Motorrijden en vrij reizen dat is waar ik voor leef

Het is genieten van al die motorkunst in de straten van Biarritz. De zelfbouw cultuur die ontstaan is uit de combinatie van surfen en motorrijden heeft veel moois gebracht in de wereld van de motorrijder. Wheels and Waves, dat in verband met de Covid crisis is verboden vind nu plaats in de straten van de populaire surf stad. De sfeer is gemoedelijk en vriendelijk en de motorfietsen ronken feestelijk.

Deel een: Wheels and Waves Interdid

Nergens een Covid controle

Na twee nachten in een hotel in Biarritz te hebben gezeten werd het tijd om verder zuidwaarts te gaan. In juli naar Spanje gaan betekend dat je bestand moet zijn tegen temperaturen die boven de 30 graden uitkomen.

Die temperaturen hebben natuurlijk niets met klimaatverandering te maken, in Spanje is het nu eenmaal heet in de zomer dat hoort bij Spanje.

Vlak voor de Spaanse grens worden we door twee Franse politie agenten staande gehouden.

Dit is dan de Covid controle, denk ik en ik wil mijn telefoon met de corona check app al tevoorschijn halen maar het blijkt niet nodig.

 

Spanje

Prettige prijzen in Spanje

Nergens Corona controle

De dienders willen alleen even onze rijbewijzen zien, doen een kentekencheck en kijken geïnteresseerd naar onze motorfietsen.

Er worden nog wat complimenten uitgedeeld over onze motorfietsen en we kunnen weer verder en niets over Covid.

Hmm de echte Corona checkers staan dan waarschijnlijk aan de Spaanse kant van de grens denken we maar ook daar ontbreekt iedere controle.

Zonder dat ook maar iemand naar ons om kijkt rijden we het land van de Toreador en in. We stoppen bij het eerste de beste restaurant om iets te eten en te drinken en ook daar vraagt niemand iets.

 

Spanje

De Twin voelt zich thuis in Spanje

Spanje is vriendelijk en goedkoop

De bediening in de restauratie is vriendelijk, net als de prijzen overigens. Spanje heeft nog steeds lagere prijzen dan de rest van Europa voor zo’n beetje alles wat je er wil doen of kopen.

Een liter benzine kost op sommige plaats rond de € 1.30 terwijl eten en drinken ook voor niet veel geld kan in Spanje. Zo is een Spanje vakantie goedkoop.

Dat de gastvrijheid in Spanje op een veel hoger plan staat dan in Frankrijk wist ik al maar toch ben ik er iedere keer  weer door verrast.

De mensen in Spanje zijn over het algemeen vriendelijker en spontaner dan de Fransen en dat is wat reizen plezierig maakt. Het klimaat van Spanje is voor motorrijders natuurlijk veel prettiger.

 

Spanje

Lekker bier in het Spaanse Sort

Mensen zijn Corona moe

Terwijl ik de restauratie binnen loop trek ik even mijn buff over mijn mond en neus en bestel iets bij een dame met een aan een oor loshangend mondkapje. De mensen lijken duidelijk Corona moe te zijn.

Moe van het gezeur over besmettelijke ziektes die er nu eenmaal altijd zijn. Mensen hebben altijd virussen en bacteriën bij zich en iedereen besmet elkaar regelmatig met van alles en nog wat.

In de tijd dat ik bij de sociale dienst werkte en meerdere cliënten per dag sprak had ik regelmatig griep verschijnselen of voelde ik mij verkouden.

Ik bleef er niet voor thuis en droeg natuurlijk nooit mondkapjes, ik werd gewoon af en toe ziek en niemand had het over quarantaine.

 

Bardenas Reales Spanje

Lekker onverhard motorrijden

Bardenas Reales

Ons eerste doel in Spanje is het woestijn gebied Bardenas Reales. Bardenas Reales is een natuurpark van iets meer dan 40.000 hectare. Het gebied staat sinds 1968 op de wereld erfgoed lijst van Unesco.

Op weg naar Bardenas Reales stoppen we ook nog even bij het monumentale klooster van Carcastillo. Het klooster is gebouwd in het jaar 1134 onder koning Garcia Ramirez. We kunnen rondkijken zonder Covid controle.

Garcia Ramirez, ook wel de Restorer of hersteller genaamd, herstelde de onafhankelijkheid van het Navarrese koninkrijk.

De temperaturen lopen ondertussen op tot 35 graden en dat wordt zelfs voor een doorwaaipak teveel alhoewel het nog altijd beter is dan een traditionele motorjas.

 

Spanje

Een bekend klooster in Spanje bij Carcastil ook hier geen Covid angst

Spanje

Uitleg over het Spaanse klooster

Motorrijders in T-shirts

Je ziet met hoge temperaturen nog steeds motorrijders in T-shirt, korte broek en soms zelfs teenslippers rijden, met alle risico’s van dien.

Bij een eventuele valpartij blijft er maar weinig van je over als je slecht gekleed op je motorfiets stapt. Motorrijden is gevaarlijk al ligt dat grotendeels aan jezelf.

Bij een kleine schuiver heb je al niets meer aan een gewone spijkerbroek, laat staan als je met je korte broek over het asfalt gaat.

Motorrijden is een prachtige passie maar het blijft ook risicovol en dus is het zaak je altijd te wapenen tegen valpartijen. Veilig motorrijden is dus hoofdzaak.

Na Bardenas Reales zetten we koers naar het ietwat toeristische Torla. Torla ligt bij de rivier de Ara en midden in een prima wandelgebied en dat is te merken aan de drukte in het kleine dorpje.

 

Torla

Een straatje in Torla

Spanje heeft zijn eigenaardigheden

Vroeg in de ochtend is er nog veel dicht in Torla en dus is koffie moeilijk te vinden. Maar Spanje zou Spanje niet zijn als er niet ergens koffie was.

Als een van ons een hotel binnenloopt en vraagt of we kunnen ontbijten krijgen we koffie met cakejes en we hoeven niets te betalen. Kijk dat bedoel ik met de gastvrijheid van Spanje.

Niet dat alles gratis moet zijn maar het gaat allemaal gemoedelijk en met een grote glimlach, tja dat is Spanje.

Spanje heeft ook zo zijn eigenaardigheden zoals ijskoude rode wijn, zo uit de koelkast en bier met ijsklontjes maar alles met een gemeende glimlach, zo is Spanje.

 

Lekker motorrijden door de Zuidelijke Alpen

Motorrijden door de Alpen

Na Torla rijden we met zijn drieën richting Sort. Het Catalaanse plaatsje ligt net onder Andorra en staat bekend om zijn loterij winkel, de Gouden heks.

Eten doen we bij een tapas restaurant met ook daar weer uiterst vriendelijk bediening en dito prijzen. Vanuit Sort ga ik nog een week alleen motorrijden door de Alpen.

Vanwege de toenemende regenwolken blijf ik eerst een tijdje naar het zuiden rijden, richting de Côte d’Azur om uiteindelijk richting de Alpen te gaan.

De kust zelf mijd ik als de pest omdat ik een vreselijke hekel heb aan strand, vooral als dit vol ligt met zichzelf bruinende toeristen.

 

Franse Alpen

Dreigende luchten boven de mooiste motorwegen van Europa

Lezen en schrijven met de Africa Twin

In veel van dit soort toeristische oorden zie je ook vaak losgeslagen verveelde jongeren die al of niet onder de invloed drank of drugs rotzooi gaan schoppen, mij niet gezien daar.

Zonnebaden is ook iets wat ik nooit begrepen heb maar dat is misschien iets wat meer motorrijders hebben. Ik zit liever in mijn doorwaai pak op een motorfiets.

Rare jongens en meisjes toch die motorrijders moeten veel mensen denken als ze motorrijders in hun motorpakken in de hete zon zien rijden en dat klopt ook wel.

Ik ben nu lekker alleen onderweg met mijn Honda Africa Twin waar ik ondertussen mee kan lezen en schrijven.

 

Openlucht museum Europa

Zomaar een straatje in een frans dorpje.

In mijn eentje liever niet onverhard

Ik vermijd onverharde wegen en paden want als je alleen rijdt en je valt is het allemaal een stuk lastiger.

Ik geniet van het alleen onderweg zijn en voel me zo vrij als ik me ooit op mijn een jaar durende wereldreis voelde.

Ik stel de Garmin in op avontuurlijk rijden waardoor ik de kleinste weggetjes pak die er maar te vinden zijn, puur genieten. Motorrijden zoals motorrijden bedoeld is.

Op een gegeven moment kom ik bij een klein beekje waar een betonnen pad doorheen is aangelegd. Ik wacht even tot een aankomende tractor er doorheen is en waag de doorsteek.

 

Krassen op de Twin

Krassen op mijn Twin en op mijn ziel. 

Krassen en een scheef stuur

Terwijl ik er langzaam doorheen rij denk ik nog dat algen aangroei dit soort stukken wel eens glad kan maken en terwijl ik het denk glijdt mijn voorwiel onder mijn vandaan en lig ik in het water.

Als ik compleet verbijsterd over het feit dat mijn splinternieuwe Afrika Twin nu al op zijn kant ligt, om mij heen kijk zie ik van diverse kanten mensen aan komen lopen.

De Honda wordt met vereende krachten weer op zijn wielen gezet zodat ik de schade kan bekijken. Mijn stuur staat scheef in zijn rubbers maar dat is met een beetje duw en trek werk weer makkelijk te herstellen.

Het stuur zelf lijkt niet krom te zijn en dus kan ik ,nadat ik de boel weer een beetje recht getrokken heb mijn weg weer vervolgen.

 

Rally van Monte Carlo

Een klein cafeetje op een pas waar de Rally van Monte Carlo langs komt.

De schade valt wel mee

Als ik die avond op een camping sta bekijk ik nog enige tijd ,mezelf van alles verwijtend, de krassen op de zijkant van de Africa Twin. Veel meer dan een paar krassen zie ik niet dus de schade valt nog mee.

Was ik nu maar omgekeerd denk ik maar zo denken is natuurlijk onzin. Dit soort dingen gebeuren nu eenmaal maar het doet wel even pijn. Het hoort bij motorrijden.

Overigens moet ik er niet aan denken hoe het gegaan was als ik iets had gebroken en niet meer door had kunnen rijden.

De radiateur blijkt in ieder geval onbeschadigd te zijn en de motorfiets rijdt nog prima zonder een afwijkend gevoel met sturen of remmen etc.

 

Frankrijk

Zomaar een straatje in een Frans dorp

Onzinnige Corona formulieren

Ik zet de valpartij van mij af en vervolg mijn trip door de eeuwig prachtig Franse en Italiaanse Alpen.

Ja ik negeer het feit dat ik allerlei onzinnige Covid formulieren in had moeten vullen die niemand controleert en duik zo nu en dan Italië in.

Ik ben nu eenmaal gehecht aan de vrijheid om te reizen zoals ik zelf wil en dat blijf ik doen zolang ik de kracht daarvoor heb.

Na nog een paar dagen door de Alpen te hebben gereden besluit ik langzaam richting huis te gaan via Langres, en Givet in het noorden van Frankrijk.

 

Frankrijk

Lekkere salade’s in Frankrijk

Vrij reizen is de ultieme kick

Vrij reizen en motorrijden is voor mij nog steeds de ultieme kick en dat wil ik zolang mogelijk blijven doen.

En dan met en zonder het gezeur over besmettelijke ziektes die er nu eenmaal altijd zijn.

We zijn als mensen nu eenmaal sterfelijk en ziek worden hoort daarbij zeker als je als vrij mens wil leven.

Mijn Trip door Frankrijk was er een zoals zo veel, lekker vrij en onbezorgd en dat blijf ik zolang mogelijk doen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.