Naar Bretagne op een motorfiets is een avontuur op zich

Er is niets mooiers dan een vakantie op een motorfiets. Zo min mogelijk snelweg, zoveel bochten als mogelijk en veel zon. Dat is tenminste mijn ideale motorvakantie. Een land als Frankrijk is daarom een uitstekende vakantie bestemming. Motorrijden in Frankrijk is een garantie voor de perfecte vakantie. 

Bretagne

Avontuur vind je al om de hoek heb ik ooit iemand horen zeggen en in feite klopt dat ook. Zodra je de voordeur achter je dicht doet sta je in feitelijk al met een been in een potentieel avontuur.

Dat geldt helemaal als je een paar weken met vakantie gaat en zeker als je zonder iets te bespreken een vakantietrip maakt. Geen vooraf afgesproken hotel of camping, nee gewoon gaan.

Niet dat je direct spectaculaire avonturen beleeft als je er op uit trekt maar er gebeurt toch vaak iets onverwachts. Je komt soms bijzonder mensen tegen of je vind een interessante overnachtingsplaats ergens waar je het niet verwacht.

Of je komt onverwachts in bijzondere omgevingen terecht waardoor je reis een extra avontuurlijk tintje krijgt.

 

Bretagne

Kerkje in de buurt van Avalon

Avontuurlijk motorrijden

Met een avontuurlijk tintje bedoel ik niet dat je ergens je motorfiets moet uitgraven terwijl je wilde dieren van je afvecht. Avontuurlijk op reis gaan is al reizend het onbekende tegemoet gaan.

Gewoon op je motorfiets stappen en rijden en alles wat je tegenkomt als avontuur zien dat is waar ik het over heb.

En zo kan een relatief eenvoudig lijkende vakantie trip voor prettige verrassingen zorgen.

Vind die kleine camping waar je voor 5 euro je tent kan opzetten in een dorpje waar de tijd vergeten lijkt te zijn en voel je dan lekker avontuurlijk.

 

Bretagne

Slot in Chateaudun

Een avontuurlijke rit naar Bretagne

Zo werd een rit richting Bretagne weer een heerlijk avontuur. Met de Garmin Zumo voor me ingesteld op avontuurlijke route is avontuur vinden kinderspel.

De naam Bretagne komt van Brittannië Het Franse schiereiland Bretagne dankt zijn naam aan de Keltische stammen die tijdens de 6e eeuw de oversteek waagde naar Frans grondgebied.

Al gauw ontstond de naam Bretagne, zo genoemd naar Brittannië waar de vroege emigranten vandaan kwamen.

De invloed van deze vroege Keltische bewoners is nog overal te vinden in Bretagne. Zo vind je veel oude kerkjes en huizen die qua bouw duidelijk Keltische invloeden hebben.

 

Frankrijk

Een kerkje met Keltische invloeden in Bretagne

Met een motor in Frankrijk rijden is een feest

De motorfiets waar ik dit soort trips mee maak is een eencilinder Yamaha Ténéré van 660cc. De 660 is natuurlijk de opvolger van de XT600 Tenere en de latere XTZ660.

De Ténéré heeft met 47 pk voldoende vermogen en een uitstekende wegligging op zowel verharde als onverharde wegen.

De eencilinder heeft bovendien een flink actieradius van rond de 450 kilometer en ik geniet nu eenmaal van het eencilinder gevoel dat de Tenere mij geeft.

Dit komt door de standaard benzine tank van 23 liter en omdat de motorfiets met een benzine verbruik van rond de 1: 25 erg zuinig is. De GPS van Garmin geeft gemak.

 

Franse Alpen

Op de Tenere door de Alpen toeren geeft een heerlijk vrij gevoel

Ik hou niet van snelwegen

Omdat ik een hekel aan snelwegen heb zoek ik zoveel mogelijk secundaire wegen en met behulp van een satelliet navigatie van Garmin kun je gemakkelijk zeer mooie doorgaande routes vinden.

Niet dat je altijd een satteliet navigatie nodig hebt om lekker avontuurlijk te kunnen motorrijden maar het maakt het net even wat gemakkelijker.

Een navigatie apparaat zoals uit bijvoorbeeld de Zumo serie stuurt je soms over wegen die je zelf nooit zo gemakkelijk kan vinden met een kaart.

Frankrijk biedt prettige verrassingen en als je zoekt naar mooie toerwegen dan kan je je absoluut heerlijk uitleven in Frankrijk.

 

Chataeudun

Het slot van Chateaudun 

Aversie tegen snelwegen

Mijn aversie tegen snelwegen is zo groot dat ik bij Breda deze al verlaat en over Baarle Nassau de route over België neem. Vervolgens Koers ik richting de Belgische Ardennen en vervolg zo mijn weg naar het zuiden.

Vanuit de Belgische Ardennen ging de rit richting een klein plaatsje in Frankrijk waar een goede vriend van mij woont.

Samen met wat andere vrienden vulden we een gezellig weekend met eten ,drinken en wandelen.

De volgende dag vervolgde ik mijn rit richting Bretagne waarbij de Franse hoofdstad aan de oostkant passeerde.

 

Franse kust

Uitzicht op zee vanaf de kust.

Schilderachtige dorpen en steden

De oostkant van Parijs is vooral interessanter vanwege gebieden als de Morvan en de Dordogne. Het is niet de meest logische keuze als je richting Bretagne gaat maar het oosten van Frankrijk is nu eenmaal mooier.

En bij motorrijden gaat het om de plezierige rit die je maakt en niet om het uiteindelijke doel.

Ik reed vervolgens door tot het prachtige historische Chateaudun waar ik op een camping municipal (gemeente camping) voor € 3,80,– mijn tent opzette.

In de avond bezocht ik het mooi historische plaatsje en maakte de nodig foto’s. De dag daarop vervolgde ik de rit richting het zuiden van Bretagne en verbleef een week bij vrienden op een camping, vlakbij het plaatsje Fouesnant.

Het was een week van lekker eten, genieten van het strand en de vele mooie plaatsen van Bretagne bekijken. Bretagne is absoluut de moeite waard, ook als je niet van strand houdt.

 

Vuurtoren

Uitzicht vanaf de kust van Bretagne

Bretagne is zeer schilderachtig.

Want als er iets is wat Bretagne heeft dan is het wel mooie plaatsen om te bekijken. Het landschap is prachtig en soms overweldigend. De grillige rotsige kustlijn is fantastisch en zeer fotogeniek.

Bretagne heeft ook de nodig schilderachtige plaatsjes en forten die, weliswaar zeer toeristisch, maar zeker de moeite waard zijn. Er zijn veel plaatsen waar je heerlijk koffie kan drinken of lekker kan eten.

Zo is er bijvoorbeeld het prachtige plaatsje Concarneau “La Ville Close” wat echt de moeite waard is om te bezichtigen.

Of Pointe du Raz, de ver in zee uitstekende rotspunt die de scheepvaart uit de gevaren zone moeten houden vanwege de rotsachtige kus.

Na een week vertrok ik weer vanuit Bretagne om koers te zetten richting Zwitserland vanwege een groot motorevenement dat daar zou plaats vinden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.