Motorrijden wat kost dat eigenlijk ?

Motorrijden spreekt bij veel mensen erg tot de verbeelding dat blijkt als je het over motorfietsen hebt bij mensen die niet rijden. Toch zijn er veel mensen die er om soms onduidelijke redenen niet aan beginnen. Gevaarlijk, je kan niets meenemen en te duur zijn de voornaamste redenen om er niet mee te beginnen.

Een motorrijbewijs is niet alles

Het gevaar van motorrijden zit hem vaak bij jezelf en dat je niets kan meenemen is geen excuus om af en toe een stukje te gaan toeren. De kosten… tja laten we het daar eens over hebben.

Om te beginnen moet je het fel begeerde roze pasje halen en daar heb je rijlessen voor nodig. Er is ooit een tijd geweest dat je een motorfiets kocht en zelf kon gaan rijden maar die tijd is voorgoed voorbij.

Je moet nu dus rijlessen nemen en dat kost geld. Motorfietsen zijn voor het rijbewijs onderverdeeld in drie categorieën.

Je heb het A1 rijbewijs dat je mag gaan halen vanaf 17 jaar, het A2 rijbewijs als je 20 bent en vanaf je 21e mag je voor je A rijbewijs gaan. Met je A rijbewijs mag je in feite alle motorfietsen besturen die er zijn.

 

motorrijbewijs

Een KTM 350 met 35 kw vermogen is prima om mee te beginnen

Kosten van een motorrijbewijs

De kosten verschillen per rijschool maar ontlopen elkaar niet echt veel. Voor rond de € 50,– kan je een losse les nemen van 1 je kiest een pakket waar een aantal lessen in zitten.

Een pakket van 10 lessen plus examens kan rond de € 800,– kosten en dat is best veel geld. Zodra je je rijbewijs hebt ga je op zoek naar een motorfiets. Met het eerste motorrijbewijs mag je een motorfiets besturen van 11 kW.

Bij 11 KW zit je vast aan een lichtere motorfiets van 125 cc die je, als je zwaarder mag rijden,  dan weer in kan ruilen voor een zwaardere motorfiets van 35 kw.

Je moet natuurlijk wel eerst lessen volgen voordat je een zwaardere motorfiets mag besturen. Je kan ook gelijk een motorfiets nemen van 35 KW en die laten terug tunen tot 11 KW zodat je niet hoeft in te ruilen als je zwaarder mag rijden.

 

Motorrijbewijs

De MT09 is net iets te zwaar voor beginners

Motorkleding hoort er ook bij

Zodra je zwaarder mag rijden kan je de motorfiets terug laten zetten naar vol vermogen. Dat scheelt je hoe dan ook veel geld. Het is raadzaam je hierbij te laten adviseren door een dealer.

Bij een motorfiets hoort minimaal een goed gekeurde degelijke helm en ook dat kost natuurlijk geld. Motorhelmen zijn er in verschillende soorten en maten en natuurlijk ook prijzen.

De prijzen van motorhelmen variëren van € 100,– voor helm met eenvoudige een Polycarbonaat buitenschaal tot prijzen van over de € 500,– voor een hightech kevlar helm.

Je hoeft natuurlijk niet gelijk voor over de € 500,– een helm te kopen maar op € 350,– moet je toch wel rekenen. Het gaat nu eenmaal om je veiligheid en om draag comfort.

 

Motorkleding

Een valhelm hoort erbij en kost natuurlijk geld

Motorkleding en helmen

Als je lange stukken gaat rijden dan wil je goed beschermd zijn zonder dat je last krijgt van een niet prettig zittende helm. Bezuinig dus liever niet op een goed zittende valhelm maar maak een verstandige keuze.

Met een helm alleen ben je er nog niet, want ook de rest moet goed beschermd zijn. En dat betekend dat je ook geld uit moet geven aan een goed zitten en beschermend motorpak.

Bij de aanschaf van beschermende motorkleding kan je verschillende keuzes maken. In de eerste plaats kies je natuurlijk kleding die je beschermen bij een eventuele valpartij.

En zeg nu niet dat je niet van plan bent om onderuit te gaan, een valpartij zit hoe dan ook in een klein hoekje en dus moet je je er altijd op voorbereiden. Er is gelukkig een ruime keuze in beschermende motorkleding en dat merk je ook in de prijs.

 

motorkleding

Openingen voor frisse rijwind tijdens warme dagen

Waterdichte voering voor in de winter

Je kan kiezen voor een uitgebreide 3 laags motorjas met ventilatie voor als het warm is en waterdichte voering voor meer regenachtig weer.

Bij warm weer haal je de waterdichte voering uit je jas en heb je een heerlijk koele jas die voldoende bescherming biedt. Dit soort jassen kan je al voor rond de € 200,– kopen.

Een broek van stevig slijtvast materiaal met waterdichte voering koop je voor rond de € 200,–.  Wil je liever een Kevlar jeans dan kan je rekenen op een bedrag van rond de € 120,– tot € 200,–.

Het nadeel van een waterdichte voering is dat je liever niet in een regenbui je waterdichte voering in je jas wil ritsen.

 

Motorkleding

Zonder valbestendige motorkleding op een motorfiets rijden is een slecht idee.

Waterdichte voering is handig maar niet altijd

Je gebruikt je jas met waterdichte voering dan ook meer tijdens het najaar of de winter zodat je altijd tegen een regenbui beschermt bent. Voor het rijden tijdens zomerse temperaturen kan je beter een goed doorwaai pak nemen.

Een doorwaai motorkleding van bijvoorbeeld Richa of Revit zijn beter voor warm weer en met een regenpak erbij kan je de eerste beste regenbui ook prima aan.

Motorlaarzen horen ook bij je uitrusting en het liefst hou je bij een dagje regen rijden ook droge voeten en dus ga je voor laarzen met een waterdichte tussenlaag als Gore-Tex.

Er zijn meerdere merken membranen zoals DRY Tech of Proof. Gore-Tex blijkt wel qua waterdichtheid het beste te zijn en heeft dan ook de hoogste waterkolom.

 

Motorkleding

Motorhelmen zijn er in verschillende soorten en maten

Let op de waterkolom

Het is dan ook zaak dat je let op de waterkolom die de kleding kan hebben als het om waterdichtheid gaat.

Als voorbeeld, een waterkolom van 0 mm houdt in dat het kledingstuk niet waterdicht is, een waterkolom van 1000 tot 5000 mm betekend dat het wel waterdicht is maar niet onder druk.

Een beetje verstandige motorrijder gaat niet op gympen rijden maar schaft een stel stevige motorlaarzen aan en het liefst waterdicht.

Een paar stevige waterdichte laarzen kan je al snel rond de € 200,– gaan kosten maar goeie laarzen kunnen zomaar tussen de 5 en 10 jaar mee gaan. Als laatste is het zaak goeie handschoenen aan te schaffen.

 

zomerhandschoenen voor het warme weer.

Een schuiver zit in een klein hoekje

Zeker als het gaat om veiligheid zijn laarzen van groot belang. Bij een eventuele schuiver steek je in een reflex als eerste je handen uit om jezelf op te vangen.

Doe je dat bij een schuiver met een motorfiets dan kan je rekenen op flinke ontvelde handen.

Ook in de zomer met warm weer is het zaak altijd handschoenen te dragen. Voor veilige lichtgewicht zomerhandschoenen ben je tussen de € 40,– en € 100,–

 

handschoenen

Let op het juiste keurmerk voor je eigen veiligheid

 

Aan motorkleding zit je al snel tegen de € 1000,–. Dat is als je alles nieuw koopt. Een helm koop je natuurlijk altijd nieuw maar een goed motorpak kan je best tweedehands kopen of bij een outlet zaak.

Uiteraard komt er nog ook wegenbelasting en verzekering bij de kosten van het motorrijden maar daar ga ik het later nog over hebben.

Laat je niet tegen houden door de kosten maar geniet van de vrijheid en je tweewieler en haal je motorrijbewijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.