Spanje is meer dan zon en strand deel 2

50 miljoen jaar geleden botste het Iberische schiereiland tegen het Europese continent aan en uit die botsing ontstond het gebergte tussen Spanje en de rest van Europa. Het is de natuurlijk grens tussen het huidige Spanje en Frankrijk. Het gebergte kent 129 pieken die een hoogte hebben van 3000 meter of meer. De hoogste berg is de Aneto. De Aneto is 3404 meter hoog en ligt in het uiterste noordoosten tegen de grens met Frankrijk aan. Voor mij zijn de Pyreneeën de poort naar Spanje, het land van zon, zee en strand en nog veel meer.

Spanje is meer dan zon en strand deel 1

De andere kant van Spanje

Spanje is een prachtig land met vriendelijke mensen en soms prachtige dorpen en steden maar er is ook een heleboel niets.

Spanje is ook het land van een twijfelachtige geschiedenis van overheersers en dictators en de vaak twijfelachtige manieren om het volk onder controle te houden.

Zoals de Spaanse inquisitie die in 1478 werd opgericht en tot 1834 duurde. De inquisitie was een rechtbank van de katholieke kerk en hield zich bezig met onderzoek naar het verderf van de ketterij.

De strijd tegen de afwijkende ideeën over het geloof was een ongelijke strijd tussen de katholieke kerk en de andersdenkende.

De wil van de kerk moest aan iedereen worden opgelegd en wie niet wilde luisteren moest maar voelen.

 

Spanje

Spaanse parkeerplaatsen zijn allesbehalve sfeervol

Sporen van de inquisitie

De tijden van de inquisitie liggen natuurlijk allang achter ons maar er zijn nog wel wat sporen te vinden in de vele oude dorpen steden.

Sporen in de vorm van oude kerken en kathedralen die een rol hebben gespeeld in de inquisitie.

Spanje is sowieso het land van een rijke geschiedenis. De Romeinse overheersing heeft bijvoorbeeld veel sporen achtergelaten in het Spaanse landschap.

Resten van Romeinse Aquaducten en villa’s zijn nog veel in het Spaanse landschap te ontdekken.

 

Straatje in Morella

Een van de vele straatjes in het plaatsje Morella

Historie in Morella

Mijn volgende stop is het stadje Morella. Morella staat in de lijst van mooiste dorpjes van Spanje.

Van een afstand zie je het stadje al liggen. De vele gekleurde huisjes omringen de ruïne van het kasteel dat boven op de berg ligt.

Spanje is niet het land van de campings en zeker niet van de camping municipal zoals dat in Frankrijk het geval is.

Dat geldt ook voor Morella. In de omgeving van Morella is bijna geen camping te vinden waar je een tent op kan zetten, het zijn meer plekken voor campers.

 

Morella

Winkelstraatje in Morella

Een plekje voor de Twin

Als ik op 24 km afstand van Morella ben boek ik weer een hotel via booking.com. Handig zo’n app alleen ook nu is het weer lastig om een hotel te vinden met plek voor een motorfiets.

Ik kies dus maar voor een goedkoop hotel in het centrum. Morella is een prachtig stadje met heel veel kleine straatjes waar je lekker in kan dwalen,  dus dat kan zomaar een prettig verblijf worden.

Leuk om een dergelijk hotel in het centrum van een historisch plaatsje te vinden, alleen is het behoorlijk ingewikkeld om te komen met een motorfiets.

Mijn eerste poging om het hotel te bereiken mislukte omdat ik verdwaalde in het netwerk van ultra kleine straatjes en steegjes.

 

Morella

En dan sta je met je Africa Twin ineens voor een trap

Een trap oprijden gaat me net te ver

Bij mijn tweede poging leek het erop dat ik in de buurt van mijn hotel was maar de betreffende straat eindigde bij een forse trap.

Ik weet ondertussen dat de Africa Twin veel kan maar zo’n trap oprijden gaat met net iets te ver.

Dus weer omdraaien en nog eens goed op mijn  kijken. Uitvergroten op de Garmin Zumo XT gaat gelukkig makkelijk en als je de kaarten op topografisch zet kan je alles zien wat je wil zien en dat hielp.

Leve de navigatieapparatuur, want door exact te doen wat de Garmin mij liet zien stond ik binnen paar minuten in een klein straatje vlak voor de deur van het hotel.

 

Morella

De Twin paste net op de stoep bij het hotel in Morella

Lang leve de techniek

De Twin werd na enig manoeuvreren op het smalle stoepje geparkeerd en ik kon mijn kamer opzoeken. Lange leven de techniek en apps als booking.com.

Op de kaarten van mijn telefoon markeerde ik het hotel om al wandelend het stadje te verkennen.

Het centrum van Morella bestaat uit een grote rots waarop een kasteel is gebouwd. Het kasteel ligt op bijna 1100 meter hoogte en heeft een rijke geschiedenis.

De rots zelf is al sinds de bronstijd van strategisch belang en dat is gezien de ligging wel te begrijpen.

 

Morella

De Kathedraal van Morella

De rijke geschiedenis van Morella

Morella was ooit de bakermat van de Romeinen, Moren, de Tempeliers en de Ridders van Montesa om er maar een paar te noemen.

De Moren, de islamitische volkeren uit noord Afrika, veroverde grote delen van Spanje en voerden strijd met de christenen rondom Morella en andere delen van Spanje.

De Tempeliers voerde samen met andere kruisridders oorlogen tegen Moslims om het heilige land. De Ridders van Montesa namen de rol van de in 1311 ontbonden Tempeliers over.

Net buiten Morella vind je het goed bewaard gebleven uit de 15e eeuw stammende aquaduct van Santa Lucia. Het aquaduct voorzag de stad ooit van water en is nu niet meer dan een monument.

 

Spaanse landschap

De muur van de burcht van Morella

Geschiedenis en schoonheid

Er is veel te vertellen over het historische plaatsje en al dwalend door de smalle straatjes en steegjes proef je de geschiedenis bijna.

Geschiedenis en schoonheid die je in heel Spanje kan proeven. Want mooi is Spanje zeker al is dat niet altijd en overal zo. Spanje is prachtig maar kent ook veel lelijke saaie stukken.

Zo is route vanaf Sort naar Morella er een die uitblinkt in saaiheid en lelijkheid.

Eindeloze stukken met alleen maar in keurig nette rijen geplaatste olijfbomen maken het motorrijden soms slaapverwekkend saai.

 

Uitzicht vanaf de stadsmuur van het historische plaatsje

Spanje heeft ook zijn lelijke kanten

Een sfeervolle plek vinden om even te rusten is ook een uitdaging aangezien de meest parkeerplaatsen vol liggen met afval en bepaald.

Afgebrokkelde stenen bankjes en tafeltjes met stinkende hopen afval erom heen nodigen niet echt uit voor een momentje rust. Overal langs de weg zie je grote en kleine hopen afval met plastic en blik.

Het is de andere kant van Spanje, die je niet ziet als puur voor zon, strand en zee naar het Iberisch schiereiland gaat.

Spanje is hoe dan ook een prachtig land met fantastische steden en dorpen maar het is niet alles goud wat er blinkt in het land van de zon.

Spanje is meer dan zon en strand deel 3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.