Motorreis boeken lezen is als reizen in je leunstoel

Iedere motorrijder heeft weleens gefantaseerd over een lange reis door verre vreemde landen. Of het nu een reis door Afrika betreft, Azië of zuid Amerika reizen op een motorfiets klinkt niet alleen aantrekkelijk, het is het ook. Voor de meerderheid blijft het bij fantaseren, voor een enkeling wordt de wens werkelijkheid.


Motorreis boeken lezen

Als het gaat over het maken van een reis op een motorfiets haken veel mensen af omdat de meeste mensen het als een onmogelijke opgave zien.

Argumenten als, ik heb een drukke baan, het kost teveel geld of het is te gevaarlijk worden vaak gebruikt als excuus om niet te gaan.

Dit soort argumenten hoor ik ook nogal al eens als het om kortere trips gaat en zelfs als het om motorrijden gaat.

Maar toch zijn daar die voorbeelden die zeggen dat een lange reis op een motorfiets helemaal niet zoveel problemen met zich meebrengt.

Een lange of korte reis maken op een motorfiets is vooral een kwestie van doen.

 

Motorreis boeken

Verre horizonnen in Australie tijdens mijn eigen wereldreis

Reizen met Paul van Hooff

Ben je nog niet in staat een lange motorreis te maken maar je bent wel geïnteresseerd in dergelijk reizen dan kan ik wat literatuur aanraden.

Begin bijvoorbeeld met het boek “ van hier tot Tokio” van Paul van Hooff. Paul van Hooff maakt deze indrukwekkende reis op een Moto Guzzi V7.

De Moto Guzzi is uit het jaar 1975 en het is zijn trouwe reismakker. Hij prijst de oude Guzzi vanwege zijn simpele techniek die hem nooit in de steek laat.

Het is vooral eenvoud van de motorfiets die de reis en het boek zo bijzonder maken.

 

Paul van Hooff

De 1200 GS is te ingewikkeld voor van Hooff

Een Moto Guzzi uit 1975

De motorfiets waar van Hooff mee vertrok heeft 50 pk en een koppel van 47 nm. De motorfiets uit 1975 heeft nog geen oliefilter zodat er om de 3000 kilometer olie ververst moet worden.

De Guzzi heeft natuurlijk geen ABS, geen Tractie controle geen elektronische ontsteking en andere moderne elektronica maar blijkt wel onverwoestbaar.

Paul Van Hooff reist o.a. door Iran, Armenië Rusland en uiteindelijk door Japan. Het boek van hier tot Tokio neemt je mee op een fantastische reis vol gevaren, ontberingen en passie.

De manier waarop Paul van Hooff schrijft maakt dat je het liefst direct je motorkoffers wil inpakken om te vertrekken naar een ver land.

 

Van hier tot Tokio

Van hier tot Tokio is Paul Van Hooff zijn tweede reis en dus ook zijn twee boek. In zijn eerste boek, Man in het Zadel geheten, maakt hij zijn eerste grote reis, ook op zijn trouwe Guzzi.

Man in het zadel gaat over een reis van de noordelijkste plaats in Alaska naar het zuidelijkste plaatsje in Argentinië. Het boek is net zo meeslepend geschreven als ‘ Van hier tot Tokio.

Een ander boek, wat misschien wel als de bijbel onder de motorreis boeken beschouwt kan worden is Jupiters travels.

Het boek gaat over Ted, die in 1973 vertrekt voor een vier jaar durende reis op een Triumph Tiger van 500cc

Jupiters Travels van Ted Simon

De Triumph waar Ted mee vertrok had een tweecilinder viertakt blok dat 41 pk leverde en 168 kg woog. De tank kon 14 liter benzine bevatten, veel minder dan menig motorfiets nu.

Jupiter, zoals hij genoemd wordt, reist op deze motorfiets 126.000 km door 45 landen en beschrijft op geweldige manier alles over motorpech, valpartijen, rampen en prachtige avonturen.

Ted, die nog nooit eerder op een motorfiets had gereden, stapt geheel onervaren op zijn Triumph om in zijn eentje de wereld rond te gaan. Het resultaat is een geweldig avontuur.

Jupiters travels is hoe dan ook een boek dat iedere aspirant motorreiziger moet lezen. Jupiters Travel laat ook duidelijk doorschemeren dat motorrijden en vooral reizen per motorfiets niet altijd vanzelf gaat.

Als Jupiters Travels ten einde zijn

Het tweede boek van Ted Simon gaat over het laatste deel van zijn reis door Thailand Maleisië en India. Hij omschrijft hoe het reizen een manier van leven wordt en wat de rol van zijn Triumph daarin is.

Het boek, de Terugkeer van Jupiter is even aanstekelijk als Jupiters travels. Het boek over de terugkeer vertelt over hoe Ted Simon probeert te wennen aan het dagelijkse bestaan en hoe hij naar een vaste plek zoekt om te blijven.

Voor wie meer van filosofische motorreis literatuur houdt is Zen en de kunst van het motorrijden aan te raden.

Het boek gaat over de zoektocht naar kwaliteit en is schitterend gecombineerd met een motorreis door Amerika.

 

Motoronderhoud is weten wat je doet

Zen en de kunst van het motoronderhoud

Er zitten prachtige reis fragmenten in het boek die zeer kunstig worden afgewisseld met diepe filosofische overpeinzingen.

De relatie tussen de schrijver, Robert M Pirsig, en een vriend waar hij mee op pad is, zijn soms hilarisch beschreven.

Pirsig is de man die de techniek in alles erkend en omarmd terwijl zijn reisvriend daar het liefst zo ver mogelijk bij weg blijft.

Het mooie van Zen en de kunst van het motoronderhoud is dat wat hij beschrijft allemaal erg herkenbaar is.

Zo wordt het verschil tussen mensen die veel met techniek hebben en mensen die er niets mee hebben op een prachtige manier neergezet.

Humor en filosofie

De combinatie van humor en diep filosofische gedachten maken dit boek een werk dat je als motorrijder absoluut gelezen moet hebben.

Zen en de kunst van het motoronderhoud is geen lichte literatuur maar wel een boek waardoor je gaat nadenken over het leven en kwaliteit.

Het is ook een boek waar je even in moet komen en dat je niet zomaar even weg leest.

Maar tegelijkertijd laat het boek de mooie kant van het motorrijden en vooral motorreizen zien. Avontuur lonkt zodra je besluit motor te gaan rijden en dat blijkt ook zeker uit de hier boven genoemde reisverhalen.

 

Mijn einddoel lag in Sydney Australië 

Overland naar Australie

Zelf reis ik al mee dan 40 jaar op een motorfiets. Soms kortere en soms langere trips en in ieder geval een keer een echt lange trip.

De langste en meest avontuurlijke reis was een overland trip van Nederland naar Australië die ik eind jaren 90 maakte.

De reis die ik maakte liep door Zuid Europa, Turkije, Iran, Pakistan, India, Nepal Thailand, Maleisië en uiteindelijk Australië. Lezen over reizen is leuk maar zelf reizen is nog veel leuker.

Reizen is verrijkt en verbreed je horizon doordat je andere volkeren leert kennen en andere omgevingen ziet. Lezen over reizen is vaak het begin van de reis zelf, veel plezier met lezen er zijn meer dan genoeg motorreis boeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.