Spanje is meer dan zon en strand deel 1

Vrijdagmiddag 10 september vertrek ik met de Honda Africa Twin richting de achterhoek van Nederland. Het is het tweede weekend van september en dat is traditioneel het weekend van het Ténéré treffen. Terwijl ik de Twin achteruit de garage uit duw werp ik een blik naar mijn oude vertrouwde XT660Z die een beetje verloren in de hoek staat. De Twin is nu mijn nieuwe reismaatje geworden terwijl dat 130.000 km lang de Ténéré was en dat geeft een beetje vreemd gevoel.

Spanje anders gezien

De eerste trip met de Africa Twin richting noord Spanje in juni was prima bevallen. En zelfs met temperaturen van rond de 35 graden was het in mijn doorwaaipak redelijk comfortabel.

Ondanks een kleine valpartij op de terugweg door Frankrijk, die bovendien geheel mijn eigen schuld was, bleek de Africa Twin een allemans vriend met pit en een prettig karakter.

De trip door noord Spanje was zo goed bevallen dat ik besloot om na het Ténéré treffen de Honda voor een langere rit verder zuidwaarts door het land van de olijven en de Toreador te sturen.

Mijn bagage voor de trip wist ik, tot mijn eigen verbazing, in een 22 liter topkoffertje en een roltas mee te nemen. Ik heb een tent, een slaapzak, een thermorest matje, iets meer kleding, toiletspullen en regenspullen bij me.

 

Africa Twin

De Africa Twin met minimale bagage

Met minimale bepakking op weg de Africa Twin

De kleding stop ik in een compressiezakje waardoor mijn pakketje kleren minder volume krijgt. Het compressiezakje wordt daardoor zo hard als een steen maar het scheelt met inpakken.

Verder gaan er twee minibusjes kettingspray, een minibusje scheerzeep, een flesje waspoeder en een waslijntje om onderweg wat kleding te kunnen wassen. Een fleece trui voor als het kouder wordt mag ook niet ontbreken.

Terwijl ik alles opbind om richting de achterhoek te rijden sta ik verbaasd te kijken naar de minimale bepakking die ik achterop mijn motorfiets heb zitten.

Ik moet iets vergeten hebben denk ik nog terwijl thuis wegrij maar wat dat is kan ik niet bedenken. Ik denk dan ook dat ik voor mijn trip naar zuid Spanje niet genoeg heb aan mijn koffer, roltas en mini tanktasje.

 

Compressie zakje

Een compressie zakje zorgt voor minder volume

Spanje doet dingen anders

Het mini tanktasje is overig net genoeg voor een fles water, een telefoon die ik onder het rijden oplaad en een portemonnee met wat cash geld en een leesbril. De reservesleutels van de Africa Twin zitten in het kaart vak.

Je kan in Europa dan wel alles met pinpas en creditcard betalen maar mijn ervaring is dat dat toch net niet overal kan. Het blijft dus aan te raden om hoe dan ook wat contant geld mee te nemen als je op reis gaat.

Spanje heeft het contante geld nog lang niet uitgebannen, al wil de EU liever wel dat al het contante geld verdwijnt.

Hetzelfde geld voor de pass sanitaire en andere corona maatregelen. In Spanje geldt nog wel dat je in openbare ruimtes een mondkapje draag al zegt niemand er iets van als je het niet doet.

 

Spanje

Een hotel via Booking.com in Frankrijk

Een kamer via Booking.com

De maandag na het Ténéré treffen vertrek ik, met nagenoeg dezelfde bepakking richting het zuiden. Vanwege het te verwachten mindere weer in september in Frankrijk besluit ik de eerste twee nachten in Frankrijk hotels te nemen.

De eerste twee hotels heb ik thuis vanachter mijn computer al geboekt via booking.com. Onderweg doe ik dat via de booking.com app, supermakkelijk dus wat kan er misgaan op zo’n trip op deze manier.

Via de app boek je een hotel, je betaalt via creditcard of ideal en het adres van het hotel zet je in je navigatie en je rijdt ernaartoe.

Het maakt het reizen allemaal super gemakkelijk en als je op een motorfiets onderweg bent is dat in veel gevallen een uitkomst.

 

Spanje

Landkaarten zijn uit een grijs verleden

Een kaart in je tanktas was voldoende

Makkelijk is het allemaal wel, maar het avontuur is er een beetje af. Dertig jaar geleden ging je met een kaart in je tanktas op pad en de rest zocht je onderweg wel uit.

Tijden veranderen en ik word er ook niet jonger op dus dat beetje extra gemak komt mij goed uit al is het reizen daardoor wel veranderd.

Door België is het voornamelijk snelweg rijden en met de Africa Twin is dat een peulenschil.

Met een kruissnelheid van 120 echte kilometers per uur (op de teller is dat 130) stuur ik de Honda door België richting het Franse plaatsje Givet.

 

Spanje

Onderweg door Spanje met de Zumo XT

Een zuinige Honda

De Africa Twin haalt zelfs bij deze snelheid ruim 24 kilometer uit een liter benzine en dat is opvallend zuinig.

Het plaatsje Givet dat in de middeleeuwen tot het prinsendom Luik behoorde ligt in Frankrijk vlakbij de Belgische grens.

Ik zit in Pas sanitair gebied en bij de eerste kop koffie die ik in Frankrijk wil nuttigen wordt mij dan ook direct gevraagd om de QR-code te tonen.

Alhoewel ik mijn bedenkingen heb bij het nut van de zogenaamde pas sanitair heb ik hem wel en krijg op vertoon van de code mijn koffie.

 

Goed eten in en prima overnachting dankzij booking.com

Sfeerloos op een industrie terrein

Niet moeilijk doen als je onderweg bent denk ik, als je ergens wil komen kan je beter meewerken.

Bij mijn eerste via booking.com geboekte hotel blijkt dat mijn reservering gelukt is. Het hotel ligt, niet echt sfeervol, op een industrieterrein vlak bij Troyes maar dat maakt mij niet uit. De accommodatie is verder prima in orde.

Ik heb Troyes ondertussen vaak genoeg bekeken en dus hoef ik niet zo noodzakelijk naar het centrum.

Het hotel heeft een parkeerterrein en de motorfiets mag in een parkeerkelder zodat deze veilig en droog staat.

 

Africa Twin

Met de Africa Twin door Spanje

Een motor vriendelijke accommodatie gezocht

Een veilige en als het kan droge parkeerplek is iets wat alle motorrijders graag zien, motorvriendelijk noem je dat.

Niet dat hotels onvriendelijk zijn tegen motorrijders maar als motorrijder heb je liever dat je bike ergens veilig en droog staat en daar zou ik op willen kunnen selecteren.

Alhoewel booking.com veel opties heeft om een accommodatie te selecteren zit die motorvriendelijkheid er net niet bij.

Na nog een hotel bij Fournels is het nog een dag rijden tot de Spaanse plaats Sort. Sort is een klein plaatsje in de Spaanse Pyreneeën. Sort ligt in Catalonië en betekend geluk in het Catalaans.

 

Sort

Een achteraf straatje in Sort

Spanje

Het nachtleven in Sort is vier cafés groot

Heksen en loterijen in Sort

Waarschijnlijk is om die reden de loterijwinkel La Bruixa d’Or (gouden heks) in Sort zo populair. Geluk heb je nodig bij loterijen. Allemaal bijgeloof natuurlijk maar dat past wel een beetje bij het Spaanse volk.

Sort is ook populair vanwege zijn buitensport mogelijkheden. Je kan bijvoorbeeld kanoën op de rivier de Noguera Pallaresa.

Ook zijn er veel mountainbike routes waar je eindeloos kan genieten van de prachtige natuur en natuurlijk kan je er fantastisch wandelen en motorrijden.

Een pass sanitaire is er niet in Spanje en dus is inchecken net iets eenvoudiger.

 

Sort

Sort tegen in de avondschemering

Het bruisend hart van het plaatsje geluk

Die avond begeef ik mij richting het bruisende hart van het gelukzalige plaatsje dat zeker 4 cafés en 2 restaurants telt.  Ja het kan er wild aan toe gaan in Sort.

Sort is voor mij een plaats met goeie herinneringen en de doorgang naar de rest van het land van de vele forten en kastelen en vooral van de mooie oude steden.

Spanje kent echter ook wat minder mooie kanten, het is niet alleen een land van strand en zon dat is een ding wat zeker is. Dat komt in het volgende deel aan de orde.

Spanje is meer dan zon en strand deel 2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.