Off Road rijden in Noord Frankrijk is spectaculair

Frankrijk is met zijn prachtige natuur een uitgelezen gebied om lekker met een motor rond te toeren. Toeren over de vele mooie slingerende wegen door de prachtige natuur maken het motorrijden tot een feest. Met het rijden over onverharde paden wordt het echt een avontuur.

Frankrijk op zijn avontuurlijkst

Maar er is nog een andere manier om van het prachtige Noorden van Frankrijk te genieten.  Want Noord Frankrijk is een prachtig gebied waar je nog echt kan genieten van de natuur.

Dat genieten van de natuur kan je ook gemotoriseerd doen natuurlijk. Heerlijk genieten van je motorfiets door over prachtige wegen te sturen. En je kan natuurlijk mooie steden in Frankrijk bezoeken.

Maar er is nog een manier om van het motorrijden te genieten en die is zeer intens. Het is genieten van motorrijden zonder asfalt.

Ik heb het over off the road rijden of zoals de Amerikanen het noemen “dirt bike”rijden. Dirt Bike rijden is eigenlijk een betere benaming dan off the road rijden.

Frankrijk

Noord Frankrijk biedt veel schoonheid en historie voor de tourrijder

Door modder, zand en stof

Want Dirt betekend aarde en modder en dat is wat je doet. Je gaat met je motorfiets door al het terrein wat er te vinden is. En dat is het rijden door de troep.

En dat doe je door van de gebaande paden af te gaan. En ik bedoel hiermee letterlijk van het asfalt af gaan.

Het zogenaamde off the road rijden (van de weg af rijden) is niet alleen avontuurlijk. Het rijden op ongebaande wegen zorgt er ook nog voor dat je motorbeheersing beter wordt.

In Nederland is het off the road rijden al voor een groot deel aan banden gelegd. En eerlijk gezegd is dat ook logisch want er is niet veel natuur meer over. Nederland is een dun bevolkt gebied met niet zoveel natuur.

Touren in Frankrijk over de kleinste weggetjes zorgt voor veel plezier

In Frankrijk kan nog een hoop

Er zijn veel mensen die ieder op hun manier willen genieten van die natuur.

Dit maakt dat niet alles meer kan in dit land. In Frankrijk kan echter nog heel veel op dit gebied.

Want in het terrein doet je  motorfiets hele andere dingen dan op de weg. En dat betekend dat je er voor moet zorgen dat je meer controle krijgt over je machine.

In het land waar je als koning kan wonen mag je namelijk op veel plaatsen nog Off road rijden. Gewoon met een lichte eencilinder over boerenpaden rijden en door dichte bossen sturen.

Frankrijk

De routes zijn soms pittig

Met respect voor de natuur

Lekker genieten van anders motorrijden door het prachtige Franse landschap maar doe het wel met respect voor mens en natuur.

Wat het off road rijden in Noord Frankrijk nog leuker maakt is het rijden van vooruit geplande routes.

Want als je zomaar op de gok gaat rijden vind je nooit de echt mooie routes. Bovendien bestaat de kans dat je je op privé gebied gaat begeven.

En die routes zijn er echt en veel ervan zijn legaal omdat ze over landwegen gaan. Landwegen die veel door de lokale door boeren gebruikt worden.

Zo nu en dan opzij gaan

Je hebt dus wel kans dat je af en toe opzij moet gaan om een landbouwwerk tuig uit de weg te gaan.

Zorg dus dat je ver genoeg voorruit kijkt pas je snelheid aan. Want een tractor is toch echt veel sterker dan een off road motorfiets.

Veel van die landwegen worden gebruikt door boeren met hun landbouw machines en dus is het in veel gevallen legaal.

Die Roadbook routes kun je huren bij Ad Ketelaars zowel op papier als op een tripy. Een Tripy is een digitale  route beschrijving waar meerdere routes oppassen.

Offroad met roadbook

Er zitten lastige stukken tussen

Off road  rijden volgens een roadbook

De routes zijn uitgezet in zogenaamde bolletje pijltje symbolen. Een pijltje wijst je waar je links en rechts of rechtdoor moet rijden.

Bij ieder plaatje staat de afstand tot de volgende afslag. Hierbij staat de totaal afstand van de route en de route tussen de afslagen afgegeven.

Het gaat hier om zeer goed uitgezette off the road routes van vaak meer dan 150 km die je prachtige stukken van Noord Frankrijk laten zien.

Het is wel zaak dat je ervaring hebt met het off road rijden want er kunnen af en toe pittige stukken tussen zitten.

Voor het rijden van dit soort onverharde Routes is het ook zaak dat je een lichte motorfiets neemt.

Met een zware motorfiets kan je het behoorlijk moeilijk krijgen, zeker als het pas geregend heeft.

 

Offroad in Noordfrankrijk, een video impressie

 Ad Ketelaars route’s zijn zeer overzichtelijk

De meeste Ad Ketelaars routes starten in het plaatsje Dun Sur Meuse. Er zijn een aantal leuke Bed en Breakfasts in Dun Sur meuse voor als je niet van kamperen houdt.

Er zijn overigens veel goedkope hotels te vinden in Frankrijk. De zogenaamde budget hotels france oftewel hotels voor mensen met een smalle beurs.

De routes die je via Ad ketelaars huurt, worden door de B&B verstrekt. Zorg er wel voor dat je je motorfiets in orde hebt als je van plan bent te gaan.

Zorg voor goeie banden, ketting en tandwielen en zorg ervoor dat je motorfiets niet teveel geluid maakt.

Ga je met een motorfiets die teveel lawaai maakt, dan verpest je het waarschijnlijk voor de mensen die na jouw komen.

Een redelijke conditie en enige ervaring met het off road rijden is ook welkom aangezien sommige routes best pittig zijn.

Soms pittige doorwadingen in Noord Frankrijk

Rijd met niet meer dan 4 mensen

Je kunt de routes met maximaal 4 mensen tegelijk rijden vanwege de overlast die meer rijders kunnen opleveren.

Het rijden van dit soort routes is leuker dan in het wilde weg zelf gaan rijden omdat je hele routes krijgt zodat je minder zelf hoeft te zoeken.

Als je zelf je routes bepaald en dus in het wilde weg gaat rijden is de kans ook groot dat je daar gaat rijden waar het niet mag.

Het onverharde rijden in Frankrijk is ook beperkt tot buiten het jacht seizoen. Dat betekend dat je alleen in de zomermaanden mag rijden.

Off road rijden is een heel ander soort motorrijden en biedt meer avontuur dan je denkt, voor degene die het avontuur aan durven, veel plezier.

[bol_product_links block_id=”bol_544e50a56daab_selected-products” products=”666757420″ name=”Noord Frankrijk” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”500″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

2 gedachten aan “Off Road rijden in Noord Frankrijk is spectaculair”

  1. Beste,
    Is dit in Frankrijk nog altijd toegelaten het off road rijden in de zomermaanden (anno 2020?)

  2. Je ziet wel steeds meer verbod borden maar er zijn nog veel stukken waar het kan. Sommige onverharde routes zijn doorgaande wegen en daar mag je rijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.