Motorhaters zijn er in alle soorten en maten

Er zijn haters en liefhebbers in de wereld. De haters kunnen soms een onvoorstelbaar haat koesteren voor de gekste dingen. Je hebt voetbalhaters en voetballiefhebbers en ja er zijn zelf hondenhaters. Al kan ik die laatste wel een beetje begrijpen want honden blaffen en poepen overal. Ik maak maar een grap over honden natuurlijk maar hondenhaters bestaan wel. 

Motorhaters

Er is echter een categorie haters waar ik echt een hekel aan heb en dat zijn de motorfietsen haters. Ja er zijn echt mensen die het mooiste speeltje ter wereld haten. Ik heb daar persoonlijk nogal wat vervelende ervaringen mee.

Het gebeurde mij wel vaker als ik op een maandag ochtend op mijn werk arriveerde met een grote glimlach op mijn gezicht vanwege een korte vakantie die ik genomen had.

Ik was, zoals ik dat wel vaker doe, weer eens een weekje lekker met mijn motorfiets op pad geweest met een stel vrienden. Soms ging ik naar grote of kleine motor treffens of gewoon een weekje motorrijden in de Alpen.

Het zijn van die heerlijke uitstapjes die je kan maken als je van motorrijden houdt. En dat doe ik al het grootste deel van mijn leven, motorrijden zit mij al 40 jaar in het bloed zeg maar.

 

motorrijden

Dit tovert een glimlach op het gezicht bij het motorrijden

Ik accepteerde motorhaters

Het gebeurde dan ook wel eens dat ik met die tevreden glimlach mijn kantoor binnenstapte en een paar chagrijnige collega’s aanschouwde. Ik wist dat een aantal daarvan motorhaters waren maar ik accepteerde het.

Dat chagrijn kwam dan waarschijnlijk doordat het weekend min of meer mislukt was omdat Ajax of Feyenoord verloren had. En nee ik ben geen voetbalhater, ik ben gewoon niet in het spelletje geïnteresseerd.

Ja er zijn echt mensen die hun leven wijden aan het langs de kant bekijken van een voetbalwedstrijd die dan vervolgens hun hele week kan verpesten.

En die glimlach van mij kwam mijn collega’s dan niet altijd uit. En dat mijn vrolijke gezicht mijn collega’s niet aan stond, kwam voornamelijk omdat ik wel plezier had gehad op mijn motorfiets en zij niet met hun voetbal.

 

motorrijden

Dit zien motorhaters waarschijnlijk graag

Motorrijders glimlachen meer

Motorrijden tovert namelijk altijd een glimlach op mijn gezicht, zeker als het mooi weer is. Alleen het kijken naar een mooie motorfiets zorgt voor plezier en dat begrijpen motorhaters natuurlijk niet.

En het bleef ook niet altijd bij dat chagrijnige gezicht van mijn collega’s want de motorfiets onvriendelijke opmerkingen waren niet van de lucht.

Er was altijd wel iemand die een zich asociaal gedragende motorrijder herinnerde of een motorrijder die net onderuit was gegaan door eigen schuld natuurlijk. Want motorrijders hadden altijd schuld, volgens motorhaters.

Vaak kwam er dan een opmerking mijn kant op als “tja dan moet je maar niet op een motorfiets gaan rijden”. Of er werd een stoer verhaal verteld van een motorrijder die door de file reed en die tegengehouden werd met een geopend autoportier. Ook weer door motorhaters natuurlijk.

Soms reageerde ik hier op door te zeggen dat je op de snelweg niet zomaar je portier open mocht doen en dat motorrijders wel degelijk tussen twee rijen auto’s door mochten rijden.

 

motorfietsen

Die glimlach zegt alles

Ik genoot nog na van mijn motorweekend

Maar meestal hield ik mijn mond dicht terwijl ik nog nagenoot van mijn heerlijke motorweekend of week.

Het was overigens niet alleen op mijn werk dat dit gebeurde. Op verjaardagen waar geen motorrijders kwamen gebeurde vaak hetzelfde.

Steevast kwamen er opmerkingen over zich gevaarlijk gedragende motorrijders. Of er kwamen regelrechte haat opmerkingen mijn kant op.

In eerste instantie liet ik het voor wat het was want mijn moeder leerde mij altijd dat woorden geen pijn deden.

Maar dat ging niet altijd op. Soms gingen de haat opmerkingen veel te ver en begon het op dreigen te lijken.

 

motorrijden

File rijden in de jaren 60 was nog niet gevaarlijk

Ik rij er gewoon overheen

“Als er motorrijders voor mijn auto onderuit gaan rij ik er gewoon over heen” werd er wel eens gezegd terwijl er een priemende blik mijn kant op werd geworpen.

“Dan ben je een moordenaar” reageerde ik dan bits en de stemming was verknald. Zolang de antipathie tegen motorrijders nog met woorden ging kon ik het nog wel verdragen.

Maar soms verplaatste de haat jegens motorrijders zich naar de openbare weg.

In de 40 jaar die ik nu op motorfietsen rij heb ik toch verbazingwekkende dingen meegemaakt. Er bestaan dus regelrechte motorhaters die als terroristen beschouwd kunnen worden.

Van achterwiel klevers op de snelweg met soms flinke snelheden tot levensgevaarlijk inhaalmanoeuvres waarbij ik opzettelijk de kant in werd gedrukt.

Motorfietsen

Motorfietsen waar het hart sneller van gaat kloppen

Nare dingen met motorrijden

Ook in de file waarbij ik mij met een keurige snelheid door twee rijen auto’s verplaatste heb ik met motorrijden heel nare dingen meegemaakt.

Expres openzwaaiende portieren, opgestoken middelvingers of lege blikjes die voor mijn wielen uit het raam werden gegooid. Ik heb het allemaal gezien en mee gemaakt.

Gelukkig heeft het een en ander nooit voor ongelukken gezorgd maar riskant is het natuurlijk wel.

En ondanks al dit soort dingen heb ik nooit overwogen te stoppen met motorrijden omdat die glimlach toch belangrijker is dan de motorhaters.

Dat het haten van motorrijders op de weg voor ernstige ongelukken kan zorgen hoef ik denk ik niemand uit te leggen en dus is het zaak het haten niet aan te moedigen.

 

motorfietsen

Kunnen motorhaters dit waarderen ?

Een blad als Autoweek

En als je columnist bent van een gerenommeerd autoblad als Autoweek moet je dat zeker niet doen.

Niet dat ik het blad lees want ik heb net zo min iets met auto’s als met voetbal maar ik werd er op gewezen door een aantal andere motorrijders.

In het blad Autoweek moet de columnist zonodig een haatdragende column schrijven over motorrijders en motorfietsen.

De schrijver vind het blijkbaar leuk om motorrijders te haten en ze de stuipen op het lijf te jagen, nota bene met een rijinstructeur naast zich.

Wat De schrijver waarschijnlijk niet begrijpt is dat er altijd automobilisten zijn die hem zien als een voorbeeld.

 

Tenere

Genieten van een mooie trip tovert een glimlach op je gezicht

Motorhaters die hun gram willen halen

Want onder zijn lezers zullen vast wat motorhaters zijn die hun voetbalclub net hebben zien verliezen en hun gram willen halen. En wat is dan mooier dan iets wat je haat de stuipen op het lijf te jagen of misschien nog erger.

Ik weet verder niet wie de schrijver is en of hij zelf op een motorfiets rijdt maar wat ik wel weet is dat deze man zijn verantwoordelijkheid niet neemt.

Het waarschijnlijk zijn gebrek aan mensenkennis want hij kan het effect van zijn column duidelijk niet goed inschatten. Veilig motorrijden begint namelijk met respect voor elkaar en promoot Autoweek met deze column duidelijk niet.

Na een beetje zoeken op internet kom je er trouwens achter dat de columnist wel meer motor onvriendelijk stukjes schrijft is dus zo incidenteel is zijn column niet.

 

Spanje

Genieten van mooie slingerende wegen maakt je dag goed.

Er zijn zat die het serieus nemen

Ondertussen zijn er klachten ingediend bij het blad Autoweek en is er aangifte gedaan van opruiing en haat zaaien.

En terecht want dit soort slecht geschreven stukjes zet labiele mensen en motorhaters aan tot vreselijk daden. En geloof me ik weet waar ik het over heb want tijdens het motorrijden kom ik het vaak genoeg tegen.

Nic de Boer probeert op zijn Facebook pagina zijn column nog te bagatelliseren door aan te geven dat er toch geen automobilisten zijn die zijn verhaal serieus nemen.

Nic, hoe goed is jouw mensen kennis ? slecht he zo als ik zie. Er zijn zonder jouw stukjes al genoeg idioten op de weg dus hou je gemak en stop met je opruiende verhaaltjes voordat er ongelukken van komen.

5 gedachten aan “Motorhaters zijn er in alle soorten en maten”

 1. Tja, ik maak ook mee op de snelweg in de file dat automobilisten zomaar ineens tegen de onderbroken streep gaan rijden. Meestal heb ik dat wel in de gaten want hun gemene gezichtjes zie ik al van te voren loeren in de linker buitenspiegel. Maar ik kom dat soort “ongelukkige” mensen gelukkig weinig tegen. En zeker, als een mens de ander niet de vrijheid gunt (de motorrijder) dan is die persoon hoog nodig toe aan een goeie beurt met een leuke vrouw; het gemis daaraan zal zeker zijn levensgeluk beknotten … en dat leidt uiteindelijk tot “pestgedrag”, en niet alleen op de weg; waarschijnlijk zijn ze ook boos op hun buren, bijvoorbeeld omdat zij gezellig een BBQ hebben, en hij niet. Dit soort mensen hoef je niet te straffen, daar zorgen ze zelf wel voor.

  Maar in het algemeen heb in niet die extreme ervaring zoals beschreven in bovenstaande column.

  Als je de column onbevangen leest, dan bespeur je een wrange gedachtegang: “ik ben er zeker van dat automobilisten mij als motorrijder in het algemeen haten”. Dat is naar mijn mening natuurlijk onzin.
  Als je 40 jaar op een motor zit, dan maak je natuurlijk veel mee. Maar in de auto maak ik ook veel asociaal gedrag mee. Maar of dat nu asociaal bedoeld was, is een tweede. Bijvoorbeeld: mijn ervaring is dat Luxemburgers in het algemeen onverantwoordelijk hard rijden; dat doen ze eenmaal dus als je voor zo’n douwer zit op jouw motor, dan is dat waarschijnlijk niet omdat jij op een motor zit maar omdat ze gewoon altijd haast hebben!

  Maarrrr…. het zou zeker fijn zijn als het CBS tijdens auto-examens de motorrijder aanwijst als een kwetsbare weggebruiker. In de hoop dat het gedrag van enkele asociale motorracers (160km op een B-weg bijvoorbeeld) hun sympathie voor motorrijders in het algemeen niet zal doen slinken!

 2. Ik ben inderdaad een motorhater. Ik kan me voorstellen dat je een motor gebruikt voor woon werk verkeer om de file te ontwijken. Ik kan me voorstellen dat je met een crossmotor op een baan wilt crossen. Maar ik heb een hekel aan de weekendrijders. Na het eerste zonnestraaltje komen ze weer massaal naar buiten. Allemaal 50 plussers die in het weekend de hells-angel uit willen hangen, zich verkleden en massaal roepen dat ze genieten van de vrijheid en naar elkaars motor kijken en dan zeggen ‘mooie motor’. Nee het is inderdaad een speeltje. Maar is het is een luidruchtig speeltje. Het is heel moeilijk voor te stellen dan een volwassen vent zoveel mogelijk lawaai wilt maken… je bent toch geen 18 meer. Dus het hele weekend dat gebrom van die stomme speeltjes en omdat het massaal is het een continu gebrom van alle kanten. Over wielrenners wordt ook geklaagd maar die zie ik als sporters dus daar kan ik prima mee leven.

 3. Motoren maken gewoonlijk inderdaad nogal een hinderlijke kutherrie. Dat is de enige reden waarom ik ze haat. Eigenlijk pas sinds ik aan een weg woon waar ze nogal veel langskomen. Sindsdien associeer ik motoren alleen nog maar met zinloos kabaal.

 4. Ik had jarenlang een neutrale houding tegenover motorrijden. Niet mijn hobby, veel te gevaarlijk, maar ieder zijn ding, dacht ik altijd.
  Maar sinds ik verhuisd ben en aan een weg woon waar regelmatig motorrijders voorbij komen, ben ik een hekel aan ze gaan krijgen. Ik woon midden in de stad en toch vinden veel motorrijders het nodig om de gashendel heel kort volledig open te draaien. Je kunt ook maar kort hard rijden want door de vele stoplichten moeten ze snel in de remmen. Waar is hier de lol van? Doe dit op een circuit, maar niet midden in de stad!
  De motor van een bewoner van mijn appartementen complex heeft een sport uitlaat. Zelfs in de stationaire stand maakt het ding veel herrie. En uiteraard trekt hij met heel veel kabaal op. Ik overweeg om hem aan te geven want sport uitlaten zijn bij mijn weten illegaal.
  Anyway, het is ronduit asociaal dat iedereen deelgenoot mag zijn van herrie die de liefhebber blijkbaar mooi vindt.

 5. Ik rij zelf ook motor . Ik heb zelf het idee dat mensen die er zo over klagen zelf graag willen motorrijden maar het niet durven 🤣 ook wel eens gehoord als ik motor ga rijden dan rij ik mezelf dood … huh oke .

  Vind het alleen wel jammer dat ik een partner heb die liever niet heeft dat ik motor rij . Die zegt dan tegen mij o je rijdt graag binnendoor op de motor . Dan kan je toch ook scooter rijden 😅tja dat soort domme opmerkingen krijg je van mensen die niet motorrijden. Als scooter rijden en motor rijden hetzelfde is . En nee ik heb het niet over een motorscooter. Maar een scooter die 50 rijdt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.