Motorreizen door historisch europa deel 2

Met een motorfiets met 94 pk de Alpen doorsteken over regenachtige smalle passen is een klein kunstje vergeleken bij de helse tocht die Hannibal met zijn leger ruim 2000 jaar geleden maakte. Hannibal trok met zijn leger van dertig duizend manschappen en tientallen olifanten over de 2850 meter hoge Coll de la Traversette. Veel van de manschappen en dieren overleefden de overtocht niet. Met de Africa Twin is de tocht over Alpen natuurlijk een klein kunstje.

Motorreizen door historisch Europa deel 1

Limone sul Garda

Als we het miniplaatsje Caprauna bereiken is de stemming enigszins beneden pijl. De miezer regen is overgegaan in flinke plensbuien en de wegen zijn veel slechter geworden, slecht weer hoort bij motorreizen.

We vinden een in bouwplastic verscholen delicatesse winkel in het dorpje waar we een stevige pannini kunnen kopen die we ter plekke met smaak naar binnen werken. Na de stevige lunch met frisdrank en espresso na is de stemming iets verbeterd.

Voor drie personen betalen we € 41,00. Als je ziet wat je ervoor krijgt is dat geen geld. Italië is dus niet alleen zeer gastvrij, Italië is ook nog eens een betaalbaar land. Het is een heerlijk land voor motorreizen.

De lunch kan afgerekend worden bij “die mama”, een oudere dame die in volle concentratie al zuchtend haar administratie zit te bekijken. Italië is alleen al heerlijk vanwege de prachtige taal.

 

Lekker slingeren door de Italiaanse Alpen

Door de Alpen in de regen

Als we weer buiten komen lijkt het te zijn opgehouden met regenen maar zodra we 500 meter gereden hebben komt het weer met bakken uit de lucht.

We rijden weer verdere over glibberige bergwegen en nemen ergens onderweg in klein berg dorpje nog een cappuccino voor alweer een bizar lage prijs.

Ik betaal drie euro voor drie cappuccino’s, loop weg maar keer bij de deur nog even om, om aan te geven dat het echt drie cappuccino’s waren.

Het bedrag klopt, een euro voor een heerlijke kop koffie, waar kan je dat in Europa tegenwoordig nog krijgen. Italië is goedkoper dan ik dacht.

 

Italië

Een lekker pannini in Italië 

Nissin of Brembo remmen

De plensbuien houden verder aan en in onze regenkleding vervolgen we onze weg. Mijn Honda heeft gelukkig ABS en dat komt op dit soort trajecten wel goed uit.

De Twin is overigens uitgerust met Nissin remmen en niet met de betere Brembo remmen. De remmen met ABS functioneren uitstekend, dus daar geen kwaad woord over maar toch heb ik meer iets met Brembo.

Nissin is wellicht goedkoper dan Brembo en dat kan de reden zijn dat Honda daarvoor gekozen heeft maar of het beter is?

Na een hele dag regen hebben we het wel een beetje gehad. We willen een bed en een bad en liever even geen camping.

 

Nissin remmen op de Honda in plaats van Brembo.

Spaghetti en gebraden konijn

Met behulp van de handige Booking.com app vinden we een Guesthouse bij de plaats Altare.

Het Guesthouse is in Italië nog maar net geopend en eten kan eigenlijk nog niet geeft de vriendelijke eigenaar aan, alleen wordt voor ons een uitzondering gemaakt.

Die avond wordt er als voorgerecht heerlijke spaghetti geserveerd met gebraden konijn en gebakken aardappels en verse salade als hoofdgerecht.

We verorberen het feestmaal in combinatie met heerlijk Italiaans bier en sluiten het af met een sterke espresso. Bij de koffie krijgen we ook nog een heerlijke Limoncello (citroen likeur) geserveerd.

 

Italië

Het heerlijke citroenlikeurtje is overal te koop in Italië 

Italië is het land van keiharde cash

De volgende dag nuttigen we een heerlijk ontbijt en rekenen af in keiharde cash. Pinnen lukt nog lang niet overal en vaak moet er met cash worden afgerekend.

De EU wil al lang van het contante geld af maar daar denken mensen niet overal hetzelfde over.

In Spanje en Portugal werd er ook vaak gevraagd met contant geld af te rekenen. Of dit is omdat men dingen zwart wil doen of dat het netwerk niet goed werkt is niet duidelijk.

We vertrekken in de druilerige regen over een vreselijke weg met veel vrachtverkeer richting Piacenza, waar we ook weer een kamer hebben geboekt via Booking.com.

 

 

Limone sul Garda

Een haventje in Limone sul Garda

Onderweg naar Limone sul Garda

De stad aan de Po is onder de naam Placentia in 218 gesticht door de door de Romeinen.

Vlakbij de stad vond de slag plaats tussen de Romeinen en het leger van Hannibal Barkas die met zijn leger van 40.000 man en 15 olifanten de Romeinse legioenen te lijf ging.

Hannibal begon de tocht over de Alpen met 37 olifanten, 12 olifanten overleefden de tocht over de Alpen niet. Hannibal werd uiteindelijk door de Romeinen verslagen en stierf op 65-jarige leeftijd nadat hij zelfmoord had gepleegd.

Piacenza is geen hele grote stad zoals Rome of Milaan en ook niet erg toeristisch, maar wel leuk genoeg om een dagje in rond te dwalen.

 

Schilderrijtjes op de muren in Limone sul Garda

Limone sul Garda

Uitzicht over de daken bij Limone sul Garda

Een dagje slenteren in Piacenza

Het is heerlijk om op een van de vele terrassen in Piacenza koffie te drinken en om je heen te kijken. Italië is het land van de terrassen dat zie je direct.

Het centrale plein met het uit 1281 stammende uit roze marmer opgetrokken gemeentehuis.

De zwaluwstaartvormige kantelen op het dak geven aan dat Piacenza in de late middeleeuwen tot de keizerlijke partij behoorde.

In het oostelijke deel van de stad vind je de kathedraal di Santa Maria Assunta e Santa Giustina. De uit zandsteen en marmer opgetrokken kathedraal stamt uit de 12e eeuw.

 

Italië

Het gemeentehuis in Piacenza

Het Gardameer is best wel diep

Aan de buitenkant van de toren van de kathedraal hangt een ijzeren kooi waar gevangenen in werden gestopt om ze angst aan te jagen.

Na een dagje door de stad te hebben gedwaald zetten we onze tocht verder voort over een deel van de Po vlakte. De rit voert ons langs prachtige oude Italiaanse landhuizen en kleine dorpjes.

Het Gardameer zelf ligt met het smalle deel in de bergen terwijl het bredere deel meer richting de Po vlakte wijst. Het meer heeft een oppervlakte van bijna 370 vierkante kilometer en is op het diepste punt 346 meter.

Aan het Gardameer liggen verschillende interessant plaatsen zoals Riva del Garda en Limone sul Garda.

 

Italië

De toren van de kathedraal met de ijzeren kooi om gevangen schrik aan te jagen.

De oude grensplaats tussen Oostenrijk en Italië

Limone sul Garda was tot halverwege de vorige eeuw vooral bekend om zijn citroenteelt. De naam Limone komt echter van het woord Limes (grens in het Latijns ).

Tot 1918 lag het plaatsje op de grens van Oostenrijk en Italië en dus werd de naam Limone gebruikt. Limone ligt aan het Gardameer en dus werd naam Limone sul Garda geboren.

Het is fantastische om door de kleine straatjes van het fotogenieke plaatsje te dwalen en te genieten van de prachtige doorkijkjes.

Vanuit het Limone sul Garda kun je wandelingen naar attracties maken als Brasa Schlucht, de griezelterrassen en het Santuario de di Montecastello.

Natuurlijk kan je ook een verfrissende duik nemen in het Gardameer of gewoon relaxen aan een van de strandjes rondom het Gardameer. Wat je ook doet, het is volop genieten in een prachtige omgeving en vriendelijke mensen.

Deel 3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.