Mooie tourroutes richting Frankrijk zonder snelwegen

Met de motor op vakantie, en dan zo min mogelijk snelweg, rijden daar doe je het voor. De snelweg is over het algemeen saai vanwege het gebrek aan bochten en je ziet weinig van de mooie natuur om je heen. Ga je naar Frankrijk met de motor op vakantie ? Vergeet dan het op zijn minst zo interessante België niet met als hoogte punt de Belgische Ardennen.

Mooie tourroutes

We gaan lekker op vakantie naar Spanje, hoor je vaak om je heen. Mensen die met hun auto via de route de soleil naar de Spaanse stranden snellen zien vaak niets van het land waar ze doorheen rijden.

En dat terwijl er zo veel moois te zien is in het land waar je doorheen rijdt richting je bestemming. En al dat moois begint vaak al in Nederland en België.

Veel vakantiegangers willen vooral snel op hun bestemming zijn terwijl om dan de rest van hun tijd op het strand te liggen. Iedereen moet doen wat hem of haar leuk lijkt maar je mist wel veel.

Ga je met een motorfiets al toerend op vakantie zonder behoefte te hebben aan het strand dan kan je het anders doen.

 

Mooie tourroutes

Af en toe een lekkere koffiestop ergens onderweg hoort erbij

liever via mooie tourroutes

De route de Soleil is voor mensen die snel met de auto vol met kinderen richting strand of camping willen. De hele dag op het strand liggen, de kinderen spelen in het water, mooi das lekker geregeld.

Dit soort vakanties is wat de meeste motorrijders mijden. Want om nou 2000 km over de snelweg te toeren met je motorfiets om op het strand te gaan liggen klinkt niet aantrekkelijk.

“Met een motorfiets ben je er toch lekker snel” hoor je dan vaak als commentaar. En ergens snel zijn dat is nou precies waar je, als je met je motorfiets op pad bent geen behoefte aan hebt.

De meeste motorrijders houden wel van snelheid maar hoeven niet snel op een bestemming te zijn. De meeste motorrijders willen reizen en reizen gaat over onderweg zijn en niet om ergens te komen.

 

mooie motorroutes

Lekker onderweg in Spanje, het gaat om de reis en niet om het doel 

Motorroutes naar Frankrijk

Als je met de motorfiets op vakantie gaat, ga je het liefst zo snel mogelijk van de snelweg af om de mooie tourroutes te ontdekken.

Althans zo werkt dat bij mij. De snelweg vind ik maar niets, al dat rechtuit rijden zonder bochten dat werkt bij mij niet.

Zodra je de snelweg gaat mijden zal je zien dat je soms betoverend mooie stukjes België tegenkomt. Ga je richting Frankrijk en je hebt tijd genoeg dan kan je er voor kiezen om de Belgische Ardennen mee te nemen in je vakantie trip.

Heb je echt een hekel aan de snelweg en kom je uit de randstad, dan kan je natuurlijk in Nederland al de snelweg verlaten door over de plaatsen Baarle Nassau en Baarle Hertog richting de Belgische Ardennen te rijden.

 

mooie tourroutes

Mooie plekjes in de Franse Ardennen

Stoppen voor een zak patat

Baarle Nassau vormt met de gemeente Baarle Hertog  de grensovergang tussen Nederland en België. Het dorp Baarle ligt voor een deel in België.

Het gebied heeft een rijke geschiedenis maar wordt door de toeristen voornamelijk bezocht vanwege de vele winkels en restaurants.

Voor motorrijders kan het interessant zijn om een noodzakelijk tankstop uit te stellen want de benzine is net even iets goedkoper.

De basis voor plaats Baarle werd gelegd in 1198 door Godfried II van Schoten. Zijn landgoed lag tussen Hertogdom Brabant en Graafschap Holland.

Als je niets met geschiedenis hebt kan je dat gedeelte gewoon over slaan maar ja kan er lekker koffie drinken  voordat dat je België inrijdt. Na Baarle Nassau komt Baarle Hertog en rij je België in.

 

motorroutes door Frankrijk

Historische stukken op de route door Frankrijk

Genieten van de lelijkheid

Vanaf Baarle Hertog kun je via secundaire wegen richting de Belgische Ardennen toeren maar verwacht niet veel natuurschoon of bijzonder mooie tourroutes richting de Ardennen.

De route vanaf Baarle gaat soms door aardige dorpen maar echt spectaculair wordt het niet. Belgische dorpen staan niet bekend om hun bijzonder architectuur. Maar soms is het genieten van de lelijkheid van de dorpen en steden.

Rijden over de secundaire wegen door België  is in ieder geval minder saai dan de snelweg. Je kan via Turnhout, Diest en Geel al toerend richting Huy rijden. Huy is eigenlijk het begin van het mooie Ardennen gebied.

Je ziet onderweg tenminste het een en ander en je kan zo nu en dan even stoppen voor een kop koffie of een zakje patat.

 

mooie tourroutes

Even stoppen voor een typisch Franse traktatie

Een plaatsje in de Belgische Ardennen

Op de meeste wegen mag je slechts 70 km/uur en heb je “last” van de vele dorpen waar je slechts 50 mag. Je bent tenslotte met je motor op vakantie en dat heb je geen haast, althans daar ga ik vanuit.

Maar als je echt een hekel hebt aan snelwegen is het een optie. Vanuit Huy kun je in een rechte lijn richting Frankrijk rijden maar je kunt er ook voor kiezen om een deel door de Belgische Ardennen te toeren.

Volg bijvoorbeeld de route naar La Roche en neem even de tijd voor dit typisch Belgische plaatsje. De omgeving La Roche is geknipt voor Ardennen uitstapjes.

 

mooie tourroutes

Vind de mooiste routes door Frankrijk en België met de hulp van satelliet navigatie

Met de hulp van satellieten

Vanuit Huy naar La Roche rijden maakt dat je weet waarom met de motor op vakantie ben. Mits je de juiste routes vind en dat kan bijvoorbeeld met behulp van een goeie satelliet navigatie als de Garmin Zumo.

Je stelt vanaf Huy als bestemming bijvoorbeeld La Roche in, zet de snelweg uit en je kiest voor avontuurlijker route. Je krijgt nu de echt mooi tourroutes te rijden.

De vele bochtige wegen die door de prachtige natuurschoon van de Belgische Ardennen voeren houden je aandacht in ieder geval voldoende vast.

Je kunt de ruïnes bekijken die uit de 11e eeuw stammen of gewoon een stuk door het dorp en omgeving wandelen. Op de vele terrassen van La Roche is het goed toeven.

 

mooie tourroutes

De mooiste en smalste wegen in Frankrijk

Via mooie tourroutes naar Frankrijk

La Roche kent een rijke geschiedenis die terug gaat tot aan de Romeinen en verder. La Roche is natuurlijk ook bekend uit recentere geschiedenis.

In de Belgische Ardennen is in de tweede wereldoorlog zwaar gevochten tijdens het Ardennen offensief.

Zo werd la Roche in 1944 bevrijd door de geallieerden en vrijwel direct weer aangevallen door de Duitsers die een tegenaanval organiseerden.

Wie interesse heeft in de tweede wereldoorlog kan het kleine maar uitstekende museum hierover in het hart van La Roche bezoeken.

 

Motorroutes richting Frankrijk

Mooie oude monumenten op een van de mooie tourroutes door Frankrijk

La Roche en verder

Er zijn verschillende campings in de plaats en meer dan voldoende uitstekende restaurants.

Vanuit La Roche kun je schitterende toertochten door de Belgische Ardennen ondernemen.

Zet je tent neer op een van de schitterende en betaalbare campings in La Roche en geniet van een paar mooie motor ritten door het Belgische groen.

Vanuit La Roche kun je snel vanuit de Belgische Ardennen de Franse Ardennen binnen rijden waar nog meer van het motorrijden kan genieten.

Zie daarvoor het volgende deel in deze serie over mooie tourroutes in Frankrijk en verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.