Motorrijden in Zwitserland is puur genieten.

Zwitserland is het Alpenland van Europa en grenst aan Oostenrijk, Frankrijk, Italië en Duitsland. De Bondstaat is ontstaan in 1291 uit een verbond tussen drie kantons, te weten Uri Zchwyz en Unterwalden. Zwitserland is sinds 1815 neutraal en die neutraliteit geldt voor altijd. Zwitserland was dan ook niet betrokken bij de eerste en de tweede wereldoorlog en dat is aan alles te merken.

Zwitserland

Zwitserland heeft veel prachtige plaatsen en steden om te bezoeken. Denk  bijvoorbeeld aan Geneve dat op de grens van Frankrijk en Zwitserland ligt en de veel kleinere plaats Montreux.

Montreux is natuurlijk bekend van zijn film festivals die jaarlijks veel mensen uit de film wereld trekt.

Zwitserland is echter ook een heerlijk motorland. Het land zit vol met prachtige bochtige bergwegen en bergpassen waar je je als motorrijder heerlijk op uit kunt leven.

Natuurlijk heeft het Alpenland ook zo zijn regels maar als je je daar aan houdt kun je er heel veel plezier beleven. Motorrijden in Zwitserland is absoluut een feest.

 

Zwitserland

Op de grens van Frankrijk en Zwitserland begint de Zwitserse TET.

Verkeersregels in Zwitserland

Een belangrijke regel voor verkeersdeelname in Zwitserland is dat je je aandacht altijd op de weg moet houden.

Je mag geen handelingen uitvoeren die het besturen van een voertuig bemoeilijken.

Het bedienen van bijvoorbeeld je navigatie tijdens het rijden is niet toegestaan, en dat geldt ook voor motorrijders.

Het is ook zaak dat je op zwakkere verkeersdeelnemers let zoals kinderen, bejaarden, fietsers en gehandicapten.

Scheur dus niet rakelings langs fietsers en stop bij een zebrapad als er voetgangers staan te wachten om over te steken.

 

Zwitserland

De Grimseldam aan de gelijknamige pass

Pas op met alcohol

Je mag maximaal 0,5 promille alcohol in je bloed hebben als verkeersdeelnemer en als je minder dan drie jaar in het bezit bent van een rijbewijs dan is dat 0,1 promille.

Als je sporen van drugs in je bloed hebt kan je ook in de problemen komen dus vermijd dat liever ook.

In de bergen heeft stijgend verkeer altijd voorrang op dalend verkeer en in tunnels ben je verplicht om dimlicht te rijden.

Zwitserland is natuurlijk vooral populair vanwege zijn hoge bergen. Zo is de Dufourspitze met zijn 4634 meter de hoogste berg in het land en op de Mont Blanc na de hoogste berg in de Alpen.

 

motorrijden in Zwitserland

Parkeerplaats op de Grimselpass.

Bergpassen genoeg in Zwitserland

Het land is natuurlijk populair vanwege zijn wintersport mogelijkheden maar is ook erg populair onder motorrijders.

Die populariteit dankt Zwitserland voornamelijk aan de weergaloos mooie bergpassen die je er kan rijden.

Passen die je tot grote hoogte brengen en je langs de meest fantastische uitzichten voeren. In het zuiden tegen de Italiaanse grens aan loopt de ruim 2000 meter hoge San Bernardinopas.

De S. Bernardinopas werd al door de Romeinen gebruikt maar bestaat in zijn huidige vorm pas sinds 1823.

 

Zwitserland

Het Sarnen meer vlakbij de gelijknamige stad

De Splugenpass

Gedurende de wintermaanden is de pass afgesloten. Voor wie niet over de pass wil of kan is er een 6,6 kilometer lange tunnel die start bij Hinterrein. Vanaf de weg nr 13 loopt de Splügenpass.

De Splügenpass is 2115 mtr hoog en biedt ook spectaculaire uitzichten. De weg zelf is smal en er zijn veel galerijen en tunnels. De pas is absoluut de moeite waard en zeker uitdagend om te rijden.

Een andere echt interessante pas is de Gavia pas, aangelegd gedurende de eerste wereldoorlog om de bevoorrading van Italiaanse Soldaten te vergemakkelijken.

De Gaviapas loopt door het nationale park Stelvio, waar dus ook de bekende Stelviopas loopt.

 

 

Zwitserland

De Spluga pass

Het meer van Genève

De meeste motorrijders kiezen voor de Stelviopas maar slaan de veel ruigere Gaviapas over en dat is een behoorlijk gemis.

Meren zijn er ook genoeg in het Alpenland. Het meest bekende meer is natuurlijk het meer van Genève.

Het meer van Genève ligt op de grens van Zwitserland en Frankrijk en heeft een oppervlakte van 584 vierkante kilometer en het is ruim 300 meter diep.

De stad Genève heeft een oppervlakte van 158 km en telt ongeveer 200.000 inwoners.

 

Zwitserland

Een van de vele mooie vergezichten in Zwitserland

Internationale organisaties

In Genève vinden een aantal internationale organisaties zoals het internationale rode kruis, de mensenrechtenraad van de VN, de wereldgezondheidsraad en andere grote organisaties hun thuisbasis.

In de wintermaanden kan het meer gedeeltelijk bevriezen en om schade door kruiend ijs te voorkomen wordt in die tijd het waterniveau verlaagt. Het meer wordt gevuld door het water uit de Rhône.

Er zijn meer grote waterplassen in Zwitserland waar het soms ook heerlijk toeven is. Zo is er bijvoorbeeld het meer van Sarnen dat tegen de stand Sarnen aan ligt.

De stad Sarnen werd voor het eerst genoemd in de 9e eeuw. Sarnen ligt op een hoogte van 473 meter en heeft een oppervlakte van 77 km2.

 

Swiss view

Een uitzicht punt in Zwitserland

Het Witte boek van Sarnen

De stad Sarnen staat bekend om zijn traditionele muziek en het is de bewaarplaats van het witte boek van Sarnen.

Het witte boek van Sarnen is een historisch document dat stamt uit 1470. Het boek bevat manuscripten over de vrijheidsstrijder Willem Tell en de eed van Rütli.

Willem Tell staat bekend als legendarische vrijheidsheld die met zijn kruisboog ten strijde trok tegen de Habsburgse overheersers.

Er zijn diverse films over Willem Tell gemaakt en er is een televisie serie gemaakt die in de jaren 50 en 60 op de Nederlandse televisie verscheen.

 

Hut

Een Typisch huisje op de grens van Zwitserland en Italië

Zwitserland heeft ook een TET

Dwars door het Zwitserse Alpen gebied loopt de TET route. De TET loopt van de Franse Vogezen dwars door prachtige natuurgebieden helemaal door tot de Italiaanse grens.

Het overgrote deel van de Zwitserse TET is verhard maar daarom niet minder interessant. De TET gaat over de kleinste asfalt wegen en paden en doorkruist de mooiste delen van Zwitserland.

Rij je op een weg motorfiets en wil je toch een keer van de TET proeven, dan is de Zwitserse variant op de Trans Euro Trail absoluut een goed idee. Door deze route te rijden zie je een heel andere kant van het Alpenland.

Zwitserland is ook een bijzonder motorvriendelijk land, zolang je je als motorrijder netjes gedraagt.

 

Alpen

Op veel punten heb je een spectaculair uitzicht.

Beperkt internet bereik

Als je je aan de verkeersregels houdt en zorgt dat je motorfiets in orde is en niet teveel lawaai produceert ben je overal in het land welkom.

Een nadeel van Zwitserland is wel dat het land geen lid is van de EU en dus heb je niet automatisch dekking met je smartphone.

Wil je dekking hebben in het land van de vele passen dan moet je dat van te voren met je provider regelen.

Een ander nadeel is dat het geen goedkoop land is om op vakantie te gaan.

 

Piz Languard

Uitzicht op de Piz Languard

Mooi maar duur

Een gewone lunch of een kop koffie is vaak drie keer zo duur als in Duitsland of Frankrijk en dat geldt ook voor campings.

Voor een betaalbare lunch kan je ook naar een lokale supermarkt gaan natuurlijk en een maaltijd salade of wat brood halen.

Maak je je niet zo druk om de kosten dan zijn er genoeg restaurants te vinden waar je heerlijk kunt eten en drinken.

Geniet van de prachtige bergpassen en probeer de Zwitserse TET voor een extra toer verrassing maar respecteer altijd de natuur en de lokale bevolking.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.