Spanje is meer dan zon en strand deel 3

Generaal Francisco Franco, ook wel bekend als de Generalisimo regeerde het Iberische schiereiland van 1939 tot 1975. Franco wist met behulp van Nazi Duitsland de macht over Spanje in handen te krijgen en te houden tot zijn dood in 1975. Als toerist met fatsoen bleef je weg uit het door de dictator geregeerde land. In 1978 werd een democratisch gevormde nieuwe grondwet tot stand gebracht. Spanje mocht weer, al dachten veel mensen daar toen nog anders over.

Spanje is meer dan zon en strand deel 2

Spanje is overweldigend leeg

Ik verlaat Morella en zet koers richting Ciudad real wat in het Nederlands zoiets betekend als echte stad, als je Google Translate mag geloven tenminste.

Ciudad Real werd in het jaar 1255 gesticht door Alfons van Castilië in 1420 kreeg de plaats stadsrechten van Johan de 2e van Castilië als dank voor haar houding tijdens de burgeroorlog (bron Wikipedia)

De eerste 30 tot 40 kilometer is het bitterkoud in mijn doorwaaipak en dus gaat mijn regenjas er overheen.

De temperaturen mogen dan laag zijn, zeker voor een motorrit maar de route en het uitzicht maken alles goed.

 

Spanje

Spanje kan soms erg leeg zijn.

Er is nog veel ruimte in Spanje

Spanje is soms overweldigend leeg. Met leeg bedoel ik dat er in Spanje nog heel veel ruimte lijkt te zijn en dat is ook niet zo vreemd.

Spanje is twaalf keer zo groot als Nederland en telt ruim vijftig miljoen inwoners. Bij een dergelijke bevolkingsdichtheid in Nederland zou Nederland 5 miljoen inwoners hebben. Laat dat maar even op je inwerken.

In een klein plaatsje met de naam Libros ga ik onder verbaasde blikken van een aantal bejaarde Spanjaarden in de volle zon zitten. Na de toch wel koude rit vanuit Morella moet ik even opwarmen met een heerlijke kop koffie.

Het kwik wijst ondertussen 25 graden aan dus dat opwarmen gaat wel lukken. Libros is een typisch Spaanse plaats waar de bevolking ondertussen aardig aan het vergrijzen is, zoals in heel Spanje het geval is.

 

Cordoba

Straatjes in Cordoba

Spanje vergrijst in rap tempo

Spanje vergrijst in zo’n hoog tempo dat in 2050 een op de drie Spanjaarden ouder is dan 65.

Als je zo door het land reist zie je het resultaat van de vergrijzing. Complete dorpen waar iedereen ouder dan 65 lijkt te zijn en nagenoeg geen jonge mensen.

Deze toenemende vergrijzing kan zomaar een volgende economische ramp veroorzaken in Spanje. De eerste economische ramp van de 21e eeuw was natuurlijk de huizencrisis waarvan de gevolgen nog steeds zichtbaar zijn.

Nooit afgemaakt projecten zijn nog her en der in Spanje te vinden, zowel in de verschillende steden als op het platteland.

 

Africa Twin

 

Veel nooit afgemaakte projecten langs lege Spaanse wegen

Half afgemaakte hotels

Nieuw opgetrokken half afgemaakte hotels met dichtgemetselde ramen en andere bouwwerken die nooit afgemaakt zijn laten zien wat er mis kan gaan in een economie die op lucht gebaseerd is.

Niet alles is kommer en kwel in het land van de zon, er is zeker heel veel moois te zien en soms kan je door die schoonheid prettig verrast worden.

Net als ik denk dat ik het wel gehad heb met dit deel van Spanje kom ik in het plaatsje Cardeña terecht.

Het uit die typische witte Spaanse huisjes opgetrokken plaatsje kan zo uit een sprookjes verhaal komen.

 

Cordoba

Een historische brug bij Cordoba

Sfeer en gezelligheid

De prachtige kleine straatjes met in het wit steen opgetrokken huisjes kunnen een minder goeie dag zo weer goed maken.

Ik parkeer mijn motorfiets en zoek een plekje op de plastic stoeltjes van het kleine terrasje tussen een verzameling Spaanse motorrijders.

De plastic terrassen geven een beetje aan hoe Spanjaarden denken over sfeer en gezelligheid.

Spaanse steden zijn vaak een hopeloos lelijke en smakeloze mengelmoes van verschillende bouwstijlen die meestal op geen enkele manier bij elkaar passen.

 

Spanje

De pareltjes van Spanje

Spanje is soms spuuglelijk

De historische centrums van de meeste steden zijn daar natuurlijk een uitzondering op maar bijna alles daaromheen is vaak spuuglelijk.

Het zijn vaak de kleinere plaatsen zoals Cardeña, en Periana die sfeervol zijn. Periana is een nietszeggend maar erg charmant dorpje in Andalucia zo’n 50 km vanaf de kust en Malaga.

Periana is ook prachtig. Met zijn klassieke witte huisjes en smalle steegjes met prachtige doorkijkjes en schitterende geveltjes lijkt het op een plaats uit een sprookje.

Na een verblijf van een paar dagen in Periana ga ik verder richting Cordoba. Cordoba is de hoofdstad van de provincie Cordoba. Het historisch centrum staat sinds 1984 op de werelderfgoedlijst van UNESCO en dat is goed te zien.

 

Spanje

Een bikersplace in een klein wit dorpje

De warmste stad van Europa

De temperatuur komt in Cordoba soms maandenlang boven de 35 graden Celsius waardoor de Cordoba de warmste stad van Europa is. Córdoba was ooit een van de belangrijkste steden van de wereld.

Het oude centrum van de Córdoba is hoe dan ook prachtig en ik reserveer voor twee nachten een kamer via booking.com.

Ik kom terecht in een van de lelijkste straten van de stad maar wel op loopafstand van het historische centrum waar ik dan ook twee dagen in rond dwaal.

Ik geniet van de vele terrassen met de felgekleurde plastic stoeltjes, waar ik ondertussen aan gewend ben.

 

Sad Hill

Sad Hill is niets meer dan een filmset

Meer historische plaatsen

Een andere stad die ooit belangrijk was voor Spanje is Toledo. Toledo is een verzameling van 2000 jaar geschiedenis.

Van de Romeinen tot aan Karel de vijfde speelde de stad een belangrijke rol op het wereldtoneel.

Na mijn bezoek aan Toledo is er nog een plaats die ik graag wil zien in Spanje en dat is Santo Domingo de Silos.

Het plaatsje is bekend om de abdij uit de 7e eeuw maar meer nog om Sad Hill Cemetery.

 

Santo Domingo do Silos

De plaats waar Clint Eastwood ooit stond

De scene uit de film op de bekende filmset.

The good the Bad and the Ugly

Sad Hill Cemetery is de filmset waar een deel the Good the Bad and the Ugly is gefilmd.

De film uit 1966 is een zogenaamde spaghettiwestern en is het derde deel van de dollars trilogie.

De film, met Clint Eastwood in de hoofdrol, heb ik meerdere keren gezien en het is dan ook bijna magisch om nu op de plaats te staan waar Clint Eastwood zelf ooit heeft gestaan.

Het is ook de plek waar de Lee van Cleef (Angel Eyes) het duel verliest van de filmheld Clint Eastwood (Blondie) verliest.

 

Clint Eastwood

De plaats Santo Domingo dos Silos is voor altijd verbonden aan Clint Eastwood.

Viva España

Sante Domingo de Silos is voor mij ook een beetje de afsluiting van mijn Spanje trip.

In Sort plan ik mijn laatste overnachting in Spanje waarna ik de volgende dag in 3 dagen door Frankrijk naar huis rij.

Het land van zon zee en strand ligt weer achter mij maar ik ga daar zeker nog vaker terugkomen. Er zijn nog veel prachtige plaatsen te zien in het land van de eeuwige zon.

Denk aan Burgos, Valencia, Malaga om er maar een paar te noemen. Als je een voordelige vakantie wil dan is Spanje zeker aan te raden.

Er is veel te zien en alles is prettig geprijsd en het weer is bijna altijd goed. Viva España en daar zeg ik eigenlijk alles mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.