Spanje is het land van de prachtige stranden, de Pyreneeën en de Siërra Nevada. Maar Spanje is veel meer dan dat. Spanje is ook het land van de mooie steden en de rijke geschiedenis alhoewel die geschiedenis niet altijd even mooi is geweest. Bekend is natuurlijk de Spaanse Inquisitie, opgericht in 1478 om de katholieke orthodoxie te handhaven. Spanje is ook een van de eerste Europese landen die koloniën verwierf buiten Europa.
Spanje is zon vrijheid en warmte
Zodra ik de Spaanse grens over ga krijg ik weer dat opgeluchte gevoel van zon, vrijheid en warmte.
Mijn eerste doel is dit keer de stad Valencia. Valencia staat bekend om de Paella, sinasappelbomen en prachtige gebouwen.
Valencia telt bijna 800.000 inwoners en wordt gezien als de derde economische motor van Spanje.
Valencia werd in 138 voor christus gesticht door de Romeinse leider Decimus Junius Brutus Callacius.
In de 4e eeuw, na de vervolging en marteling van Vincentius van Zaragoza kwam de eerste katholieke samenleving van de stad op en begon de transformatie van Romeinse tempels in gebedshuizen.
Valencia, stad van sinaasappels en architectuur
Van tempel naar gebedshuis
Of die verandering van tempel naar gebedshuis met geweld heeft plaatsgevonden zou ik overigens niet weten.
Religie is nooit een vreedzaam gebeuren geweest en dus twijfel ik ook aan een vreedzame overgang van tempel naar gebedshuis.
En dat klinkt vreemd, want in de ogen van veel gelovigen is religie per definitie vreedzaam.
We horen het gelovigen zo vaak zeggen. Christus kwam en bracht vrede op aarde alleen werd je wel met hel en verdoemenis bedreigt als je de hemels vrede niet wilde accepteren.
Hetzelfde geldt voor de Islam natuurlijk. De Islam is een religie van vrede maar wee als je het niet accepteert of kritiek hebt op de Islam. Terreur en geloof gaan dan ook veel beter samen dan vrede en geloof.
Katholiek vergif
Het katholieke geloof heeft zijn oorsprong in Italië en spreidde zich als een dodelijk gif uit over de rest van de wereld.
Tegenstanders van het katholieke geloof werden ketters genoemd en eindigde vaak op de brandstapel.
Het katholieke geloof is ontsprongen uit het geloof in Jezus Christus. Voor veel Christenen is het katholicisme nog steeds niets anders dan een ordinaire kaping van het Christelijke geloof.
De ware Christen heeft geen kerk nodig maar gelooft alleen in de here Jezus, aldus de ware Christen.
De opkomst van het katholicisme in Spanje is duidelijk te zien in Cáceres.
Spanje had verstand van Kolonialiseren
Dat is tenminste het verhaal wat pure Christenen mij wel eens verteld hebben. Zelf ben ik Atheïst en heb niets met welk geloof dan ook te maken.
Het is omdat ik door Spanje reis dat ik dit soort zaken wel interessant vind en er wat over kwijt wil.
De katholieke kerk was een Italiaanse uitvinding en werd door de Spanjaarden verder verspreid over de wereld. Ook het huidige Californië in Amerika moest eraan geloven.
Tussen 1769 en 1823 werden er meerdere militaire buitenposten door de Spaans franciscanen opgericht om het rooms-katholicisme te verspreiden.
Het symbool van kunst in Valencia
Kolonialiseren gaat over eigenbelang
Inheemse volkeren van wat nu Californië heet moesten bekeerd worden om zodoende de kuststreken verder te kunnen kolonialiseren.
De Spaanse bezetters probeerde de inheemse bevolking wijs te maken dat bekeren tot het Christendom goed voor ze was.
En dat terwijl het geloof gebruikt werd om bevolkingsgroepen onder controle te krijgen en te houden.
Bij het kolonialiseren van een volk gaat het om controle en eigenbelang en niet over het belang van het volk zelf. Het is iets wat we in deze tijd nog steeds zien gebeuren.
Straatbeeld van Cáceres met de 13e eeuwse Kathedraal op de achtergrond
Valencia is de stad van sinaasappels
Spanje is ook het land van de oude historische steden en daar valt Valencia ook onder.
Je vindt er de Plaza del Ayuntamiento, het grootste plein van Valencia met het modernistische stadhuis. Ook het prachtig postkantoor met zijn indrukwekkende glazen koepel is de moeite waard.
In het Jardin del Turia vind je de stad der kunsten en wetenschappen. De bouw van het door Santiago Calatrava ontworpen complex startte in 1989 en heeft 20 jaar geduurd.
De bijzondere architectuur geeft het gebouw een futuristisch uiterlijk. Publiek kan vrij door de stadstuinen wandelen en de opera bezoeken en kleine wetenschappelijke experimenten doen in het wetenschapsmuseum.
Een straatje in Cáceres
Door naar de Extremadura
Vanuit Valencia gaat de reis door richting de Extremadura waar je historische steden als Merida en Cáceres vindt.
Ik verblijf twee nachten in een goedkoop maar prima hostel in een buitenwijk van Cáceres en dwaal twee dagen lang door de historische stad.
Cáceres is in 25 v.Chr. gesticht door de Romeinen onder de naam Norbensis Caesarina.
De stichting van vele van dit soort nederzettingen door de Romeinen in Spanje zegt iets over de drang van de Romeinen om volkeren te onderwerpen.
Een brug in de avond
Het juiste geloof brengen was de opdracht
Het is wat de Katholieken eeuwen later in de rest van Europa en, delen van wat nu Amerika heet deden. Het katholieke kolonialiseren is ondertussen verleden tijd.
De drang om vreemde volkeren te onderwerpen bestaat echter nog steeds. Dat kan je zien aan de verschillende oorlogen die er in de 20e en 21e eeuw gevochten zijn.
In al die verschillende oorlogen werden soldaten wijs gemaakt dat ze voor een bepaald ideaal vochten.
Soldaten moesten het “juiste” geloof brengen, christendom, katholicisme, Islam of een combinatie van een politiek ideaal en religie.
Het centrale plein in Cáceres
De illegale oorlogen tegen Irak en Afghanistan
De Nazi’s hadden hun rassenideologie, de Communisten hun verwrongen gelijkheidsideaal. De latere westerse agressors hadden hun vertekende beeld van democratie en rechtvaardigheid.
In al dit soort oorlogen ging het in werkelijkheid maar om een ding en dat was verovering, plundering en onderwerping.
De Amerikanen startte een illegale oorlog tegen Irak en Afghanistan. Natuurlijk vanwege de olie en andere grondstoffen en deden dat onder het mom van het brengen van de democratische rechtstaat.
Heel veel andere westerse landen liepen achter de Amerikanen aan en vochten mee met de verschillende illegale oorlogen.
Een straatje in Caceres
Oorlogen onder het mom van vrede
Al deze oorlogen werden onder het mom van vrede, democratie en rechtvaardigheid gevoerd. Terwijl het uiteindelijk alleen om onderwerping, plunderingen en strategische posities ging.
Landen waar niets te halen valt of lastig te veroveren zijn, zoals Jemen, Myanmar, Iran, Noord-Korea, etc. worden met rust gelaten. Terwijl in dat soort landen juist heel veel onrecht is.
China veroverde Tibet, Rusland probeert al jaren delen van de oude Sovjetstaten terug te krijgen en Engeland veroverde de Falklandeilanden.
Allemaal ter onderwerping van de bestaande bevolking en ordinair landjepik.
Cáceres
Het historisch centrum van Cáseres
Terwijl ik door het historische centrum van Cáceres slenter probeer ik mij de oude Romeinen voor te stellen die door dezelfde straatjes hebben gelopen.
Wat ging er om in de hoofden van de mensen die ruim 2000 jaar geleden hier rondliepen en de wereld wilde overheersen.
Vanuit het Plaza Mayor loop ik de trappen op richting het oude gedeelte van de stad.
Dit om uit te komen bij de Plaza de Sante Maria waar de 13e -eeuwse Kathedraal staat. Ook weer een symbool van Christelijke onderdrukking.
Een historische kerk in het hart van Caseres.
Echte vrijheid ervaar je als je reist
Het is precies wat er nu nog steeds gebeurt. Ook in de westerse wereld alleen wordt ons nu wijs gemaakt dat we als volk iets te vertellen hebben over het besturen van een land.
Onder het mom van democratie wordt het volk allerlei regels opgelegd. Zogenaamd omdat dat goed voor ons is, zo weet de politiek ons te vertellen.
Regels die goed voor ons zijn. Net zoals de Katholieken iedereen wijs maakte dat God goed voor ze was. Democratie geeft vrijheid hoor je wel eens maar dat gaat voor mij niet altijd op.
De echte vrijheid ervaar je pas als je onafhankelijk van wie of wat dan ook onderweg bent Spanje of waar dan ook zonder bemoeienis van een overheid of religie.
De vrijheid om te zijn wie je wil zijn zonder dat iemand vragen stelt. Voor een overheid geldt precies hetzelfde als wat er voor welke religieuze instelling ook geldt. Ze doet nooit iets voor het volk en het gaat altijd over het eigen belang.
Hou het bij motoren en niet bij geschiedenis aub, geen idee waarom je hierover moet ventileren … als je dit in de toekomst nog van plan bent, laat het me weten, dan volg ik deze blog niet langer.
Ik maak dat volgens mij toch echt zelf uit.