Een motorfiets nodigt uit tot het pure reizen.

Nederlanders behoren tot de meest reislustige volkeren op deze wereld. Regelmatig kom je, als reizende Nederlander onderweg bent landgenoten tegen. Of je nou in Europa op reis bent of verder in de wereld, je komt met regelmaat Nederlanders tegen. Er is echter wel een verschil in de manier waarop mensen plegen te reizen.

Op een motorfiets beleef je meer

De een neemt het vliegtuig naar een warm land, de ander stapt op een cruise schip en weer een ander stapt in de auto.

Er is echter ook een categorie die heel anders denkt over reizen en liever het massa toerisme ontsnapt.

We hebben het over de categorie die het liefst op eigen gelegenheid zonder planning en zonder afspraak op avontuur gaat. Dat kan met een auto, een camper of een motorfiets.

De motorfiets is misschien wel de ultieme manier op avontuurlijk op reis te gaan. Je kan overal gaan en staan waar je wil waardoor je de pure vrijheid van het reizen voelt.

 

 Avontuurlijk op reis, het onbekende tegemoet

Liever geen massa toerisme

Dat is vooral genieten als je je niet met het massa toerisme inlaat. Je vermijd de grote toeristische plaatsen als Venetië, Torremolinos, Benidorm enzovoorts en je gaat je eigen gang.

Torremolinos is ontstaan als klein vissersdorp en is in de jaren 50 uitgegroeid tot de grootste plaats voor massa toerisme in Spanje.

Benidorm is net zo’n badplaats aan de Costa Blanca. Net als Torremolinos is Benidorm uitgegroeid van klein vissersdorp tot een van de bekendste badplaatsen in Europa.

In de zomer kan de bevolking van Benidorm oplopen tot 500 duizend strandgangers. Geen plek voor de avontuurlijke motorreiziger want in oorden als Torremolinos en Benidorm ontdek je nooit het echte Spanje.

 

motorfiets

Een prachtig avontuur in Belgie

Het echte Spanje is niet toeristisch

Het echte Spanje vind je namelijk in het binnenland. Er zijn ook stukken kust waar amper toeristen te vinden zijn en waar de lokale bevolking zijn vertier zoekt.

En daar is het altijd beter toeven dan de drukte van Benidorm en Torremolinos.

In het binnenland van Spanje vind je prachtige dorpen en steden en wegen waar je je als enige op de wereld waant.

In plaats van de snelweg neem je de kleinere wegen die je kan vinden. Je kan de kleinste wegen vinden door goed op kaarten te kijken of door je navigatie te gebruiken.

 

Reizen

Bretagne is een prachtig reisdoel

Spanje is meer dan strand

Spanje is natuurlijk niet het enige land waar meer te zien is dan zilveren stranden en een prachtige blauwe zee.

Frankrijk, Italië, Slovenië, Portugal, het zijn allemaal landen die heel interessant zijn om met een motorfiets doorheen te reizen.

Frankrijk heeft hele mooie stukken natuur in de Ardennen, de Vogezen of de Morvan. De Morvan is een relatief klein natuurgebied waar je kan genieten van de Franse natuur.

Het gebied is niet of nauwelijks bekend vanwege het ontbreken van toeristische attracties en dat maakt het juist zo interessant. Geen overvolle campings en niet wandelen in een file.

 

Motorfiets

Lekker met de motorfiets op pad

De Nationale parken van Spanje

Heb je meer voorkeur voor de Spaanse zon dan kan je uitleven in de Sierra Nevada, de Spaanse Pyreneeën of in een van de nationale parken die het land rijk is.

Ga ook voor een bezoek aan een van de vele prachtige Spaanse steden. Denk hierbij aan Bilbao, Toledo of Pamplona. Of bezoek het historische Arcos de la Frontera vlakbij Gibraltar.

Arcos de La Frontera ligt op een rots en is in 1962 nog uitgeroepen tot Nationaal artistiek monument. De stad is een doolhof van straatjes en die uiteindelijk uitkomen bij een kasteel van zandsteen.

De stad staat bol van de historie. Arabische invloeden zijn nog duidelijk te zien in het plaatsje.

 

spanje

Een straatje in Arcos de la Frontera

Arcos de la Frontera

Als je tijdens een wandeling door Arcos goed oplet zie je ook duidelijk oude Romeinse resten die in sommige gebouwen zijn verwerkt.

Voor vrijwel ieder land geldt dat je je prima kan vermaken terwijl je de toeristische gebieden vermijd.

Blijf liever weg bij populair stranden van de Algarve en zoek de stille natuurgebieden op zoals bijvoorbeeld de Serra de Estrela.

Er is genoeg te beleven en te zien buiten de toeristische gebieden, zeker als je lekker wil avonturen op je motorfiets.

 

 

Spanje

Een blik op Toledo

Alles moet wel in orde zijn

Je zorgt dat je motorfiets technisch goed in orde is en je zoveel mogelijk lichtgewicht op pad kan gaan. Neem bijvoorbeeld een kleine tent mee en een thermorest matje en een lichtgewicht slaapzak.

Het is ook zaak dat je zorgt dat alles goed strak en netjes opgepakt is. Gebruik bijvoorbeeld geen snelbinders om de boel op te pakken maar neem liever spanbanden.

Met spanbanden kan je je bagage veel beter vasttrekken dan met snelbinders. Bovendien loop je met snelbinders (de ouderwetse spin) altijd het risico dat er een losschiet.

Gebruik dus liever stevige spanbanden en zorg ervoor dat je bagage goed recht op je motorfiets zit. Los zittende bagage gaat hinderen tijdens het rijden en dat wil je niet.

 

Motorfiets

Alles strak op binden zonder losse eindjes is wel zo aan te raden

Geen losse eindjes

Zorg er ook voor dat je de losse eindjes van je spanbanden netjes oprolt zodat je geen last krijgt van los flapperende spanbandjes.

Voor de losse bagage kan je koffers of zadeltassen gebruiken. Koffers zijn goed voor een avontuur dat puur over de weg gaat.

Ga je meer voor het onverharde avontuur dan zijn zadeltassen aan te raden.

Zadeltassen zijn zacht en kunnen een eventuele valpartij makkelijker opvangen.

 

Arcos de la frontera

Arcos de la Frontere vlakbij de Rots van Gibraltar

Een onverhard avontuur met tassen

Als je voor een onverhard avontuur gaat moet je altijd rekening houden met een valpartij vandaar zadeltassen.

Ga je toch voor koffers, kies dan voor koffers die je van bovenaf kan inpakken. En kies voor niet al te grote koffers op je motorfiets.

Dit maakt het in en uitpakken op campings veel makkelijker dan in en uitpakken vanaf de zijkant.

Het zijn details maar het zijn wel de details die een vakantierip kunnen maken en breken. Goed voorbereid op reis gaan maakt dat je meer van je trip kan genieten.

Eén gedachte over “Een motorfiets nodigt uit tot het pure reizen.”

  1. Uit ervaring en advies van globetrotters. Gebruik geen spanbanden voor soft luggage. Spinnen en elastieke straps passen zich aan aan evt vervorming van je plunjebaal, tentzak etc. Ben zelf op tijd gewaarschuwd door een local dat mijn plunjebaal zo goed als van mijn motor lag. Die had ik dus met spanbanden vast gemaakt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.