Engeland bekijken vanaf een motorfiets

Als motorrijder neem je een klein beetje een gok als je naar het land van de bolhoed en paraplu besluit te gaan. Engeland is voor ieders gevoel het land waar de meeste regen valt per jaar. Dit is niet het enige waar Groot Britannië voor bekend staat. Engeland is een paradijs voor wie van motorfietsen houdt en tegen een buitje regen kan. 

Van Duinkerken naar Engeland

Voor wie liever niet lang op een boot zit maar wel een stukje naar de boot wil rijden is het een optie om van Duinkerken naar Dover in Engeland te varen.

Als je uit Nederland komt zijn het ongeveer 300 (saaie) motorfiets kilometers naar Duinkerken. Die kilometers maken de overtocht wel korter en daardoor een stuk goedkoper.

Een overtocht van Duinkerken naar Dover duurt ongeveer 2 uur en een retourtje kost ongeveer € 90,—, en dat is inclusief je motorfiets.

Vaar je van Hoek van Holland naar Harwich dan wordt de overtocht naar Groot Brittanië al snel honderd euro duurder. Je hebt dan wel een hut met een bed.

Kijk je goed op de kaar van Engeland dan zie je dat Dover ook de meest logische keus is voor de overtocht, zeker als je Wales wil bezoeken.

Inchecken en motorfiets vastsjorren

Het inchecken gaat redelijk vlot, zeker als je met een motorfiets gaat. Aan een motorfiets valt nu eenmaal niet zo veel te controleren.

Op de boten van de DFDS is er natuurlijk wat te eten en te drinken te krijgen maar veel stelt het allemaal niet voor.

De motorfietsen worden op de boot keurig vast gesjord met een flinke span band over het zadel. Je kan dus met een gerust hart de overtocht  naar  Groot Brittanië ondergaan.

Motorfiets

De traditionele Engelse telefooncel zie je nog overal

Waterdichte kleding

Het eerst waar je voor zorgt als je besluit met je motorfiets in Engeland te gaan toeren is, waterdichte motorkleding.

In het verenigd koninkrijk is het nu eenmaal niet altijd mooi weer. Ook als je midden in de zomer naar het Britse eiland gaat maar dat wil niet zeggen dat het er voortdurend regent.

Je kan prachtige dagen hebben met veel zonneschijn maar reken wel op af en toe een bui dat is het Engeland weer.

Je weet het nooit met weer

Aangezien je in Engeland bijna nooit zeker ben van een geheel droge dag kun je het beste kiezen voor een pak met Goretex of waterdichte voering.

Een los regenpak werkt natuurlijk ook maar dan is er een kans dat je je regelmatig aan en uit moet kleden. Met waterdichte voering hoef je je niet met iedere regenbui in een pak te hijsen en dat scheelt irritatie.

Zodra de bui over is en de zon breekt door kan het behoorlijk warm worden en dan heb je liever geen plastic regenpak aan.

Motorfiets

Hoe smaller hoe beter

 Een feest voor motorrijders

Zodra je in Engeland van de boot af rijdt moet je natuurlijk links houden en dat kan in het begin behoorlijk wennen zijn.

Verkeerspleinen neem je in tegengestelde richting en links heeft over het algemeen voorrang.

Dat betekend dat je geconcentreerd moet rijden en de juiste kant op moet kijken als je een weg oversteekt of een verkeersplein neemt.

Wennen aan het links rijden

Nu niet gelijk besluiten niet naar het Verenigd koninkrijk te gaan. Als je eenmaal aan het links rijden gewend bent is het Brexit land een feest voor motorrijders.

Zeker als je van slingerende bochtige weggetjes en mooie vergezichten houdt. De vriendelijke bevolking zorgt ervoor dat je je overigens altijd overal welkom voelt.

Het is wel zaak dat je uit de drukke gebieden rondom de grote steden wegblijft maar dat geldt eigenlijk voor ieder land.

Engeland

Een prachtige Engelse Tea Room

Het land van Harry Potter

Ga je verder Engeland in, dan is het genieten van schitterende wegen en soms ongelooflijk weggetjes die zo smal zijn dat je als motorrijder een tegenligger soms amper kan passeren.

Engeland is ook het land van charmante huizen en cottages die zo uit de films van de Hobbit of Harry Potter lijken te komen.

De kleinere plaatsen en dorpen zijn soms een lust voor het oog met prachtig traditionele Engelse gevels, kerkjes en natuurlijk de bekende Engelse rode telefooncel.

Als je van lekkere koffie met een traktatie houdt dan zit je in het land van de bolhoed ook goed. Koffie drinken kan je in Engeland en Wales namelijk overal.

Engeland

Engelse humor is overal aanwezig

In het land van de Guinnes

De schoonheid van het Engelse landschap, de prachtige dorpen en steden en gastvrijheid van het Engelse volk maken een motorvakantie in Engeland tot een aparte ervaring.

Wat het Britse eiland vooral zijn charme geeft is de vriendelijke en humorvolle bevolking. Niemand lijkt zich op te winden en maar iedereen lijkt tijd te hebben voor een praatje.

Op een camping krijg ik van een Britse dame een kleine reprimande. Als ik, met een glimlach, aangeef een bijzonder Guinnessglas te willen meenemen krijg ik er op zijn Brits van langs.

Met een opgeheven vinger komt de dame naar me toe “Don’t you dare” zegt ze met een glimlach. Heerlijk wat een prima volk is dit.

Engeland

Prachtige vergezichten in Engeland

Geen onvertogen woord in Engeland

Gedurende een hele week links rijden ,waarbij het andere verkeer soms flink rekening met ons moest houden, viel er geen overtogen Brits woord.

Er werd zelf niet geclaxonneerd toen een vrachtwagen door mij (onbedoeld) gedwongen werd flink op de rem te gaan staan. Dat gaat in Nederland wel anders.

Alles in Engeland wijst op zo kalm mogelijk blijven en op interesse tonen in je medeburger. Ook al komt die medeburger van “the continent” want zo ziet de Brit Europa nog steeds.

En als je de gemiddelde Engelsman of vrouw vraagt wat ze van een Brexit vinden hoor je meestal dat het niet goed is. Vroegen wij ons natuurlijk af waar die nee stem dan vandaan komt.

En als je je daar aan aanpast kan je voor prettige verassingen komen te staan. Zo wordt het laten repareren van een lekke band bij een rommelig motorzaakje “ Full Throtlle” genaamd een gezellige aangelegenheid.

Engeland

Kastelen in Engeland

Mooie wegen in Groot Brittanië

De eigenaar van het terrein waar de motorzaak staat verteld de volledige geschiedenis van zijn familie, en dat allemaal naast het clubhuis van MC de “slaven of satan”

De Slaves hebben we niet gezien en dat is misschien maar beter ook. De band werd voor 20 pond voorzien van een nieuwe binnenband en dat allemaal onder het genot van een (h)eerlijke kop koffie.

Behalve mooie wegen en een prettige sfeer met vriendelijk bevolking biedt Engeland ook nog veel voor de liefhebber van historie, architectuur en natuurschoon.

Veel kastelen en historische stadscentra met de nodige pubs met vaak prachtige authentieke inrichting.

Maar wat is er te zien en te doen in het land van de Engelse Pond ? hierover meer in het tweede deel.

[bol_product_links block_id=”bol_57a06a772a8c6_selected-products” products=”1001004006095119″ name=”Engeland” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”500″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Eén gedachte over “Engeland bekijken vanaf een motorfiets”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.