Motorrijders zeuren niet over onbenulligheden

Je kent dat wel, het is prachtig weer en de temperaturen lopen hoog op. Mooi weer om op de motorfiets te stappen en voor je eigen veiligheid heb je je valbestendige kleding aan. Als motorrijders onder elkaar begrijp je die kleding maar er zijn mensen die er niets van snappen. Heb je het nou niet warm met al die motorkleding aan ? 

Motorrijders neuzelen niet

Je kent het wel gezeur van de niet motorrijders. Maar dat is niet het enige soms vervelende commentaar dat je als motorrijder krijgt te horen.

Het maakt wel eens dat ik moeite heb om met mensen om te gaan die niets met motorrijden hebben. Mensen die duidelijk niet begrijpen waarom je je nou het liefst met een motorfiets verplaats.

Geeft niet, ieder zijn eigen hobby. Alhoewel ik het met motorfietsen liever over een passie heb dan over een hobby want motorrijden is een deel van mijn leven.

Ik ben met motorrijden begonnen toen ik 20 was en ik ben 40 jaar later nog steeds even enthousiast.

Motorfiets

Niet neuzelen maar rijden

Ik hoor al 40 jaar onzin aan

Maar al 40 jaar moet ik de vele onzinnige opmerkingen horen van mensen die niets met motorrijden hebben of er iets van snappen.

En die mensen blijken te denken dat ze er toch iedere keer iets over mijn passie moeten zeggen.

Zo gebeurt het regelmatig dat iemand mij moet vertellen dat hij geen motor rijd omdat hij zichzelf niet kan inhouden. “ Ik denk dat ik mijzelf dood rij als ik op een motor stap”.

Met natuurlijk een vragende blik naar mij want het wordt alleen gezegd als ik in de buurt ben. Ga een motorfiets kopen en zeur niet denk ik dan.

Harley Davidson
photo credit: Dave_S. Harley Davidson Softail Slim 1994 style via photopin (license)

We willen niet allemaal op een Harley rijden

Meestal zucht ik even

In de meeste gevallen dat ik zo’n opmerking hoor zucht ik even en ga ergens anders zitten. Want ik moet dit soort opmerkingen al 40 jaar horen.

Het idee alleen al dat iemand zich wel in kan houden als hij in een auto rijdt maar niet op een motorfiets begrijp ik niet. Maar zoals ik al zei, ik reageer liever niet op dit soort opmerkingen.

Een andere ergernis is als mensen perse iets moeten zeggen over wanneer ik op mijn motorfiets moet stappen.

Er is namelijk bijna geen reden waarom ik niet op de motor stap. Of het nou regent of niet en of het nou waait het maakt me niet altijd uit.

Tenere

Ik rij niet alleen met mooi weer

Ik stap ook bij slecht weer op mijn motorfiets

Om zo te zeggen het weer moet wel erg slecht zijn wil ik niet op mijn motorfiets stappen.

Motorrijden is eigenlijk een beetje tweede natuur geworden. Alleen als het glad kan zijn laat ik mijn motorfiets staan maar verder niet.

En dan zijn er altijd mensen die zich bij mooi zomers weer hard op moeten afvragen waarom je niet aan het motorrijden bent.

Ook als ik nog geen kilometer verderop op een terras aan een kop koffie zit komt er ineens een bekend langs die dan een opmerking moet maken. “waarom zit je niet op de motor met dit weer “?

Omdat ik gvd een stukje van 1000 meter nog kan lopen Denk ik dan maar ik zeg het maar niet. In dergelijk gevallen kijk ik een andere kant op, terwijl ik mij wel flink erger.

motorkleding

Motorkleding is prima geventileerd waardoor je het niet echt warm krijgt. De beschermende werking blijft.

Ik wandel en fiets ook wel eens

Ik doe namelijk als motorrijder ook nog wel eens andere dingen, zoals fietsen en wandelen.

Maar het kan altijd erger, wat te denken van iemand die iets over zijn buurman, neef of zwager weet te vertellen.

Zo van “mijn zwager stapte laats op de motor van zijn buurman en reed de hele straat op zijn achterwiel.

“Nu stapt hij nooit meer op een motorfiets”  , die buurman dus. Terwijl dit soort onzin dan verteld wordt, wordt ik indringend aan gekeken.

In de meeste van dit soort gevallen glimlach ik wat en kijk een andere kant op. Maar van binnen probeer ik dit soort dingen te begrijpen. Wat willen mensen nou denk ik dan ?

 

Revit

Motorkleding is er vooral voor bescherming

Het gezeur over motorkleding is het ergste

Maar het ergste is toch nog het gezeur over de motorkleding die je draagt als je je per motorfiets vervoert.

Stel je spreekt met mooi weer ergens af op een terras of op het strand en gezien de afstand is het handig om op de motorfiets te gaan.

Natuurlijk trek je dan gewoon je goed ventilerende motorkleding aan waar je het eigenlijk helemaal niet warm in hebt. Want zelfs goedkope motorkleding ventileert voldoende.

Want motorkleding van nu is heel anders dan motorkleding van 20 of 30 jaar geleden.

En natuurlijk trek je ondanks het feit dat het warm is je beschermende maar lang niet zo warme handschoenen aan.

Helmen hebben prima ventilatie mogelijkheden

Krijg maar eens een horzel in je mouw

Want een valpartij zit in een klein hoekje en een wesp of horzel op je arm kan al voor veel pijn en ellende zorgen. Laat staan als zo’n beest je T-shirt in vliegt.

De mensen die een opmerking maken over kleding zijn dan ook de zelfde mensen die in korte broek en T-shirt op een motorfiets stappen. Als ze al ooit op een motorfiets hebben gezeten natuurlijk.

De opmerkingen op zo’n terras of strand, waar je dan voornamelijk tussen de niet motorrijders in zit zijn dan niet van de lucht. “Goh heb je het niet warm zo op de motorfiets met al die kleren aan ?

En waarom draag je met dit weer nou nog handschoenen en dat iedere keer als je een dergelijke afspraak hebt.

File rijden
photo credit: Roberto.Trombetta bangkok via photopin (license)

Als motorrijder mag je door de file rijden.

Motorrijders en file’s

En dan de eindeloze opmerkingen over motorrijders die door de file reden. En dat een auto rijdende collega, neef nicht of buurman net even zijn deur open deed.

“Als je zag hoe hard die motorrijder moest remmen” Natuurlijk negeer ik die opmerkingen zo goed als ik kan maar diep van binnen erger ik me kapot over zoveel onbenul.

Dat door de file rijden voor motorrijders ondertussen wettelijk is toegestaan en je deur open zwaaien in de file niet, dat beseft de onbenul natuurlijk niet.

 

Tenere

Beter is het onder mede motorrijders te zijn

Nooit geweten dat je motor wilde rijden

Een andere opmerking die dan wel voor grappige situatie kan zorgen komt van de man die naast je staat of zit. Zo zegt iemand dan dat hij altijd motor heeft willen rijden maar dat het niet mag van zijn vrouw.

En als die iemand zijn vrouw dan naast hem zit, krijg je van die verbaasde blikken.

Ik heb nooit geweten dat je motor wilde rijden, van mij mag je. Dat zijn de hilarisch fout aflopende opmerkingen.

Diezelfde man kan ook zeggen dat hij vroeger ook altijd motor heeft gereden en dan zegt zijn vrouw dat ze daar niets van weet.

Dat zijn geweldige reacties op zo’n opmerking waar ik dan stiekem van kan genieten. Want die sukkel die dat zo nodig moet zeggen heeft misschien een keer naast een motorfiets gestaan.

 

Tenere

Heeft er een keer naast gestaan

Waarom rij je niet op een Harley ?

En als laatste is er natuurlijk de opmerking over het type motorfiets wat je rijdt en wat je zou moeten rijden.

“ Waarom rij je niet op een Harley  “ of “ Mensen zien iets wat een beetje op een Harley Davidson lijkt, een ander merk V-Twin bijvoorbeeld, en denken dan een Harley Davidson te zien.

Een V Strom wordt dan al snel een Harley genoemd want het motorblok lijkt er een beetje op. Soms zelfs wordt een BMW motorfiets een Harley genoemd.

Of de opmerking ik wil alleen motorrijden als ik een Harley kan kopen maar daar heb ik geen geld voor “….. Ik heb niets tegen Harley Davidson, maar dit soort geneuzel kan ik niet tegen.

 

Niet iedere V Twin is een Harley Davidson

Ken je de Hells Angels ook ?

Er is ook altijd wel iemand die vraagt of je de Hells Angels kent waar op ik dan antwoord “gelukkig niet”. De verbazing die je op sommige gezichten ziet is vaak al genoeg.

Ik denk dat iedereen die al een tijdje op motorfietsen rijdt dit soort dingen vaker gehoord heeft en er het zijne over denkt.

In de meest gevallen laat ik iedereen maar kletsen maar soms heb ik wel moeite met de opmerkingen die ik hoor.

Het zijn ook typisch opmerkingen die niet motorrijders maken en misschien is dat een reden dat mijn vriendenkring voornamelijk uit motorrijders bestaat.

Motorrijders onder elkaar neuzelen tenminste niet zo dus dat praat makkelijker, vinden jullie ook niet ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.