcos de la Frontera

Arcos de la Frontera

Een andere niet te missen plaats in Spanje is het op een hoge rots gelegen Arcos de la Frontera. De geschiedenis van het plaatsje gaat terug tot aan de tijd van de Romeinen en wellicht nog verder.

De plaats ligt strategisch op 200 meter boven de zeespiegel. De letterlijke vertaling van Arcos de la Frontera is grensbogen. De stad deed o.a. dienst als grensstad tijdens de gevechten tussen de Moren en de Christenen.

Wie door de straten van het uit witte gevels opgebouwde plaatsje slentert ziet nog duidelijk de invloeden van de Moren en de Romeinen.

De oplettende wandelaar kan soms grappige details zien, zoals de hergebruikte romeinse pilaren in gebouwen uit de middeleeuwen. Tja zelfs in de middeleeuwen was men duurzaam bezig.

 

Arcos de la Frontera

Wit is de overheersende kleur in de Spaanse plaatsen

Spanje vakantie goedkoop ?

Spanje is hoe dan ook het land van de vele mogelijkheden en er is veel meer te zien dan hier beschreven is. Een vakantie in Spanje is ook niet echt duur ondanks de Euro.

Spanje is het land van schitterende natuurparken, historische steden, pittoreske dorpjes en natuurlijk gouden stranden.

Spanje is ook het land van rijke cultuur en zeer oude geschiedenis en oude gebruiken. Voor motorrijders is het een uitermate geschikt land om doorheen te rijden vanwege het klimaat en de afwisselende wegen.

Dus als je een vakantie bestemming zoekt en niet alleen aan het strand wil liggen is Spanje wellicht een idee voor jouw. Zeker als je tijd genoeg hebt en van zon houdt is Spanje aan te raden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.