Motorroutes maken voor beginners met digitale kaarten

De tijden zijn ook voor motorrijders anders dan vroeger. We kunnen ons waterdicht kleden, rijden op milieuvriendelijke motorfietsen en we kleden ons niet alleen meer in het zwart. Ja de tijd van zwarte leren pakken of vetpakken is voorgoed voorbij.

Met Basecamp routes maken

Wat ook voorbij is, is het gedoe met kaarten, want we hebben tegenwoordig satelliet navigatie. En met satelliet navigatie kan je veel leuke dingen doen. Motorroutes maken is er een van.

Met de eerste satelliet navigatie kon je bijna niets. Je kon aangeven waar je op een zeker moment was en vanaf een ander punt terug navigeren.

Alleen ging dat terug navigeren op 100 meter nauwkeurig dus veel had je er niet aan.

De tegenwoordige navigatie apparatuur kan natuurlijk veel meer dan dat. Het kaartmateriaal is net zo goed en volledig als de papieren landkaarten en veel gedetailleerder.

De moderne GPS zoals Satelliet navigatie nogal eens onterecht genoemd wordt, is niet meer weg te denken uit het verkeer.

 

Satelliet navigatie

Met de eerste navigatie toestellen kon nog niet zoveel

GPS of Galileo

Even over GPS, GPS staat voor Global Positie Systeem en zegt meer over de naam van het satelliet systeem dan over het apparaat.

De EU gaat binnenkort zijn eigen verkeer satellieten starten en dat heet Galileo.

We kunnen met de navigatie apparatuur dus goed onze weg vinden maar dat niet alleen. Want wie een moderne Navigatie heeft, heeft daar ook een kaarten programma bij.

Als je een Garmin hebt, heb je bijvoorbeeld of Mapsource of Garmin Basecamp. Tomtom heeft een eigen kaarten systeem dat oorspronkelijk Tele Atlas heet. En met Basecamp kan je motorroutes maken voor Garmin.

Tomtom heeft die programma over genomen en dat is dus het kaartensysteem voor de Tomtom Rider.

 

Bascamp

De Basecamp route gereedschappen

Motorroutes maken is eenvoudig

Basecamp is bij uitstek een uitstekend programma voor het maken van routes maar het is wel zaak dat je nauwkeurig werkt. Het maken van routes is dan wel redelijk eenvoudig maar opletten is wel nodig.

Als je begint met het maken van een route is het zaak dat je weet waar je ongeveer wil rijden. Klinkt voor de hand liggend maar toch is het belangrijk om daar over na te denken.

Als je de omgeving weet waar je wil toeren dan zorg je dat je dat deel van de kaart voor je hebt liggen. Ik bedoel natuurlijk de Basecamp kaart maar dat had je al begrepen.

Zorg er vervolgens voor dat je het startpunt van je route weet. Spreek bijvoorbeeld met je motormaten of je clubgenoten een koffiestop of restaurant af en zet daar een Waypoint op je kaart neer.

Restaurants en andere interessante plaatsen staan al op de Basecamp kaarten aangegeven wat het zoeken makkelijker maakt.

 

 

Waypint

Geef je Waypoint een naam en een “gezicht”

Een Waypoint is een plaats op aarde

Een Waypoint is een plaats op aarde, opgeslagen met coördinaten. Een Waypoint geeft dus aan waar je bent op aarde.

Op het moment dat je een startplaats voor je route voor je zelf uitzoekt zet je daar dus een Waypoint neer om te kunnen starten.

Bovendien is een Waypoint handig om aan mensen door te sturen waarmee je hebt afgesproken zodat het startpunt gemakkelijk gevonden kan worden.

Bekijk ook van te voren ongeveer waar je wil gaan rijden zodat het makkelijker is om je route uit te leggen. Een goed overzicht van de omgeving waar je wil rijden maakt het maken van de route makkelijker.

Ik ga ervan uit dat je de omgeving ongeveer kent en dus ook weet waar je ongeveer wil rijden en stoppen.

 

Waypoint

Kijk uit waar je je Waypoint zet

Koffiestop of lunchpauze inbouwen

Je kan makkelijk een koffiestop of lunch plek inbouwen door op de kaar een Waypoint neer te zetten waar je wil stoppen. Geef je Waypoint een naam voor de verduidelijking.

Stel je wil bij snackbar de warme worst stoppen voor een lunch dan noem je je Waypoint bijvoorbeeld lunchplek de warme worst .

Vervolgens kies je een afbeelding die bij het Waypoint past en het is makkelijk herkenbaar. Je kan in Basecamp zoeken naar bepaalde plaatsen maar je kan er ook naar toe rijden en de locatie in je apparaat markeren.

De opgeslagen Waypoints op je Navigatie apparaat kan je opslaan in Basecamp als je je apparaat aansluit op je computer.

 

Basecamp

Speel je route af als je wil weten of je fouten heb gemaakt

Informatie over je routes

Om te starten met het maken van je route ga je naar de symbolen die je boven in Basecamp ziet.

Bij de symbolen waar maakfuncties onderstaat kies je het symbool voor het maken van een route.

Als je met je muis over de symbolen beweegt zie je vanzelf de benaming maak een route . Ik ga er voor het gemak van uit dat je een Nederlandse versie heb.

Zodra je op het symbool klikt opent zich een venster dat, nu je nog niets van een route hebt, nu nog leeg is.

Zodra je ook maar een klein stukje van een route hebt bevat dit venster verschillende gegevens die over jouw route gaan.

 

Bascamp

De rechter muisknop tovert dit menu naar voren

Geavanceerde informatie

Klik je op geavanceerd dan zie je de coördinaten van het punt waar je je op dat moment op de kaart ben.

Het eerste symbool geef de Waypoints aan die jouw route bevat. Het symbool daarnaast geeft de richtingen aan oftewel de beschrijving van jouw route.

Bij het info tekentje kan je informatie over de door jouw gemaakt route zien zoals de totale afstand, de geschatte reistijd etc.

Maar als je net begint staat er dus nog niets en daar gaan we nu iets aan doen.

 

Waypoint

Meer informatie over je route

Motorroutes maken is vrij eenvoudig

Je klikt op het symbooltje voor route maken.Vervolgens klik je met je muisaanwijzer op of vlak bij de Waypoint die je als startpunt in je Basecamp kaart heb gezet.

Zodra je op het symbool klikt voor het maken van een route zie je dat het informatievenster zich opent maar daar staat nog niets in want je hebt nog geen route.

Verplaats nu je muis in de richting van de door jouw te maken route en klik een stukje verder op de kaart.

Zodra je dat doet zie je een dikkere lijn over de weg lopen die je gekozen hebt. Zo je hebt nu een stukje route gemaakt.

Als je nu weer op het pijltje klik bij kaartfuncties en je klikt met je rechtermuisknop op je route en vervolgens op info.

 

Basecamp

Nuttige informatie over je route

Nu komt de echte informatie

Het informatiescherm komt weer tevoorschijn en nu met echte informatie. Als je wil kan je bij info ook de kleur van de route wijzigen.

Er zal nog niet zoveel informatie in staan op dat kleine stukje route maar er is al iets te zien. Dit is de manier om een route te maken want op deze manier zet je je route uit in Basecamp.

Je gaat dus gewoon over de in Basecamp aangegeven wegen en straten waar je met je motorfiets mag rijden en klik regelmatig met je muis op de weg maar ook niet te vaak.

Ja de route kan alleen daar getrokken waar je als motorrijder of automobilist mag rijden.

Probeer maar eens een deel van de route over een voetpad te trekken terwijl Basecamp op motorfiets staat ingesteld, je zal zien dat dit niet lukt.

 

Basecamp

Het informatiescherm kan nuttig zijn

Je mag niet overal komen met je motorfiets

Probeer je een punt te bereiken op de kaart dat niet via de kortste afstand te bereiken is dan komt dat doordat de weg waar je overheen wil niet toegankelijk is voor motorvoertuigen.

Wil je een stuk van de route ongedaan maken dan kan dat via het menu bewerken en ongedaan maken. Je kan een aantal stappen terug gaan. Voor Apple gebruikers kan je daar ook Command Z voor gebruiken.

Stel je Basecamp in op voetganger of fietsers dan kunnen dit soort dingen weer wel maar andere dingen weer niet.

Ieder routepunt is een Waypoint en voor de meeste toestellen van Garmin geldt dat er maximaal 250 Waypoints in een route mogen zitten.

 

route

Bij een dergelijke Waypoint word je zomaar de verkeerde kant opgestuurd

Zet je route punten nauwkeurig neer

Voor ieder Waypoint in jouw route geldt weer dat er informatie over beschikbaar is als je er met je rechter muisknop op klikt.

Zo kan je de coördinaten zien of het adres van het punt dat je hebt gemaakt en je kan er informatie aan toevoegen zoals de naam van iemand die je kent.

Waar je tijdens het maken van een route op moet letten is de plaats waar je je Waypoint neerzet. Als je je kaart materiaal uitzoomt dan bestaat de kans dat je niet goed ziet waar je je Waypoint neerzet.

Zo kan je een Waypoint bijvoorbeeld per ongeluk net een stukje in een straat neerzetten zonder dat je dat direct ziet.

Die Waypoint krijg je wel weer weg waardoor de route weer normaal verder loopt maar je kan je die moeite besparen door er op te letten.

 

Route afspelen

Zoom je route flink uit tijdens het afspelen

Speel je route af

Heb je toch per ongeluk de route een stukje fout laten lopen dan kan je de Waypoint terug zetten in de route door op de verkeerd neergezette Waypoint te gaan staan en met de muis de Waypoint terug te schuiven.

Als je nu je route op je apparaat zet en hem gaat na rijden zal je zien dat je bijvoorbeeld 10 meter de bewuste straat in gestuurd wordt terwijl dat niet de bedoeling is.

En dat is hinderlijk, zeker als je de jouw gemaakt route aan anderen doorgeeft want die weten dan natuurlijk niet precies wat de bedoeling is.

Om te controleren of de route goed loopt kan je de route afspelen. Dit doe je door ergens op de route op de rechtermuisknop te klikken en voor afspelen te kiezen.

Zoom je route lekker uit om alles goed te kunnen zien. De route blijft altijd goed zichtbaar.

 

Waypoint

Dit soort fouten kunnen behoorlijk hinderlijk zijn tijdens het rijden

Je ziet de fouten tijdens het afspelen

Aan de pijltjes die je in de route ziet kan je de rijrichting zien maar met afspelen zie je makkelijker fouten in de route  zoals een onbedoelde lus of een Waypoint die ergens staat waar die niet hoort.

In het menu wat dan naar boven komt kan je meer dingen doen zoals info opvragen, de route omkeren etc.

Als je je route klaar hebt kan je hem exporteren in verschillende formaten. Persoonlijk heb ik voorkeur voor het format GPX. Er zijn trouwens veel sites die gratis motorroutes aanbieden dus daar kan je ook gebruik van maken.

Heb je een apparaat met extra geheugenkaart zoals een micro SD dan kan je daar je route opzetten en hoef je je apparaat niet aan te sluiten.

 

Garmin

Moderne navigatie apparatuur van Garmin

Zet herberekenen uit als je gaat rijden

Plaats de geheugenkaart terug in het apparaat en importeer de route. Bij de moderne Garmins zoals de Zumo 395LM kan je dat doen door in het beginscherm naar Apps te gaan.

Vervolgens kies je reisplanner en zoek je via het menu rechtsboven naar de route die je op je geheugenkaart heb staan. Om het zoeken makkelijk te maken is het zaak de door jouw gemaakt route een duidelijke naam te geven in Garmin Basecamp.

Als je je route gevonden heb druk je op importeren en kan je je route gaan rijden. Zet wel her berekenen op je navigatie uit want anders blijft het apparaat de route opnieuw berekenen en zie je de route constant wijzigen.

Wat ik hier beschreven heb is de meest basic manier om een route te maken. Je kan ook tracks maken voor offroad routes en er zijn nog veel meer mogelijkheden maar je moet ergens beginnen. Veel plezier met het rijden van je zelf gemaakt route.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.