Motorfietsen en sleutelen houd het veilig en gezond

We rijden graag op onze motorfiets, liever nog dan in een auto en het liefst vertroetelen we onze tweewieler zelf. Dat vertroetelen gaat van schoonmaken en poetsen tot sleutelen en zelf onderhoud plegen. Bij het zelf doen van het onderhoud is het wel zaak dat we weten wat we doen. En dat houdt niet alleen dat we weten hoe we de boel weer in elkaar zetten, het gaat er ook om dat we weten hoe we veilig en handig te werk gaan.

Veilig sleutelen

Ga je zelf aan je motorfiets sleutelen en  de servicebeurten uitvoeren dan is het zaak dat je weet waar je aan begint.

Een ketting smeren en oliepeilen kan natuurlijk iedereen wel denk je maar zelfs dan zijn er zaken waar je goed op moet letten.

Het peilen van je olie doe je bijvoorbeeld niet met draaiende motor. Ja nu krijg ik de lachers op mijn hand want dat weet toch iedereen ?

Nou vergeet het maar want er zijn nog steeds mensen die met draaiende motor de peilstok van hun voertuig losdraaien uit het blok om even te kunnen kijken.

Wat zo iemand dan denkt te kunnen zien weet ik niet want olie peilen kan je zo in ieder geval niet.

 

sleutelen

Safety first dus vast sjorren op je heftafel

Een kliederboel van olie

Het gevolg is niet alleen een kledderboel van olie die alle kanten op spat. Vaak krijg je de hete olie ook op je huid en bij een beetje pech dus in je gezicht of erger.

De motorolie staat in alle gevallen onder flinke druk en is behoorlijk heet en kan daarom flinke brandwonden veroorzaken.

Draai dus nooit met draaiende motor de olievuldop of peilstok uit je motorfiets, ook niet als je een zogenaamde drysump motorfiets hebt.

Een drysump systeem zegt alleen iets over de plek van de motorolie en het smeersysteem, verder blijft het gewoon motorolie waar je mee te maken hebt.

 

 

sleutelen

Makkelijk werken aan je motorfiets doe je met een heftafel

Veiligheid voor alles

Ik zeg dit omdat ik zeker een keer gezien heb hoe iemand in een oog ziekenhuis terecht kwam omdat er olie gepeild werd met draaiende motor. Hierbij spoot de olie om de persoon zijn hoofd en kwam er hete olie in zijn oog terecht.

Het drysump systeem staat onder druk waardoor er een flinke straal hete olie in je gezicht gespoten wordt met alle gevolgen van dien. Olie peilen doe je alleen als de motor uit staat en nooit met draaiende motor.

Heb je een ketting motor dan weet je dat je zo nu en dan wat vet op je ketting moet aanbrengen.

De meeste mensen met een motorfiets met een ketting gebruiken spuitbussen om vet op hun ketting te spuiten. Er zijn echter ook mensen die lekker ouderwets een pot kettingvet gebruiken.

 

sleutelen

Ook ontvetter is een giftige vloeistof dus zijn handschoenen geen luxe

Ketting smeren met draaiende motor

Prima, zeg ik niets over want vet is vet nietwaar. Maar pas wel op als je je ketting smeert en doe dat alsjeblieft niet met draaiende motor, omdat het achterwiel dan lekker vanzelf draait.

Zodra ik iemand zo zijn ketting zie smeren kijk ik steevast een andere kant op. Zeker als diegenen tijdens het smeren van zijn ketting met draaiend achterwiel stoer lachend mijn kant op kijkt.

Ik kan je verzekeren dat het lachen iemand vergaat als er een vinger of een mouw van je trui of jas tussen de ketting en tandwiel van de motorfiets komt. Ook als je veilig een kwastje gebruikt om je ketting te smeren kan het fout gaan.

Even een moment van onoplettendheid en je bent een vinger kwijt want geloof me het achterwiel stopt echt niet als je vinger tussen de ketting het tandwiel komt.

Smeer dus geen ketting met draaiende motor, ook niet als je een spuitbus gebruikt. Je hoeft maar even je balans te verliezen en het gaat vreselijk mis.

 

Sleutelen aan motorfietsen

Goed gereedschap is nog steeds het halve werk

Maak het sleutelen makkelijker voor jezelf

Ga je meer doen dan alleen je ketting smeren dan zijn er weer andere dingen die helpen het sleutelen veiliger en gemakkelijker te maken.

Een heftafel is een van de dingen die het leven van een doe-het-zelver er een stuk prettiger op maakt.

Je motorfiets staat met een heftafel op een comfortabele hoogte zodat je niet meer op je knieën op een koude grond hoeft te zitten als je aan je geliefde vervoersmiddel werkt.

Een heftafel maakt alles makkelijker maar ook hier is het opletten geblazen. Het is zaak dat je de motorfiets waar je aan sleutelt stevig en gezekerd op een heftafel zet.

 

sleutelen

Sleutelen met handschoenen aan is altijd beter

Zet je motorfiets vast op je heftafel

Er zijn mensen die het vastzetten van een motorfiets op een heftafel maar overdreven vinden maar daar denk ik toch anders over.

Tijdens het sleutelen moet je geregeld toch een beetje kracht zetten om moeren en bouten los te krijgen.

Of je moet je achterwiel uit je motorfiets halen of er juist in zetten etc. In die gevallen wil je liever niet dat je motorfiets van een heftafel af duikelt.

Bij een val van een heftafel heb je vrijwel zeker schade aan je motorfiets. Een motorfiets weegt al snel rond de 200 kilo en als dat van een hoogte van 80 centimeter valt dan kan je er zeker van zijn dat er wat beschadigd raakt.

Voorkom schade en letsel

Los van de schade aan je motorfiets is er nog een risico dat je onder de omvallende motorfiets terecht komt. Zeker als je in je eentje in je werkplaats zit kan dat op zijn zachts gezegd vervelend zijn.

Gebruik je een heftafel bij het sleutelen zorg dan dat je motorfiets vast gesjord staat met een aantal spanbanden. Met spanbanden voorkom je het omvallen van je motorfiets.

Bij de meeste heftafels is er ook een mogelijkheid om het lift gedeelte te zekeren.

De meeste heftafels hebben een hydraulische pomp en die pomp kan het altijd begeven, het blijft techniek nietwaar.

 

sleutelen

Ook kruip olie bevat giftige bestanddelen

Beveiliging heftafel

Om nou te voorkomen dat de tafel inzakt net als je er met je  benen onder zit worden heftafels soms uitgerust met een extra beveiliging.

Die beveiliging kan bestaan uit een simpele metalen staaf die je in de gaten van de binnenste scharen van heftafel kan steken.

Hierdoor blijft de tafel op de metalen staaf hangen mocht de pomp het een keer begeven.

Een ander probleem waar je tegen aanloopt met sleutelen zijn de soms gevaarlijke stoffen waar je mee in aanraking kan komen.

Benzine en ander giftige vloeistoffen

Denk bijvoorbeeld aan benzine, motorolie, reinigingsmiddelen zoals ontvetter of smeermiddelen. In de meeste van dit soort vloeistoffen zitten gevaarlijke stoffen zoals bijvoorbeeld benzeen in benzine.

Het is niet zo dat je direct vergiftigt wordt als je in aanraking komt met die vloeistoffen maar het is altijd beter om dit te voorkomen.

Sleutel je vaker aan motorfietsen of auto’s gebruik dan speciaal daarvoor bestemde handschoenen.

Je kan bijvoorbeeld kleine wondjes aan je handen krijgen tijdens het sleutelen waar dan weer giftige stoffen in terecht kunnen komen, voorkom dit liever.

 

sleutelen

Hou een brandblusser bij de hand als je onderdelen verhit

Gebruik handschoenen

Met speciale hiervoor bestemde sleutelhandschoenen hou je voldoende grip op je gereedschap en je beschermd je handen.

Voor het gebruik van lager vet of kopervet kan je kleine kwastjes gebruiken zodat je niet iedere keer je handschoenen hoeft uit te doen.

Door handschoenen te dragen voorkom je ook weer het gebruik van agressieve middelen om na het sleutelen je handen mee te wassen.

Zelf sleutelen aan je motorfiets is kan heel leuk zijn maar er zijn wel zaken waar je op moet letten veiligheid begint bij je zelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.