Motoronderhoud zelf doen scheelt niet alleen veel geld

Het is een vraag die ik nogal eens hoor van andere motorrijders, hoe vaak moet ik onderhoud plegen aan mijn motorfiets. Mijn antwoord is dan steevast, als het nodig is. Natuurlijk zorgt een dergelijk antwoord voor verbaasde blikken maar toch klopt het wel wat ik zeg. Het gaat erom dat je zelf in de gaten houdt hoe de conditie van je motorfiets is.

Motoronderhoud zelf doen

Het geheim van motoronderhoud zit hem erin dat je alleen onderhoud pleegt wanneer het nodig is.

Natuurlijk kan je ook heel makkelijk je motorfiets een keer per jaar voor een onderhoudsbeurt naar een dealer brengen.

Veel mensen die ik ken doen dat standaard een keer per jaar ongeacht het aantal kilometers dat er gereden is.

Het is natuurlijk veel makkelijker om je motorfiets een keer per jaar naar een motor dealer te brengen en al het onderhoud te laten doen maar pas op.

Want dealers willen geld verdienen en doen dat graag door onderhoud te plegen aan andermans motorfiets.

 

Motoronderhoud

Dit moet je als versleten band kunnen herkennen

Ketting stellen of vervangen ?

Maar hoe zie je dan of jouw motorfiets onderhoud nodig heeft ? Nou simpelweg door af en toe wat kleine controles uit te voeren.

Je kan je ketting controleren door te kijken of je hem een stukje van het achtertandwiel af kan trekken bijvoorbeeld.

Een ketting moet namelijk strak om je tandwielen zitten zonder dat er speling tussen tandwiel en ketting zit. Kan je ketting een stukje van je tandwiel aftrekken dan is deze meestal wel aan vervanging toe.

Als je een ketting moet stellen dan houdt dat niet in dat je hem moet vervangen, zoals sommige dealers nog al eens voorstellen. 

 

motoronderhoud

Eenvoudig de slijtage van je ketting controleren door de ketting van het tandwiel af te trekken. 

Motor dealers vervangen snel onderdelen

Je kan uiteraard aan je banden zien of ze versleten zijn en vervangen moeten worden. Je ziet de mate van slijtage aan de diepte van het profiel of je ziet dat de band aan het verdrogen is.

Dat zijn tekenen van slijtage en dan is het verstandig om de band te vervangen.

Een band vervang je niet omdat de dealer dit tegen je zegt maar omdat er sprake is van overmatig slijtage. Het is zaak dat je dat zelf kan zien.

Even een blik op je remblokken en je weet of je deze moet vervangen. Zorg dat je eens per jaar of eens per 10.000 kilometer je motorolie ververst en je oliefilter vervangt.

 

motoronderhoud

Deze remblokken moeten duidelijk vervangen worden.

Remvloeistof vervangen kan je ook zelf

Het is ook verstandig om eens per jaar de remvloeistof te vervangen want remvloeistof trekt vocht aan en vocht zorgt voor minder goeie werking van je remmen. Maar het zijn allemaal zaken die jezelf in de gaten kan houden.

Je kan heel simpel zien of je remvloeistof mooi helder is of donker verkleurd of vervuild is.

Het is hoe dan ook belangrijk om regelmatig je remvloeistof te vervangen want de werking van de vloeistof gaat naarmate de tijd verstrijk achteruit.

Remvloeistof trekt vocht aan en doordat de remvloeistof warm wordt tijdens het remmen kan het zijn dat je remmen het plotseling niet meer doen.

 

motoronderhoud

Deze remblokken hoeven voorlopig niet te worden vervangen

Een handig vacuüm pompje

Vervangen van remvloeistof is overigens heel makkelijk zelf te doen, zeker als je een handig vacuüm pompje gebruikt dat je voor rond de € 20,– kan kopen bij Bol.com.

Maar ook al voer je zelf geen onderhoud uit maar laat je dit altijd door je dealer doen dan is het verstandig om te weten wat er aan je motorfiets moet gebeuren.

Geef duidelijk bij motor dealers aan wat je denkt dat er moet gebeuren, laat dit liever niet aan de dealer zelf over.

Je denkt natuurlijk dat een dealer wel beter weet wat er nodig is en veel dealers claimen ook dat ze dit wel weten maar vaak wordt er meer gedaan dan nodig is.

 

remvloeistof vervangen

Heldere remvloeistof, hoeft dus nog niet te worden vervangen.

Niet alle dealers zijn oplichters

Het is mij al eerder gebeurd dat remblokken werden vervangen die ik 2 maanden ervoor zelf al had vervangen.

Niet dat motor dealers allemaal oplichters zijn natuurlijk maar de meesten vinden al heel snel dat bepaalde onderdelen versleten zijn terwijl dat lang niet altijd zo is.

motor dealers kijken soms puur naar de kilometerstand van een motorfiets  om te bepalen of iets  vervangen moet worden. Een kettingset die nog makkelijk 5000 km mee gaat wordt vaak al vervangen.

Of je krijgt te horen dat je remschijven vervangen moeten worden terwijl dat nog lang niet nodig is. Je kan vaak langer ergens mee doorrijden dan een motorfietsen dealer jouw verteld.

 

Motor heftafel

Een heftafel maakt het leven makkelijker

 

motoronderhoud

Deze remschijf is aan vervanging toe. 

Weten hoe een motorfiets werkt helpt

Heb je helemaal geen kijk op de techniek en kan je helemaal niet zelf bepalen of er onderhoud nodig is of niet dan kan je dat een hoop geld kosten. Raadpleeg in zo’n geval iemand die er wel meer verstand van heeft.

Als je het onderhoud zelf doet kan je dat heel veel geld schelen. Doe je het onderhoud niet zelf maar begrijp je wel hoe het een en ander werkt en wanneer iets versleten is dan scheelt dat ook.

Breng je je motorfiets weg voor een beurt, geef dan duidelijk bij de motor dealer aan wat er wel en vooral wat er niet moet gebeuren. Ga ook niet zomaar akkoord met reparaties die een dealer voorstelt.

 

Motor dealers wil ook gewoon geld verdienen

Hou er rekening mee dat niet iedere dealer het beste met je voor heeft. Niet dat alle dealers oplichters zijn maar dealers zijn over het algemeen wel makkelijk met het vervangen van onderdelen, ook als dat niet nodig is.

Het is dus handig om net even wat meer van je motorfiets te weten dan nu misschien het geval is. Er zijn genoeg boeken te koop over motoronderhoud en er zijn zelfs cursussen te vinden waar je veel van opsteekt.

Niet dat je na een cursus gelijk een motorfiets monteur bent natuurlijk maar je krijg in ieder geval meer kennis over de techniek en dat kan je veel geld schelen.

Maar zelf onderhoud doen gaat niet alleen over geld maar ook over plezier want hoe meer je van je eigen motorfiets af weet hoe meer plezier je krijgt in het motorrijden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.