Rij impressie Suzuki DL 650 V strom

Suzuki is altijd een beetje het merk geweest van de low budget motorfiets. Het is natuurlijk ook lange tijd het merk van de tweetakt motorfietsen geweest. Begin jaren 80 van de vorige eeuw begon het Japanse merk aan het viertakt avontuur en niet zonder succes. De GS 550, de GS 750 en natuurlijk de 1000 en 1100 cc machines konden de concurrentie makkelijk aan. Fans noemen hun Suzuki vaak liefkozend Soes. 

Een gele Suzuki DL 650 V Strom

Als ik rond 10 uur in de ochtend arriveer bij Hans van Wijk motoren om de Twin op te pikken staat hij al buiten te glimmen.

De opvallend gele kleur maakt dat de twee cilinder flink opvalt tussen de andere motorfietsen.

De kleur geel die het Japanse merk gebruikt voor de Suzuki V strom 650 2017 is opvallend anders ik gewend ben maar zeker niet lelijk.

Een van de verkopers geeft mij eerst nog wat uitleg over de traction control van de twin en start de Suzuki.

Als ik plaats neem merk ik direct dat de motorfiets vrij laag is voor een Allroad motorfiets.

Suzuki DL 650 V Strom

De V strom is een knappe verschijning

Een Suzuki met een relaxte zit

Ik rij zelf al een tijdje op een Yamaha Ténéré en die staat vrij hoog op zijn wielen. Maar de Ténéré is dan ook veel meer als offroad bedoeld.

Het zadel van de Suzuki is in ieder geval lekker ruim. Het stuur van de Suzuki is lekker breed en de voetrusten staan precies in de juist positie.

Het windscherm biedt voldoende bescherming en is met de hand in hoogte te verstellen. Dat verstellen betekend wel dat je het scherm er even helemaal af moet halen.

Oftewel de zit op de Suzuki is relaxt. Bij de eerste meters merk ik dat de motorfiets redelijk stug is afgeveerd. Niet dat het vervelend is maar het valt gelijk op.

De eerste 2 bochten neem ik wat voorzichtig want ik ken de motorfiets natuurlijk nog lang niet goed.

Allroad motorfiets

Een lekker groot zadel voor een relaxte zit

Even 10 minuten wennen

Dat leren kennen duurt bij mij zeker 10 minuten. Bij de 3e bocht ben ik al wat brutaler en durf ik de Suzuki wat platter te leggen.

Wat ik direct merk is dat er geen millimeter beweging in het aluminium brugframe frame van de Suzuki lijkt te zitten. Dat maakt dat de motorfiets zeer solide aanvoelt.

Ik verhoog langzamerhand mijn bochtensnelheid en leg de motor steeds ietsjes platter in de bochten.

De twin doet alles zonder morren. Verkeerspleinen drie keer rond rijden en dan bij ieder rondje ietsje platter gaan is best geinig.

Al was het alleen maar om te genieten van de verbaasde automobilisten die denken dat ik volledig de weg kwijt ben.

V Strom

Traction control voor de gladdere ondergrond 

Verkeerspleinen worden weer leuk

Na drie rondjes verkeersplein sla ik een willekeurige afslag rechtsaf en draai eens even flink aan het gas.

Oké verkeerspleinen kunnen in ieder geval weer leuk zijn met een V Strom, dat weet ik nu en ik zoek er nog een paar op.

Hoe meer bochten ik neem met de Suzuki hoe verder ik het gas open durf te draaien.

Ik heb de traction control of stability control  nu op de tweede stand staan wat betekend dat ik geen enkele vorm van wielspin hoef te verwachten en dat klopt ook.

Reden om de stability control verder uit te testen door flink een bocht uit te accelereren. Dus nog half in een bocht liggen gewoon het gas van de   Suzuki open draaien en zien wat er gebeurd.

allroad motorfiets

Een overzichtelijk dashboard met veel info

De Traction control geeft aan dat ik gas geef

Als ik dat doe zie ik het lampje van de traction control (traction control symbol) opflikkeren, wat naar mijn idee betekend dat ik flink aan het gassen ben.

Nou is op een perfect droog wegdek niet veel van de traction control te verwachten maar het lampje geeft bij mij aan dat er wel iets gebeurd.

Maar motorrijden gaat niet alleen over snelheid en acceleratie. Voor de lange afstanden is het prettig om een motorfiets te hebben die ook met lagere snelheden lekker soepel alles doet wat je ervan verwacht.

En dus schakel ik de Suzuki snel door naar de 6e versnelling terwijl ik rustig met 80 km/uur met de verkeersstroom mee rij.

Anti blokkeer systeem

Stevig stoppers om de snelheid eruit te halen

De Suzuki blijft zachtjes snorren

En ook dat doet de Suzuki zonder problemen. Laat ik de snelheid verder terug zakken zonder terug te schakelen dan heeft de 650 cc twin daar nog steeds geen problemen mee.

Zonder bokken blijft de Suzuki zacht snorrend met 3000 tpm zijn weg vervolgen dit heeft natuurlijk ook te maken met de Low RPM assist.

De Low RPM assist voorkomt het smoren van de motor bij het rijden bij zeer lage toerentallen en dat is te merken.

Draai je dan het gas langzaam open dan lijkt de Suzuki aan een elastiek te worden voortgetrokken.

Maximaal 10.000 toeren en een knipperend Traction Control lampje

Probleemloos versnellen dankzij het koppel

Het koppel van 62 nm maakt dat je zo probleemloos kan versnellen zonder te hoeven schakelen. Lekker als je in een schakelluie bui ben.

Maar het kan ook anders want de Suzuki DL 650 is een behoorlijk felle donder als je hem op zijn uh… ja donder geeft.

Vanuit stilstand door alle versnellingen door accelereren maakt van de eerst zo vriendelijk cruisende soes een brullend beest.

En dan bedoel ik echt brullend want het uitlaatgeluid dat er bij rustig toeren nauwelijks is, veranderd dan in een prachtig woest gebrul.

Heerlijk snel door de 6 bak schakelen en vol in alle versnelling door gassen laat  het traction control of stability control lampje soms paniekerig knipperen.

De kabel bediende koppeling is lekker licht en makkelijk te bedienen. Een hydraulisch bediende koppeling was mooier maar eigenlijk niet nodig want een kabel werk nog steeds prima.

De kabel bediende koppeling voldoet prima

Een overkill aan overzichtelijk informatie

Dat lampje is overigens prima waar te nemen op het overzichtelijk dashboard van de adventure motorfiets van Suzuki.

De benzinemeter, de dubbele dagteller, de traction control indicatie, de omgevingstemperatuur meter, de te verwachtte actieradius en nog veel meer informatie zit allemaal prima gerangschikt in je blikveld.

Het is wel de vraag of informatie over je koelvloeistof temperatuur en het gemiddelde en momentane benzine verbruik je interesseert natuurlijk. Maar voor de liefhebbers van statistieken is het misschien leuk.

Voor mij is het dashboard meer een kerstboom met een overkill aan informatie maar het is niet hinderlijk ofzo.

Montage mogelijkheid voor een bagagerek ?

Geen idee waarom het TC lampje knippert

Ik heb overigens geen idee waarom het traction control lampje bij fel gas geven knippert trouwens want ik rij op perfect droog wegdek en de kans op wielspin is nihil.

Misschien om het sensatie gevoel bij de bestuurder te verhogen, wie zal het weten. De traction control off lost het “probleem” op.

Veel kans op wielspin is er niet lijkt mij. Het kan ook zijn dat knipperen niet direct betekend dat de Traction control ingrijpt.

Want 71 pk is lekker maar niet genoeg om gevaarlijk te worden naar mijn mening maar het maakt niet, uit het is genieten en gas geven.

Ik trek de twin flink in toeren en schakel snel op. Toeren die overigens bij 10.000 tpm begrenst zijn.

Suzuki v strom

Een handige stekker voor het opladen van je telefoon onder het rijden

160 km/uur is een makkie voor de twin

Maar het maakt eigenlijk niet uit. Het is puur genieten van het 71 pk (kilowat zegt me zo weinig) sterke twee cilinder motorblok met zijn uitstekend functionerende brandstof injectie.

71 pk die ervoor zorgen dat ik voor het weet de digitale snelheidsmeter op de snelweg 160 zie aangeven.

De motor draait dan wel al tegen de 6 duizend toeren en dat merk je wel aan lichte trillingen in stuur en voetrusten maar het wordt geen moment hinderlijk.

En ook met die snelheid blijft de twin als een blok op de weg liggen en blijft de injectie perfect werken.

Prima stoppers zowel voor als achter

Injectie werkte in het begin niet perfect

Injectie werkt toch altijd perfect hoor ik iedereen nu denken. Nou nee toch niet.

Bij de eerste motorfietsen die met brandstof injectie waren uitgerust was er nog wel eens sprake van hinderlijk aan uit gedrag, ook wel mapping genoemd.

Met aan uit gedrag bedoel ik de schokkerige reactie van het motorblok tijdens het rijden. Dit was te wijten aan de nog niet zo perfect af te stellen injectie. Dit is nu duidelijk onder controle.

Injectie maakt natuurlijk ook dat een choke niet meer nodig is bij een kouwe start.

Allroad motorfiets

Gietwielen ?

Onder welke steen lag ik ook alweer ?

Huh….choke…. carburateur… onder welke steen ik gelegen heb vraagt de lezer zich nu natuurlijk af.

Nee onder geen enkele, ik weet ook wel dat alle nieuwe motorfietsen tegenwoordig met injectie zijn uitgerust maar ik wil het wel even benoemen.

Het starten van de Suzuki gaat overigens opvallend gemakkelijk en dat kom ook door het Easy startsysteem.

Door het Easy start systeem hoef je de startknop namelijk maar even aan te raken.

De startmotor neemt het starten dan over totdat de boordcomputer registreert dat de motor draait. Dus na schakellui kan je nu ook startlui zijn, lekker makkelijk.

Suzuki DL 650 XTA

Of spaakwielen ?

Geen Brembo remmen maar wel goed

Remmen moet je met de Suzuki nog steeds zelf doen maar door de prima werkende Tokico remmen is ook dat geen probleem.

Tokico remmen zijn van Chinese makelij zo schijnt het en werken net zo goed als Brembo dus daar is niets op aan te merken.

De 310 mm grote remschijven voor en 260 mm grote schijf in het achterwiel in combinatie met de dubbele remzuigerklauwen zorgen verder voor prima  te doseren stoppers.

Uiteraard is de V strom voorzien van ABS en dat is maar goed ook. Want bij snelheid hoort remmen en de Japanse twin is zeker snel en weet de snelheid er ook goed uit te halen.

Het ruitje is te verstellen in hoogte

Hard remmen kan de soes zeker

Als je met een flinke snelheid met de Twin op een stoplicht aan komt rijden en hard in de ankers gaat lijkt het asfalt voor je op te krullen.

Je krijgt bij dergelijke rem acties geen enkele keer het idee dat je de controle kwijt raakt.

En dan het avontuurlijke karakter van de twee cilinder, tja wat kan je daar nou van zeggen.

Op de weg doet de Suzuki lekker alles wat je wil en lange afstanden lijken mede door de zit makkelijk te doen.Het is echter de vraag hoe avontuurlijk je je trip kan maken met  Suzuki.

Om te beginnen is de motorfiets met 213 kilo niet echt zwaar te noemen dus dat heeft hij mee. Vergelijk je hem met de Super Ténéré dan wint de  DL het zeker.

TC is instelbaar in 3 standen, geen wielspin, beetje wielspin en traction control off

Prima voor de kleinere berijders

Ook als je naar de Africa Twin kijkt valt het met het gewicht van de Suzuki V strom wel mee. Ga je naar de avontuurlijke kant van de motorfiets kijken dan komen er toch wel wat vraagtekens op.

Om te beginnen is de Suzuki wat aan de lage kant. De Africa Twin heeft bijvoorbeeld een zithoogte van 850 of 870 mm. De zithoogte van de Honda is instelbaar vandaar de twee maten.

De Soes heeft een zithoogte van 830 mm. Prima voor de kleinere mensen natuurlijk maar of het voor off the road werk gunstig is kan je afvragen.

Dat 650 cc metende Suzuki niet voor het echt ruige werk gemaakt is blijkt ook uit de grondspeling en de carter bescherming, of liever het gebrek er aan.

Weinig grondspeling en geen bescherming onder het blok

Weinig grondspeling en bescherming

De grondspeling van de Soes komt op 170 mm neer en dat is echt weinig. Zeker als je er vanuit gaat dat de onderkant van het motorblok volledig onbeschermd is.

Dan zet je er toch zelf carter bescherming op ? Ja oké maar die bodemspeling dan ?

Ja die bodemspeling kan je bij echt avontuurlijk gebruik behoorlijk gaan opbreken.

Want de eerste de beste flinke steen kan het plezier van je avontuurlijk trip behoorlijk vergallen.

In het minst erge geval worden de uitlaatbochten gedeeltelijk geplet en ben je je oliefilter kwijt. Bij meer pech kan het je je carter kosten.

Kunststof bodembescherming als extra accessoire

Weinig grondspeling en geen bescherming

Dit geldt overigens ook voor de veerwegen, die behoorlijk aan lengte te kort komen voor steviger onverharde paden.

Maar we moeten niet zeuren want zaken als bodemspeling , carterbescherming en vering zijn keuzes die de fabrikant maakt.

De Suzuki DL 650 is nu eenmaal niet gemaakt voor het zware off the road werk. Suzuki noemt zijn twin ook niet voor niets een allroad.

De twin leent zich wel uitstekend voor avontuurlijke vakanties als het maar niet te gek wordt.

Onverharde paden met niet te veel oneffenheden zijn makkelijk te doen en die carterbescherming schroeven er gewoon zelf onder.

Dit is wat Google translate er van maakt

Waar staat V Strom eigenlijk voor

De Twin is in ieder geval erg populair onder een breed publiek. De 650 cc machine is met zijn prijs van € 9.399, — (met gietwielen) voor de 650 A en € 9.899,— voor de XTA (met spaakwielen) dan ook zeer vriendelijk geprijsd.

Een ding blijft ons een beetje onduidelijk en dat is de naam. Want waar staat de naam V strom nou eigenlijk voor ? Een telefoontje naar de importeur gaf een gedeeltelijke oplossing.

De V staat voor de V vorm van het motorblok en dat konden we zelf ook bedenken natuurlijk. Maar waar Strom voor staat is niet helemaal duidelijk.

Google translate vertaalde Strom als een Duits woord en in het Nederlands wordt dat dan stroom. In het Engels geeft Google Translate macht als vertaling.

Wie het weet mag het zeggen, wij hadden het in ieder geval flink naar ons zin met de knalgele Suzuki DL 650 V strom.

Met dank aan Hans van wijk motoren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.