De Franse Ardennen met een motorfiets deel 1

Wie zin heeft in een motorvakantie dicht bij huis is er genoeg te vinden, zeker als je van bosrijk en heuvelachtig gebied houdt. Rijden door de noord Franse is ook als rijden door een geschiedenis boek. Een ding is zeker de Franse Ardennen zijn nooit saai.

Een Frans motorparadijs

Het is goed toeven in het land van de rode wijn, croissants en Franse kaas maar Frankrijk is meer dan dat. Om te beginnen is Frankrijk een waar motorparadijs met prachtige slingerende landwegen en pittoreske dorpjes.

De vaak schitterende landschappen gecombineerd met de meestal verlaten slingerende wegen maken toeren door Frankrijk tot een geweldig avontuur.

In Frankrijk voel je je soms nog echt een avonturier door stilte en “eenzaamheid” die je er kan ervaren.

Zeker als de temperaturen stijgen in de zomer is het vaak stil in de dorpjes waar je door komt.

 

KTM

Lange zandpaden door de Franse Ardennen voor de offroad liefhebbers. 

Verlaten dorpen en rustige wegen

Maar door de soms verlaten dorpen en rustige wegen voelt het toch avontuurlijk aan. Neem nou de Franse Ardennen in Noord Frankrijk. Dit motorparadijs ligt relatief dichtbij huis voor de meeste Nederlanders.

Voor een lang weekend Frankrijk zijn de Franse Ardennen ook goed te doen. Frankrijk ligt relatief dicht bij huis en als je via de Belgische Ardennen rijdt is de heen reis ook vaak leuk om te doen.

kies je voor een afwisselende toer via de Belgische Ardennen dan kan je bijvoorbeeld na Brussel richting Huy rijden.

Huy ligt dicht tegen de Belgische Ardennen aan zodat je niet tot aan Frankrijk op de snelweg hoeft te rijden. Vanuit Huy kun je een leuke route richting  de Franse Ardennen plannen met veel afwisseling.

 

Yamaha XT660R

Schitterende verharde en onverharde wegen in de Ardennen

De Franse Ardennen zijn relatief dichtbij

En voor degene die een korte motorvakantie wil houden is het noorden van Frankrijk een absolute uitkomst.

De Franse Ardennen behoren tot de gehele Ardennen die door België en Frankrijk heen lopen. Het gebied kent een rijke historie die jammer genoeg niet altijd even vredig is.

Het is een heuvelachtig en bosrijk stuk van Frankrijk waar de rivier de Maas zich doorheen kronkelt.

Frankrijk zelf telt ongelooflijk veel prachtige bospartijen en oneindige kronkelwegen die voor motorrijders een waar genot zijn.

 

motorparadijs

Schitterend toeren in Frankrijk

De rijke Franse geschiedenis

Voor wie van geschiedenis houdt is dit deel van Frankrijk zeker niet oninteressant. Zo is de Franse plaats Stenay ,in 50 voor Christus ontstaan, genoeg om het gebied te bezoeken.

Veel van die geschiedenis is nog te vinden in Stenay en dat is bijvoorbeeld te zien aan het vroeg middeleeuwse stadscentrum van de plaats.

De naam Stenay is waarschijnlijk afgeleid van Setinius dat weer van de Romeinse naam Setia afkomstig is.

Een ander verhaal over de naam de noord Franse plaats is dat deze is afgeleid van Sathenay of Sathanay wat weer een verwijzing naar Satan is. In de crypte van koning Dagobert zou een steen liggen die zou  verwijzen naar de Priorij van Sion.

De Priorij is in feite een door Pierre Plantard verzonnen geheim genootschap. Het geheime genootschap zou een abdij in het koninkrijk op de berg Sion te bouwen.

 

Verdun

Historie onderweg

Geschiedenisles tijdens je motorvakantie

De stad Verdun is misschien wel de meest bekende plaats in de omgeving van de Franse Ardennen. De city of Verdun zoals de Amerikanen Verdun noemen is vooral bekend vanwege de slag om Verdun tijdens de eerste wereldoorlog.

De slag om verdun staat bekend als een van de bloedigste veldslagen van de eerste wereldoorlog en kostte honderdduizenden soldaten het leven. Verdun werd door de veldslag zwaar beschadigd, maar na de oorlog weer geheel opnieuw herbouwd

Veel monumentale gebouwen werden daarbij gerestaureerd waardoor Verdun weer veel van zijn oude charme terug heeft.

Langs sommige wegen die richting Verdun gaan vind je nog resten van loopgraven uit de Eerste wereldoorlog een waarlijk indrukwekkend gezicht.

 

Off the road paden

Schitterende onverharde paden in de Franse Ardennen

Geschiedenis van Verdun

Maar Verdun heeft ook op een andere manier een plaats in de Europese geschiedenis vanwege het verdrag van Verdun.

In 843 regelde het verdrag van Verdun de verdeling van het Karolingische rijk na de dood van Lodewijk de Vrome.

Het verdrag zorgde weliswaar voor het einde van een drie jaar lange burgeroorlog maar lag tegelijkertijd aan de basis van eeuwenlange Frans Duitse rivaliteit.

Hou je niet zo van de geschiedenis maar wil je gewoon lekker motorrijden en mooie dingen zien dan kan je het ook prima naar je zin hebben. In de Franse Ardennen en vooral zo rondom eerder genoemde plaatsen is het goed toeven en wandelen in de franse Ardennen kan natuurlijk ook.

 

motorparadijs

Een eenvoudige maar lekkere lunch

Eten in een motorparadijs

Frankrijk is ook beroemd om zijn keuken maar daar denk ik persoonlijk eerlijk gezegd anders over.

De echte Franse keuken kent zeker zeer bijzondere gerechten. Heb je echte honger, dan kan je met de Franse Haute Cuisine nogal eens bedrogen uit komen.

Bij veel wat exclusiever ogende restaurants stelt een lunch als hongerstiller niet veel voor. Een menu bestaat vaak uit “zeer” kleine gerechten die weliswaar mooi opgemaakt zijn maar de echte honger niet snel stillen.

Wil je de echte stevige honger stillen, dan is het misschien beter om een pizzeria op te zoeken of de lokale supermarkt.

Voor een stevige lunch kan je bij de meeste Franse gemiddelde restaurants gelukkig wel terecht. Een lekkere sandwich met Franse kaas of ham is daar vaak nog wel te krijgen. En de franse kaas is dan ook echt heerlijk Frans.

 

Franse kaas met stokbrood

Stokbrood en kaas

Maar let wel op je tijd want als je bijvoorbeeld op zondag ergens wat te eten wil krijgen kan je in het land van de stokbroden nogal eens bedrogen uit komen.

De meeste, zo niet alle restaurants zijn vaak tot twee uur in de middag open en daarna is er niets meer te krijgen.

Een lekkere kop koffie kan je in Frankrijk altijd wel krijgen, wil je er lekkers bij dan haal je dat bij een Frans bakkertje ergens in de buurt.

De meeste Franse bakkers hebben dan ook een heerlijk assortiment met lekkernijen voor bij de koffie. En dan is het genieten op een klein terrasje met een lekker café au lait of een espresso.

 

Franse Ardennen

Stugge Fransen

Verwacht ook niet teveel van het contact met de lokale bevolking. De Fransman/vrouw is niet snel geneigd even gezellig met je komen babbelen als je ergens stopt.

De beleefdheid die je ervaart is puur functioneel en oprecht maar verwacht geen uitnodigingen of een goed gesprek. De Fransen zijn over het algemeen zakelijk maar niet onvriendelijk.

En ja ik hoor mensen al denken, ik kom toch niet om te kletsen ? Natuurlijk niet maar een beetje gezellig contact met de lokale bevolking maakt een verblijf vaak wel leuker.

Dat is in Engeland of Duitsland wel even anders maar goed Frankrijk heeft weer andere voordelen.

 

Vakantiehuisje

Vakantiehuis in de Franse Ardennen

Meer Ardennen in het westen

Er is nog een andere deel van de Franse Ardennen dat veel minder bezocht wordt maar minstens zo interessant is.

Dat deel ligt meer naar het westen in de richting van Charleville Méziéres. De stad werd gesticht door Charles Conzaga. Charles Conzaga was geboren in Parijs als zoon van Louis Conzage.

Charles Conzaga was ook de stichter van de order van de Yellow Ribbon. De Yellow Ribbon was een ridder genootschap die overigens door de Franse koning al snel verboden werd.

Voor wie interesse heeft in een weekje Franse Ardennen maar liever niet wil kamperen kan ik een charmant onderkomen aanbevelen in het dorpje Le Fréty.

 

vakantiehuisje

Uitzicht vanaf het terras in Frety

Een huisje in Le Fréty

Het dorpje Le Fréty ligt op 6,2 km van de grotere plaats Liart langs de D978. En iets minder dan 120 km van Namen.

Le Fréty was in het verleden een pelgrimsoord en trok daarom veel bezoekers. In 1836 woonde er rond de 800 mensen in het dorp.

In 2011 telde Le Fréty nog maar 67 inwoners en dit komt voornamelijk door de trek naar de grote stad.

In Le Fréty zelf zijn geen winkels en dus is het boodschappen doen in Liart, Liart heeft een kleine Spar supermarkt en een gezellig cafe voor een echte Franse koffie.

 

Franse Ardennen

Le Fréty op de franse ardennen kaart

Een vakantiehuisje in het motorparadijs

Het plaatsje was in de tijd populair als pelgrimsoord, dit kwam o.a door de stoomtrein die het dorp verbond met de rest van Frankrijk.

De stoomtrein zelf rijdt er niet meer en de spoorbaan is weg. Op de plaats van de rails zelf ligt er niet meer maar het traject is nu een prachtig bospad om te wandelen.

Het Vakantiehuis of natuurhuisje in het kleine plaatsje is geheel vanuit het origineel gerestaureerd en bestaat voor het grootste deel uit hergebruikte materialen.

De eigenaar en restaurateur van het huisje draagt motorrijders een warm hart toe en ziet motorrijders daarom ook graag als zijn gasten op bezoek komen in zijn huisje in dit motorparadijs.

Voor zowel de toerrijder als de off the road rijder heeft de Franse Ardennen veel te bieden. Respecteer altijd mens en natuur, zeker als je voor het off the road rijden komt. Maak geen overbodig lawaai en houd je omgeving heel. Veel plezier in de Franse Ardennen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.