Klassieke Japanse motorfietsen

Er zijn steeds meer Japanse motorfabrikanten die inzien dat Japanse motorfietsen ook tot de klassiekers gaan behoren. Zo ook Yamaha. Zo blies Yamaha de Ténéré nieuw leven in door met een geheel door geëvolueerd model op de markt te komen. Maar ook de oudere modellen van Yamaha worden nu als nieuwe klassiekers neergezet.

Japanse motormerken kennen hun klassiekers

Maar de echte hang naar nostalgie uitte zich bij Yamaha anders. Yamaha wilde met echt klassiekers komen. Motorfietsen uit lang vervlogen tijden in een ander jasje.

Zo kwam de Japanse fabrikant  niet zo lang geleden uit met de Yamaha SR400. De 400cc eencilinder is een remake van de SR500 dat de straatversie van de XT500 was.

De SR500 had het motorblok van de XT500 maar had andere overbrengingsverhoudingen. Door die andere overbrenging was de motorfiets meer geschikt voor op de weg dan de XT500.

De Yamaha SR400 lijkt veel op zijn oudere neef

De topsnelheid lag hoger dan die van de XT500 en de vering was aangepast voor de weg. De eencilinder was net als de XT500 uitgerust met alleen een kickstarter en was voor het startgemak ook voorzien van een kijkglaasje.

De Yamaha SR500 was een motorfiets voor mensen met een kleine portemonnee gezien de lage aanschafkosten. De eencilinder was gemaakt voor de liefhebber en niet voor mensen die hoge eisen stelde aan het vermogen van een motorfiets.

De SR500 behoort nu tot de klassieke motorfietsen van Japanse komaf en wordt nog steeds hoog gewaardeerd onder de liefhebbers van zware eencilinders.

De hang naar nostalgie is bij Yamaha nog niet voorbij want er is meer in de maak bij de Japanse motorfietsen gigant. Want als de geruchten waar zijn komt er over niet al te lange tijd een off road versie van de nieuwe Yamaha telg op de markt.

Jawel beste lezers, ik heb het hier over een mogelijk nieuwe XT en wel de XT400. Of het een nieuwe lichte offroad motorfiets wordt gebaseerd op het 660 blok van oa de Ténéré is niet bekend.

Wat wel aan te nemen is, is dat de mogelijk aanstaande XT400 een 400cc eencilinder motorblok krijgt, net als de Yamaha SR400.

Eerlijk gezegd is er helemaal niets bekend op het moment en blijft het afwachten maar waar rook is, is vuur zegt men en dat kan zomaar nu ook het geval zijn. Of de XT400 er ooit komt en wat het wordt blijft afwachten maar het idee staat me wel aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.