Is dit de oplossing bij gehoorschade

De meeste motorrijders van mijn leeftijd en kort daarna hadden er nog nooit van gehoord maar van motorrijden kan je gehoor beschadigen. Doordat je gehoor lange tijd blootgesteld wordt aan het gebulder van de wind kan je gehoorschade oplopen. En dat heeft vervelende gevolgen. 

Motorrijden gevaarlijk ?

Motorrijden is gevaarlijk, dat hoor je veel mensen zeggen. Maar wat daar mee bedoeld wordt is mij niet altijd duidelijk. In eerste instantie loop je door deelname aan het verkeer risico’s.

Je bevind je op twee wielen en bent nagenoeg onbeschermd. Oke, je hebt beschermende kleding aan en je draagt natuurlijk een helm maar toch ben je kwetsbaar.

Bij een aanrijding heb je niet de bescherming die een auto je biedt en dus is motorrijden gevaarlijk.

Maar als motorrijder gedraag je je natuurlijk defensief in het verkeer. Je neemt niet altijd voorrang. ook al heb je het.

 

Valhelm hoofdzaak net als gehoorbescherming

Als motorrijder rij je niet agressief

En je rijdt niet agressief. Want agressie in het verkeer is een grote veroorzaker van ongelukken.

Met defensief rij gedrag voorkom je al een hoop gevaarlijke situaties. Maar motorrijden kan ook op een andere manier risicovol zijn. Motorrijden kan zelfs een bedreiging voor je gezondheid zijn.

Dat je door motorrijden gehoorschade kan oplopen werd ontdekt toen motoragenten begonnen te klagen over oorsuizing als hun dienst erop zat.

De klachten werden onderzocht er er bleek dat het bulderen van de wind om je helm flinke decibellen produceert.

 

motorrijden

Beschermende motorkleding met goeie ventilatie

Teveel decibellen

De decibellen die tijdens het motorrijden geproduceerd worden  zijn hoog genoeg om gehoorschade te veroorzaken zo bleek na nader onderzoek.

En als je je gehoor maar lang genoeg blood stelt aan deze decibellen treed op een gegeven moment vanzelf gehoorschade op. Gehoorschade komt door overbelasting van het gehoor.

De trilhaartjes in de gehoorgang gaan plat liggen of raken beschadigd. Hierdoor ontstaat een constante pieptoon of oorsuizen. Weet je niet zeker of je schade aan je gehoor hebt, doe dan eerst de gehoorschade test.

Ikzelf kwam daar ongeveer 20 jaar geleden achter maar het was al voor een deel te laat.

Ik ben toen pas begonnen met het dragen van gehoorbescherming om het gesuis in mijn hoofd niet erger te maken dan het was. Gehoorschade voorkomen is van  groot belang want een geneesmiddel is er niet.

Wat is gehoorschade

Er zijn verschillende soorten gehoorschaden. Je kan last hebben van zogenaamde ouderdom doofheid door slijtage van de haarcellen. Daar valt weinig aan te doen. bij het ouder worden slijt het lichaam en dus ook het gehoor.

Tinitus is het waarnemen van geluid zonder dat er een externe geluidsbron aanwezig is. Het gaat dan om bonked, sissen of fluitend geluid.

Tinitus kan veroorzaakt worden door hoge bloeddruk infectieziekten of het komt door de bijwerking van medicijnen. Een andere oorzaak is langdurige blootstelling aan hard geluid.

Zoals bijvoorbeeld het gebulder van de wind langs je helm op de motor. Ikzelf rij al sinds 1978 op motorfietsen rond. In die tijd was er nog niets bekend over gehoorbeschadiging door motorrijden.

 

Motorrijden ? Doe gehoorbescherming in

Blijven motorrijden maar pas op voor je gehoor

Maar ik zit nu wel mooi met een constante fluittoon die zo nu en dan bijna ondraaglijk is. Ik rij nog steeds motor omdat ik het de mooiste sport ter wereld vind maar ik draag altijd gehoorbescherming.

gehoorbescherming is geen overbodige luxe voor een motorrijder, het helpt een hoop overlast op later leeftijd voorkomen.

Heb je al flinke gehoorschade, dan is het hoe dan ook zaak gehoorbescherming te blijven dragen om erger te voorkomen.

Tegen de vrijwel constante fluittoon die ik hoor leek tot nu toe geen oplossing te zijn totdat een Amerikaans bedrijf met een mogelijk oplossing kwam The Serenity Systeem.

Het apparaatje dat zo groot is als een luciferdoosje zend constant piepjes naar de zenuwen die uit de hersen komen.

 

Gehoorbescherming

Zorg dat je gehoor beschermt is.

De piepjes zorgen ervoor dat de hersenen zo geprogrammeerd worden dat ze het oorsuizen gaan negeren.

Het apparaatje wordt nog uitvoerig getest en is nog niet te koop maar lijkt bij de meeste proefpersonen goed te werken.

Als de testen goed blijven verlopen komen de apparaatjes in 2015 op de markt en nu maar hopen dat het enigszins betaalbaar wordt.

Het is natuurlijk geen geneesmiddel tegen gehoorschaden en gehoorbescherming bij motorrijden blijft noodzaak maar het kan voor veel  zaken een oplossing zijn.

Als het apparaat werkt is het prachtig maar voorkomen is nog altijd beter dan blussen. Gehoorbescherming op de motor is wel zo nodig, voorkom gehoorschade en draag oordoppen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.