Motorrijden over Franse Alpen passen

Als je met een motorfiets op vakantie gaat dan wil je graag door een mooie omgeving rijden. Motorrijden over bochtige landelijke wegen met een strak blauwe lucht boven je en een lekker temperatuurtje maakt het reizen tot een feest.  Het motorrijden wordt nog mooier als je de hoogste pieken van Europa opzoekt. 

Motorrijden door Europa

Europa is misschien wel het mooiste continent om met je motorfiets te doorkruisen. De rijke historie en schitterende steden en stukken natuur maken dat je geniet van het motorrijden.

Want vergis je niet, Europa is rijk aan prachtige natuur en waar je met je motorfiets echt van kan genieten. Denk aan de Belgische en Franse Ardennen.

En wat denk je van de Duitse Eifel of de Alpen. Je weet wel dat gebergte dat op de grens van Frankrijk en Italië ligt en wat zich uitspreid tot Zwitserland.

En het mooiste is dat je heerlijk toerend richting dat imposante berg gebied kan. Het liefst zo min mogelijk snelwegen en rechte stukken. Gewoon lekker toeren op je vertrouwde bike.

 

Franse alpenpassen

Het rijden van Bergpassen is het ultieme motorrijden

Frankrijk is een motor paradijs.

Een van de mooiste landen om met je motorfiets doorheen te rijden is nog steeds Frankrijk. Het land van stokbrood, kaas en heerlijke café au lait.

Frankrijk met zijn fantastische natuur, schilderachtige dorpen, historische steden en prachtige stranden heeft een ongelooflijke aantrekkingskracht op motorrijders.

Ook voor het echt kamperen moet je in Frankrijk zijn. Campings zijn  in Frankrijk nog betaalbaar. Een camping municipaal, gemeente camping, heb je vaak al voor rond de € 7,—.

Je kan ook gebruik maken van budget hotels France. Dit zijn vaak hotels als Ibis of Formule 1. Voor de echt sfeervolle hotels kan je ook een hotel in een van de vele Franse dorpen nemen.

De echte ouderwetse Franse hotels in vaak eeuwen oude Franse panden laten je het echte Franse leven zien. Hotels met die heerlijke sfeer die honderden jaren terug kan gaan. Krakende vloeren en bedden bepalen de sfeer.

 

Franse Alpenpassen

Prachtige plekjes en strakblauwe luchten in de Alpen

Interesse in history

Voor wie interesse heeft in history is Briancon misschien wel interessant. Briancon ligt op 1300 meter hoogte en is daarmee gelijk de hoogst gelegen stad van Frankrijk.

De 18 eeuwse vestingwerken, gebouwd om toegangswerken tot Italië te bewaken zijn gebouwd door de bouwmeester Vauban. Net als de kerk van Onze lieve vrouwe en Sint-Niklaas.

Het bovenste gedeelte van de stad bestaat uit nauwe straten die het toeristische gedeelte van de stad vormen. Een van de historische huizen uit de stad is het Maison du Pape, uit 1635 dat na verwoestingen in 1692 weer helemaal herbouwd is.

Ten westen van de stad bevind zich het natuurpark Parc National des Ecrins. In de stad is een bezoekerscentrum met een permanente expositie over het park.

 

Bergpassen

Lekker onverharde routes opzoeken

De beste campings

De voorzieningen van dit soort campings zijn over het algemeen prima en ze liggen soms bij schitterende dorpjes.

Vooral de gemeente campings bij de verschillende dorpen en steden zijn aan te raden. Het is ook niet voor niets dat Frankrijk zoveel Nederlanders trekt natuurlijk.

Allesopdemotor.nl maakte ook een tocht door het land van de rode wijn en de gastronomische traktaties.  Het hoofddoel de Franse kant van het mooiste gebergte van Europa, de Alpen en de Franse Alpenpassen.

De Alpen strekken zich uit van Franse middellandse zee kust tot de Pannonische vlakte in het oosten.

 

Franse Alpenpassen

Het kan spoken in de Franse Alpen. 

De Mont Blanc als hoogste berg van de Alpen

Het gebergte heeft een oppervlakte van 200.000 km2 en er wonen zo’n 13 miljoen mensen in het gebergte.

De Alpen strekken zich over acht landen uit. De hoogste top is de 4811 meter hoge Mont Blanc. De top van de Mont Blanc stijgt nog steeds en dat wordt voor een deel veroorzaakt door klimaat verandering.

De eigenlijke hoogte van de Mont Blanc is 4779 meter, maar de 32 meter dikke ijskap maakt dat hij boven de 4800 meter uitstijgt.

Over de locatie van de top is nogal wat discussie geweest. Volgens Frankrijk ligt het hoogste punt in Frankrijk maar de Italianen beweren dat de grens precies over de top van de hoogste berg van de Alpen loopt. De Col de la Bonnette is misschien welde hoogste berijdbare bergpas europa.

 

Franse Alpenpassen

Uitzicht vanaf de Assieta Kammstrasse

128 toppen hoger dan 4000 meter

De fout zou in 1794 gemaakt zijn door een cartograaf. Hoe dan ook, de Mont Blanc is een indrukwekkende berg die jaarlijks veel toeristen naar het gebied trekt.

Naast de Mont Blanc zijn er nog 128 toppen die hoger zijn dan 4000 mtr, genoeg te doen voor bergbeklimmers onder ons. Voor skiërs is er in de wintermaanden ook veel te beleven.

Maar voor motorrijders is er ook meer dan voldoende te doen in de Alpen. Zeker voor wie er van bergpassen rijden houdt.

Want bergpassen zijn er genoeg in dit reusachtige gebergte. En welke motorrijder houdt er nou niet van het rijden van hoge bergpassen.

 

Franse Alpenpassen

Prachtige bergpassen in de Alpen

Bergpassen rijden is een aparte belevenis.

Het rijden van Bergpassen op een motorfiets is heel iets anders dan het rijden van bochtige dijkweggetjes die we in ons vlakke Nederland gewent zijn.

De scherpe haarspeldbochten met daarbij de sterke stijging van de weg maken het rijden van de verschillende bergpassen voor motorrijders soms tot een behoorlijke uitdaging.

Neem de bij de tour de France liefhebbers beruchte 2646 mtr hoge Col du Galibier die, eenmaal boven schitterende uitzichten biedt mits het mooi weer is natuurlijk.

Of de 2360 mtr hoge Col D’Izoard die prachtige vergezichten biedt en niet te vergeten de ruim 2700 mtr hoge col de Agnel.

 

Alpen

Spectaculair uitzicht op de col de Angel.

 Het kan flink spoken op de Franse Alpenpassen

Stuk voor stuk prachtige routes met spectaculaire vergezichten over de Franse Alpen.

Het rijden van bergpassen is een aparte bezigheid. Bergpassen rijden kan voor veel motorrijders een behoorlijke uitdaging bieden. Maar het is absoluut een must voor iedere motorrijder.

Maar pas op want het kan behoorlijk koud worden als je op grote hoogtes rijdt. Het kan ook flink spoken als je boven de 2500 meter komt.

Je kan gemakkelijk in slecht weer terecht komen met als resultaat regen en gladheid. Soms kan mist voor slecht zicht zorgen omdat je in de laaghangende bewolking rijdt.

 

Noppenbanden

Onverharde bergpassen rijden kan verrassend zijn

Rij voorzichtig op bergpassen

Laat je echter niet afschrikken want er is misschien wel niets mooiers dan bergpassen rijden. Hou je snelheid in toom en neem de bochten niet te wijd.

Denk erom dat en de bergen soms andere verkeersregels gelden. Een belangrijke regel is dat stijgend verkeer heeft op dalend verkeer. Dus storm niet op volle snelheid een pas af. Pas op voor tegenliggers.

Zeker als je van bochten houdt. Als je het bochten rijden nog niet zo gewend ben pas dan je snelheid aan en draag altijd beschermende kleding hoe warm het ook is.

Als je meer wilt weten over Frankrijk is het raadzaam de Startpagina over Frankrijk te raadplegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.