Motorreizen door historisch Europa deel 3

Vanuit Limone sul Garda gaat onze rit verder richting de Dolomieten en Slovenië. De Dolomieten is een bergketen die onderdeel is van de zuidelijke Kalkalpen. De indrukwekkende steile rotswanden en scherpe pieken zijn ontstaan door erosie die het gebergte gevormd heeft. De hoogste piek is 3343 meter. 15 andere bergen bereiken de 3000 meter. Per 2009 staan de Dolomieten op de werelderfgoed lijst.

Motorreizen door historisch Europa deel 1

Slovenië

De weg slingert om het Gardameer heen door verschillende in de bergen uitgehakte tunnels. Op de weg waar we nu rijden zijn de achtervolging scenes van de James Bond film Quantum of Solace opgenomen.

Ik rij dus op dezelfde weg waar James Bond heeft gereden bedenk ik mij terwijl ik mijn Twin door een slingerende tunnel stuur.

Met een laatste blik op het populaire Gardameer gaat het voorwiel richting de laatste delen van de Alpen en richting de Dolomieten.

Via prachtige nog besneeuwde passen zetten we onze tocht voort richting de Sloveense grens. Het voorwiel wordt richting het prachtige Sloveense natuurgebied Tolmin gezet.

 

Dolomieten

Panorama foto van de Dolomieten

Slovenië als mini democratie

Slovenië is een klein land met ruim twee miljoen inwoners met als hoofdstad Ljubljana. Slovenië behoorde eeuwenlang tot Oostenrijk.

De Hertogdommen Krain, Karinthië en Stiermarken waren de gebieden waar de meeste Slovenen woonden.

Slovenië kent een bloedige geschiedenis waarin onder andere het verzet tegen de Duitse en Italiaanse overheersing tijdens de tweede wereldoorlog een grote rol speelde.

Tijdens die bezetting speelde Josip Broz als partizanenleider een grote rol in het Sloveense verzet. Na de tweede wereldoorlog nam Josip Broz al snel de rol van alleenheerser over het land op zich. Een dictatuur was geboren in het Balkan gebied.

 

Slovenië

Een blik op de Dolomieten

Tito als onbetwiste leider

Tito, of Josip Broz (zijn echte naam) werd in 1892 geboren in een Sloveens Kroatisch gezin. In 1910 sloot hij zich aan bij de socialistische beweging.

Tito sloot zich ook aan bij de communistische Sovjetunie maar hij bleef toch anders communistisch dan Stalin wilde. Josip Broz regeerde het land als een communistische dictator tot zijn dood in 1980.

In 1991 werd Slovenië na een korte oorlog onafhankelijk en sloot zich uiteindelijk op 1 mei 2004 aan bij de EU.

Via een kleine kronkelige pas bereiken we de oude verlaten grenspost van Slovenië. Een grenspost waar ik ooit mijn paspoort moest laten zien tijdens een van mijn eerdere trips door Joegoslavië.

 

Slovenië

De grens met Slovenië waar ik ooit met zakken vol dinars stond.

Geen paspoort controles meer

Paspoortcontrole is er natuurlijk niet meer dankzij het vrije reizen binnen de EU, net als de dinar die ooit in heel Joegoslavië als wettelijk betaalmiddel gold.

Het is zeker 35 jaar geleden dat ik met zakken vol met waardeloze Dinars door het beloofde land van oud-president Josip Broz reed.

Het einde van Joegoslavië was eind jaren 80 in zicht en de joegoslavie oorlog was ophanden, als besefte ik dat toen nog niet.

Al merkte je aan de waarde van de munt dat er iets onheilspellends in de lucht hing. Je tank volgooien kostte toen ongeveer 120.000 Dinar, omgerekend was dat misschien 10 gulden.

 

Horeca onderweg.

Langs de weg in Slovenië

Dinars uitgeven in Joegoslavie

Bij het uitrijden van Joegoslavië mocht je je resterende Dinars het land niet mee uitnemen. Inwisselen voor een andere valuta kon ook niet. Het enige wat je met je dinars kon doen was uitgeven en dat deed ik dan ook.

Ik ging luxe uit eten, al was dat luxe uit eten gaan in het oude Joegoslavië niet echt bijzonder. De kwaliteit van de hotels en restaurants waren door het communisme volledig uitgehold en veel meer dan kebab met patat was er niet te krijgen.

Ik herinner me een luxe hotel in Skopje waar niets werkte. Toiletten werkten niet en in de badkamer kwam overal water vandaan alleen niet waar je het verwachtte.

De mensen waren altijd vriendelijk maar bijzonder ongemotiveerd. Zo ook het personeel van de horeca. De bediening was slordig en een glimlach kon er bij de meeste in morsige kleding gehulde kelners amper af.

 

Nederlands geschenk

Een Nederlands geschenk aan motor vriendelijk Slovenië 

Communisme was voor niemands plezier bedacht

Het Joegoslavië van president Josip Broz was allesbehalve de communistische heilstaat die hij in gedachte had. Communisme is nooit uitgevonden om het plezier in het leven te vergroten en dat merkte je aan iedereen die je tegenkwam.

Van Josip Broz en het communistische verleden van Joegoslavië is niets meer te merken als je nu door Slovenië reist.

Het land is een vreedzame democratische republiek waar je als buitenlander vrij doorheen kan reizen en overal met de euro kan betalen.

De Euro is er sinds 2007 het wettelijke betaalmiddel en er is duidelijk welvaart. Er zijn nog wel wat zaken die opvallen als je door het land reist.

 

 Een prima land voor motorrijders

Slovenië is een Euro land

Zo lijkt betalen met pin niet overal geaccepteerd waardoor je nog regelmatig met contante Euro’s moet afrekenen.

Niet echt een probleem maar wel vreemd als je voor een paar pizza’s eerst naar een geldautomaat moet om keiharde cash te pinnen.

Vervolgens ga je dan met datzelfde cash je pizza’s betalen terwijl er toch echt een pinautomaat op de toonbank staat. Het doet er niet echt toe want de pizza’s smaken er niet minder om.

Slovenië grenst aan Italië, Kroatië, Hongarije en Oostenrijk en via die laatste grens verlaten we het vriendelijke kleine EU-landje.

 

Groene campings.

Een groene camping in een mooi groen en vriendelijk EU landje

Een cultuurrijk Europa

De geschiedenis van het Oostenrijk gaat terug tot aan de Romeinse tijd. Oostenrijk is bij veel mensen vooral bekend vanwege zijn twijfelachtige rol in de 2e wereldoorlog toen het land zich aansloot bij het Derde rijk.

De Anschluss is dan ook jarenlang een schandvlek geweest op het oosterse rijk. Het duurde tot 1955 voordat Oostenrijk weer een zelfstandig land werd. Via Oostenrijk en Duitsland vervolgen we onze weg huiswaarts.

De prachtig motortrip door een van de oudste delen zoals van Europa, zoals Slovenië doet je beseffen dat je qua cultuur in een van de rijkste delen van de wereld leeft.

Europa is wat dat betreft misschien wel het mooiste continent ter wereld en daar kan je gelukkig mee zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.