Motorbanden zelf vervangen deel 3

Voor het zelf vervangen van motorbanden heb je wel wat kracht nodig af en toe. We hebben dan wel flink wat handig gereedschap om ons heen verzameld maar we moeten toch nog een hoop zelf doen. Banden demonteren is een klusje waar je wel af en toe kracht voor moet zetten.

[intlink id=”1805″ type=”post”]Motorbanden zelf monteren deel 1[/intlink]

Zelf motorbanden demonteren.

Zorg voor een opgeruimde werkplaats voor je begint en zorg dat je voldoende ruimte heb om te werken en gebruik nooit geweld als iets niet lukt. Banden monteren en demonteren vergt niet veel technische kennis maar geduld is wel geboden.

Als we het wiel gedemonteerd hebben halen we eerst het ventiel eruit zodat de band helemaal leeg loopt.

Vervolgens leggen we het wiel op het motorbanden demontage apparaat waarbij het gat van de as over de stalen pen in het midden geplaatst wordt.

motorbanden verwisselen

Een makkelijk apparaat om banden los te krijgen

Vast zittende motorbanden komen makkelijker los.

Zorg dat het wiel stabiel ligt en zorg dat je de band zo hebt liggen dat je de beugel vlak bij de velgrand op de band kan drukken.

Door nu druk op de hendel te zetten druk je beugel op de band waardoor deze los komt van de velg. Je zal zien dat dit heel gemakkelijk gaat en weinig kracht vraagt. Ook banden die heel vast om de velg zitten krijg je op deze manier makkelijk los.

Als je een kant van de band los van de velg hebt, draai je het wiel om en begin je aan de andere kant hetzelfde te doen. Je zal zien dat je met het demontage apparaat weinig kracht hoeft te zetten.

Vervang ook gelijk de binnenband

Als je de band aan beide kanten van de velg los hebt leg je het wiel op de bandenplank en druk je een bandenlichter tussen de velg en de band. Vervolgens trek je de bandenlichter naar je toe waarbij je de buitenband over de velg heen trekt.

Zodra je de buitenband aan een kant los hebt van de velg kan je de binnenband verwijderen. Draai het ventiel los druk het ventiel door de velg heen en trek nu de binnenband tussen de band en de velg uit.

Het is het beste om bij het vervangen van motorbanden ook gelijk de binnenbanden te verwijderen. Binnenbanden zijn ook onderhevig aan slijtage en kunnen ook verdrogen zodat ze kunnen gaan lekken.

Druk de band met de hand van het wiel af.

Meestal zie je bij binnenbanden roest rondom het ventiel en die roest kan er op den duur voor zorgen dat de band gaat lekken bij het ventiel. Als er veel roest zit rond het ventiel bestaat er ook een kans op een klapband op den duur.

Als de binnenband verwijderd is zet je het wiel rechtop en wring je de bandenlichters tussen de band en de velg. Vervolgens druk je de band met behulp van de bandenlichters naar een kant van de velg af.

Zodra de band aan de bovenkant een stuk van de velg af is druk je hem verder met de hand van het wiel af.

Vooral dit laatste gedeelte kan je beter met zijn tweeën doen. Het is zaak dat je het wiel stabiel houdt en de buitenband van de velg afdrukt en dat is alleen niet echt gemakkelijk.

Als je de buitenband verwijderd hebt kun je de nieuwe band monteren zodat jouw motorfiets weer klaar is voor vele kilometers. Hoe je een nieuwe band monteert vertel ik in een volgend artikel.

Motor banden demonteren een korte presentatie

[intlink id=”2087″ type=”post”]Motorbanden zelf vervangen deel 4[/intlink]

Opmerkingen

comments