Off the road rijden in Normandie met routes van Ad Ketelaars

Het is een beetje een traditie geworden om eens per jaar met een klein groepje van een man of 5 lekker de modder in te duiken. Met motorfietsen dan wel want motorrijden mag dan in mijn bloed zitten, Off the road rijden zit me in de genen. Dit keer werd er voor Ad Ketelaars routes gekozen in het land van de Noormannen.

Normandie is toch anders

Het leukste van motorrijden blijft toch het opzoeken van ongebaande paden. Daar gaan waar niemand ooit gegaan is…. is dat niet iets uit Startrek ?

Niet dat ik ruimte reizen wil vergelijken met het off the road rijden in Normandie maar het heeft er iets van weg. Want je doet toch iets wat niet iedereen doet.

Het opzoeken van een zo lastig mogelijke route terwijl het zo makkelijk kan. Want er ligt ondertussen overal asfalt natuurlijk maar daar gaat het niet om.

Het is iedere keer weer die uitdaging, het vinden van de juiste route en dan nog er door heen zien te komen.

Normandie

Het zoeken naar de meest onbegaanbare weg in Normandie

Motorrijders en Noormannen

Motorrijders zijn overigens niet de eerste die dit soort gedrag vertoonde. Normandie komt namelijk niet voor niets aan zijn naam.

Het waren natuurlijk de vikingen die pakweg 1000 jaar geleden Europa onveilig maakte met hun plundertochten en veroveringen.

De Noormannen, Germanen die afkomstig waren uit Scandinavië legden in die tijd hun claim op west Europa en niet zonder succes. De kanaalkust werd zelfs gekolonialiseerd door deze Noormannen.

De Noormannen deden dus eigelijk al wat de bemanning van de Enterprise over een paar eeuwen waarschijnlijk gaat doen. Vikingen gingen immers waar geen Viking eerst was gegaan.

Off the road

De kust van Normandie

De Noormannen in Normandie.

In het jaar 900 kreeg Rollo het hertogdom Normandie in leen van de westfrankische koning Karel de eenvoudige.

Normandie dankt dan ook zijn naam aan de Noormannen of liever gezegd Vikingen.

Vikingen brachten dit deel van Frankrijk regelmatig een bezoek om het land te plunderen.

Een deel van Frankrijk werd zelfs door de noor(d)mannen gekolonialiseerd waardoor dus de naam Normandië ontstond.

KTM

Soms behoorlijk pittige stukken

Ad Ketelaars ritten

Normandie is natuurlijk ook bekend van de enorme invasie die in augustus van het jaar 1944 plaats vond. De invasie die Europa een inleiding was voor de vernietiging van de Nazi’s.

Tijdens deze invasie vielen er aan geallieerden kan bijna 400.000 dodelijke slachtoffers. Uiteindelijk lukte het de geallieerden om voet aan de grond te krijgen in Europa.

Niet dat dit alles iets te maken heeft met de reden van ons bezoek aan Normandie maar het mag wel even vermeld worden. Het offer van de Amerikanen, Canadezen en Britten was van ongekende grootheid.

Voor ons motorrijders is Normandie niets anders dan een prachtige speeltuin voor onze motorfietsen.

Normandie stond voor ons op de lijst voor weer een aantal prachtige door Ad Ketelaars gemaakt off the road ritten.

To go where….. 

Anders dan de Ardennen

Het rijden van Ad Ketelaars ritten in de Ardennen is mij tot nu toe uitstekend bevallen. De routes zijn prachtig en zeer gevarieerd en de accommodaties zijn ook zeer aantrekkelijk.

Er is een prachtige camping in Dun Sur Meuse en voor de mensen die meer luxe willen is er een uitstekende Bed en Breakfast. Voor ieder wat wils dus.

Off the road rijden in Normandië is wel heel anders dan  rijden in de Ardennen. De Ardennen heeft een rots achtige bodem die van zichzelf vrij hard is en daardoor zijn vorm lijkt te blijven behouden.

In Normandië is het veelal technisch off the road rijden dan in de Ardennen. In de Franse Ardennen

De bodem van Normandië is meer van klei en zand, zo lijkt het. Dit zorgt ervoor dat landbouwwerktuigen zoals tractoren veel zeer diepe sporen maken in de verschillende paden.

De route zoeken in een Normandische weiland

Technische rijden

Het kan ook zijn dat bodem erosie zorgt voor de soms zeer diepe en smalle geulen waar je met de motorfiets doorheen moet.

Die diepe geulen maken het rijden behoorlijk lastig, zeker als je geen plaats meer hebt om je voeten op je voetsteunen te plaatsen omdat de geulen waar je inrijdt daar simpelweg te smal voor zijn.

Maar verder zijn de soms zeer modderige stukken een feest om doorheen te ploeteren. Zorg voor goeie scherpe noppenbanden en je hebt eindeloos veel plezier met de diepe modderplassen.

In Normandie is het vooral technisch rijden. Niet blind je gas open draaien en snelheid maken maar zo nu en dan je motorfiets besturen als ware het een Trailmotor.

Niet altijd de makkelijkste route kiezen

Eten in Dieppe

Het dorp van waaruit de routes starten stelt niet veel voor. Er is een Shoarma tent in het dorp waar je pizza’s en ander eten kan krijgen maar daar blijft het bij.

Je kan verblijven in een eenvoudige houten chalets in het plaatsje Londiniéres dat op ongeveer 40 kilometer van de historische kustplaats Dieppe afligt.

In het Londiniéres zelf zijn weinig eetgelegenheden, om eerlijk te zijn is er alleen de plaatselijk Shoarma tent waar je kan eten.

Normandie staat ook bekend om zijn lekker Franse kaas en daar valt zeker van te genieten.

Stop je onderweg voor een lekker kop koffie dan kan het genieten worden van lekker croissants en Franse kaas. Een lekker bordje met Franse kaasjes en koffie is een ware traktatie.

Franse kaas

Franse kaas en koffie

Lekker eten in Dieppe

Wat overigens prima is als je kort in het plaatsje verblijft. Wil je eens echt lekker eten dan is Dieppe een aanrader.

Dieppe is niet een van de grootste steden in Frankrijk maar is zeker interessant.

De naam Dieppe is ontstaan rond het jaar 1000 en heeft te maken met de rivier die door de plaats loopt. De vikingen noemde de rivier de Dieppe door de diepte van de rivier.

Wil je meer technische rijden in het terrein dan is dit deel van het land van wijn en kaas zeker aan te raden maar bereid je voor op een pittige uitdaging.

De locatie van het dorpje Londinéres in Normandie france

Het rijden in Normandie vergt duidelijk meer van je conditie dan het rijden in Dun Sur Meuse.

Het traject is zwaarder de snelheid die je haalt is duidelijk lager. Rijden in de Normandie region is op zich al de moeite waar.

Ga je naar Normandie voor off the road rijden houd dan wel de buienradar Frankrijk in de gaten.

Bij extreem slecht weer zijn veel routes in Normandie zo goed als onbegaanbaar. Rij altijd met respect voor mens en natuur.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.