Motorrijden is risicovol dus valhelmen zijn noodzaak

Als je besluit een motorfiets als je vervoersmiddel te kiezen dan is het zaak om een goeie valhelm te kopen. Er is behoorlijk wat keuze in valhelmen vandaar dat ik hier een paar soorten voorstel. Twee dingen zijn belangrijk bij de keuze van een valhelm en dat zijn veiligheid en draagcomfort.

Motorrijden is risicovol

Motorrijden is risicovol als bezigheid. Je rijdt op twee wielen en je begeeft je continu tussen het zich snel voortbewegend verkeer.

Als motorrijder loop je hoe dan ook risico’s. Want een kleine valpartij kan al voor flink wat letsel zorgen. Zeker als je je zelf onvoldoende beschermd.

een beetje zichzelf serieus nemende motorrijder draagt een veilige motorhelm voor het geval een keer misgaat. Motorrijden is nu eenmaal risicovol.

Want hoe goed en hoe voorzichtig je ook rijdt in het verkeer, je hebt ook te maken met andere weggebruikers.

Als motorrijder wil je er ook een beetje….tja leuk uitzien. Gelukkig zijn motorhelmen ook steeds mooier aan het worden.

 

Veilige motorhelm

Niet echt een veilige motorhelm 

Valhelmen blijven hoofdzaak

Voor een valhelm geldt een ding en dat is dat deze voor voldoende bescherming zorgt als je je op een motorfiets verplaatst.

Of je nou een sportieve motorrijder bent die zicht het liefst op een supersport motorfiets verplaatst. Of je bent iemand die puur woonwerk verkeer rijdt, je hoofd moet beschermt zijn.

Want je schedel alleen is maar een heel dunne beschermlaag voor je hersenen. En bij de kleinste valpartij kan je al hersenschade oplopen.

Je hersens is het centrale besturingssysteem voor je hele lichaam. Als er wat beschadigd heb je met een beetje pech daar de rest van je leven last van. Want een hersenbeschadiging na ongeluk ontwricht je leven.

 

veilige motorhelm

De Nolan Systeemhelm met ingebouwde zonnelens

Hersenletsel na ongeluk

Om even aan te duiden hoe complex dit orgaan is, Er zijn 86 miljard zenuw cellen in je hersenen.

Elke zenuwcel staat in verbinding met een groot aantal andere zenuwcellen.

De kleinste hersenbeschadiging van dit complexe netwerk kan grote gevolgen kan hebben. Reden genoeg om hersenbeschadiging te willen voorkomen door het dragen van een veilige motorhelm.

Een hersenbeschadiging kan zorgen voor een niet meer functionerende motoriek of andere problemen. Een veilige motorhelm is dus geen onzin. Want van een hersenbeschadiging herstellen is niet zo makkelijk.

 

motorhelmen

Een verzameling Vintage motorhelmen op het Wheels and Waves festival

Ga voor een veilige motorhelm

En alhoewel alle verkochte valhelmen goedgekeurd moeten zijn op de bescherming die ze bieden, zijn er toch verschillen.

Ga je een valhelm kopen dan zal je er achter komen dat er een overweldigende keuze aan types, modellen en kleuren is want een valhelm is allang niet saai meer.

Een valhelm is niet meer alleen gemaakt om je hoofd te beschermen. Een valhelm moet comfortabel zitten, zoveel mogelijk geluidwerend zijn en als het even kan er aantrekkelijk uit zien.

Want een veilige motorhelm kan ook aantrekkelijk zijn. Vrolijke kleuren, merknamen van je favoriete motorfiets kan je helm verfraaien.

 

Een vintage helm is niet altijd een veilige motorhelm

Een veilige motorhelm voor iedere tak van sport

En zo krijg je een flinke keus in valhelmen te verwerken want voor iedere tak van de motorsport is wel een helm te krijgen.

Ben je bijvoorbeeld een echte toerrijder en wil je veel om je heen kijken, dan kun je kiezen voor een lekker open helm.

Maar pas op want een dergelijke open helm mist een beschermend kin stuk en dus is dit een minder veilige optie.

Wil je wel af en toe met een open helm rijden, bijvoorbeeld als je ergens een stad of dorp in rijd dan kun je kiezen voor een zogenaamde systeemhelm.

 

veilig motorhelm

Een systeemhelm met volledig afneembaar kin stuk

Een integraalhelm is het veiligst

Bij een systeemhelm kun je het kin stuk openklappen zodat je toch op bepaalde momenten het gevoel hebt dat je met een open helm rijdt.

Zodra je weer sneller gaat rijden klap je het kin stuk eenvoudigweg weer naar beneden zodat je weer een integraalhelm hebt.

Voor hogere snelheden is een integraalhelm een stuk prettiger en ook veel veiliger omdat je gehele hoofd beschermd is bij een eventuele valpartij.

Een motorhelm test 2017 wijst dat ook uit. Wat de beste integraalhelm is  hangt ook af van je persoonlijk eisen aan een helm.

Besef wel dat een systeemhelm in feite geen integraal helm is en dat de openklapbare onderkant in feite een zwak punt is. Maar het is in ieder geval beter dan helemaal niets.

 

Cross integraal

Een Cross integraal voor het meer onverharde werk

Een echte integraalhelm is een stuk veiliger

Wil je echt voor veiligheid gaan dan kun je beter voor een integraalhelm kiezen zonder opklapbaar kin stuk.

Een integraalhelm die uit een stuk bestaat is de veiligste helm die je kunt hebben.

De vorm van een integraalhelm blijft beter in tact dan een systeemhelm en biedt dus meer bescherming.

Wat je keuze ook is, let op draagcomfort, pasvorm en veiligheid voor veiligheid op de motorfiets. Denk er aan, een veilige motorhelm kan je leven redden.

 

Eén gedachte over “Motorrijden is risicovol dus valhelmen zijn noodzaak”

  1. Ik had graag wat meer informatie gehad over een crosshelm. Is deze ook geschikt om te touren,woon/werk verkeer. Wat is het nadeel en voordeel van een crosshelm in vergelijking met een systeemhelm?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.