Motorfietsen in films met en zonder fouten.

Motorfietsen hebben een flinke aantrekkingskracht en vooral als ze in films gebruikt worden. Supersnelle achtervolgingen met motorfietsen met flink veel stunts en geweld, het maakt een film veel interessanter. Wat je in veel films echter wel ziet is dat de makers niet veel kijk hebben op motorfietsen waardoor de kenner regelmatig dingen ziet en hoort die nooit kunnen kloppen. Tijd voor een kritische blik op motorfietsen in films.

James Bond

Achtervolgingen in films zijn razend populair en dat is niet vreemd natuurlijk.

Spectaculaire achtervolgingen in films horen nu eenmaal in actiefilms thuis. Auto’s die achter elkaar aan racen terwijl ze alles wat in de weg staat aan de kant vegen.

Wat films nog spectaculairder maakt zijn de films waarin achtervolgingen met motorfietsen voorkomen. Er zijn veel soorten motorfietsen en niet iedere motorfiets lijkt geschikt voor achtervolging scenes.

Motorfietsen waar de meest fantastische stunts mee worden uitgehaald en waar natuurlijk zwaar mee gecrasht wordt op zijn tijd.

 

Niets is te bont voor James Bond

James Bond

De meest tot de verbeelding sprekende films met achtervolgingen zijn toch wel films met 007 in de hoofdrol.

James bond, de meest onverschrokken held van het witte doek, is in staat om onmogelijke dingen te doen met allerlei voertuigen en dus ook motorfietsen.

Stunts met motorfiets waar menig motorrijder jaloers op is. Stunts waar in veel gevallen helemaal niets van klopt en als motorrijder zie je die dingen natuurlijk.

Neem de achtervolging met motorfietsen in Skyfall. Deze James Bond film opent met een achtervolging met off the road motorfietsen over de daken in Istanbul.

 

In Never Sad never again klopt er niets maar vermakelijk is het allemaal wel

Daniel Craig als James Bond in Skyfall

In deze film jaagt Daniel Craig op een schurk die er op een motorfiets vandoor gaat en in Skyfall gaat James Bond er ook op een motorfiets achteraan.Resultaat is een spectaculaire race over de daken van de historische stad.

Wat direct opvalt is dat de schurk als een volleert motorcrosser trappen op en af rijdt in zijn keurige driedelige pak, zonder helm en zonder oog bescherming.

En dat terwijl het rijden van trappen en zeker over daken toch heel wat oefening vergt of is Bond soms stiekem ook motorcrosser geweest?

Met hoge snelheid vliegen de twee over daken en trappen waarbij er soms spectaculaire sprongen worden gemaakt. In een film kan alles dus waarom niet?

 

No comment

Alles komt goed bij James Bond

Wat direct opvalt is dat alle dakpannen keurig op hun plek blijven liggen als de noppenbanden er overheen razen.

De sleutels van motorfietsen zitten ook altijd in het slot , sterker nog de sleutel hoeft in veel gevallen niet eens om gedraaid te worden.

Tegen het einde van de achtervolgen springt de schurk met motorfiets en al door een glazen raam en krijgt blijkbaar geen enkel glassplintertje in zijn oog.

Het einde van de achtervolging is net zo verbazingwekkend als lachwekkend. Bond klapt met zijn motorfiets tegen een balustrade, maakt een salto en komt keurig netjes op het dak van een passerende trein terecht.

 

Motorfietsen in films

De prachtige R-nineT van BMW maar dan met viercilinder geluid. 

John Wick de derde

In het echt breek je op zijn minst je rug of je nek maar goed het is film nietwaar. Er zijn meer films waarin het er af en toe nogal onrealistisch aan toe gaat.

Neem de John Wick films. In Deel 3 van de John Wick serie zien we een achtervolging waarin een aantal motorfietsen tot schroot worden verwerkt.

We zien motorrijders die tijdens een zwaardgevecht op een motorfiets met hun linkerhand gas blijven geven terwijl ze met de rechterhand een zwaard hanteren. Niet iets om thuis te proberen zeg maar.

De achtervolgingsscene in John Wick is overigens helemaal met zogenaamde green screen techniek opgenomen.

 

Mooie stunts zonder echte stunts

Lekker genept worden in films, als het maar vermakelijke scenes oplevert 

Mission Impossible

De kijker wordt dus massaal voor de gek gehouden maar wat maakt het uit, het is tenslotte film.

Tom Cruise maakt het in zijn Mission Impossible films soms ook bont. In Rogue Nation uit 2015 kan je genieten van een spectaculaire achtervolging op supersnelle motorfietsen en allemaal zonder helm.

In het echt zou je als berijder amper iets kunnen zien vanwege de rijwind, maar Tom Cruise kan dat natuurlijk gewoon aan en zijn zonnebril blijft ook gewoon zitten.

Tijdens een wilde achtervolging steekt Tom Cruise ook zijn knie uit, zoals coureurs in de motor GP meestal doen.

 

Tom cruise op zijn best

Motor geluid in films

Coureurs doen dit om de hellingshoek van hun motorfiets te kunnen voelen. Met een dik kniestuk schrapen ze over het asfalt om te voelen hoever ze kunnen gaan.

Cruise doet dit een beige pantalon waardoor hij in feite alleen zijn knie openhaalt. Tja het heet niet voor niets Mission Impossible.

Geluid is iets wat ook vaak fout gaat in films waar motorfietsen in voorkomen. Kijk bijvoorbeeld naar Mission Impossible Fallout uit 2018.

We zien Tom Cruise aan zijn achtervolgers ontsnappen op een BMW R-nineT, u weet wel zo’n mooie Boxer.

 

De R-nineT

Het geluid van een Boxer

Iedere motorrijder weet dat een Boxer een markant geluid heeft. De prachtige donker brom van een Boxermotor is voor iedere motorliefhebber direct herkenbaar.

In Mission impossible Fallout klinkt de Boxer van Tom Cruise soms als een viercilinder en soms als een Boxer.

Het lijkt erop dat de mensen die verantwoordelijk waren voor het geluid niet veel verstand van motorfietsen hebben.

Het maakt de film er niet minder spannend of interessant om maar het zijn van die slordigheidjes die dan opvallen.

Eindeloos opschakelen

En dan heb je nog die films waarin motorrijders maar blijven opschakelen, alsof een motorfiets 15 versnellingen heeft.

De fouten die gemaakt worden in films als het om motorfietsen gaat zijn soms tenenkrommend en vaak hilarisch, zeker als je als motorrijder kijkt.

Mensen die niets met motorfietsen hebben zien dit soort dingen waarschijnlijk helemaal niet en het geeft ook helemaal niets.

Zijn dit soort actiefilms daarom slecht? Nee natuurlijk niet, James Bond blijft vermakelijk net als Mission Impossible en Mad Max het valt alleen op dat er op dit soort dingen niet gelet wordt bij het maken van films.

Ik stoor me ook niet echt aan de fouten die gemaakt worden maar het valt gewoon op. Bij de laatste Bond film “ No time to die”  was het weer ouderwets genieten van mooie acties en achtervolgingen meer niet.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.