Goed gereedschap is het begin van goed sleutelwerk

Zelf aan je motorfiets sleutelen kan een feest zijn. Zeker als je accepteert dat je nog niet alles weet als je net begint. Zoals ik al eerder aangaf is het zaak dat je niet te ingewikkeld begint. Iets anders dat belangrijk is, dat is dat je goed gereedschap gebruikt voor je sleutelwerk. Ga niet met hamers en schroevendraaiers aan de gang want dan maak je meer kapot dan dat je repareert.

Zelf sleutelen deel 1

Goed gereedschap is het halve werk

Goed gereedschap is het halve werk, dat is zo’n tegeltjes wijsheid maar hij klopt wel. Maar wat is nou goed gereedschap.

Zoals ik al zei is sleutelen met alleen een hamer, een waterpomptang en een paar schroevendraaiers niet de beste manier. Het is de manier waarop ik ooit begon en ik heb er veel van geleerd.

Om echt goed te kunnen sleutelen aan je motorfiets heb je meer nodig. Een ander tegeltjeswijsheid is, gebruik gereedschap waar het voor gemaakt is.

Oftewel ga niet met een steeksleutel ergens op staan hameren. Een motorfiets zit met bouten en moeren in elkaar en om die los te krijgen heb je passende sleutels nodig.

 

Goed gereedschap

Stevige ringsleutels kunnen je helpen met je klus

Een grip-tang gebruik je liever niet

Om te beginnen kan je denken aan een goede set steeksleutels. Ik zeg bewust goeie steeksleutels. Want er zitten nog al verschillen in de kwaliteit van goed gereedschap.

Een goeie wat duurdere set sleutels is van harder materiaal en heeft een betere passing. Goedkope steeksleutels passen soms net niet goed op een bout of moer.

Met een slecht passende steeksleutel kan je een bout of moer weer beschadigen of ronddraaien. Zodra een bout rondgedraaid is past er geen enkele sleutel meer.

Vergis je niet, motorfiets techniek is zeer verfijnde techniek en bij onervarenheid kan je van alles verprutsen.

Als bouten en moeren zo beschadigd zijn dat een sleutel niet meer past zijn er maar weinig opties zoals bijvoorbeeld een grip tang.

Zelf sleutelen

Een kunststof hamer is meer noodzaak dan luxe

Klungel maar wat aan gereedschap

Een grip tang behoord ook tot het “klungel maar wat aan gereedschap” dus wil je dat ook vermijden. Want met een grieptang maak je meer kapot dan je lief is.

Bovendien kan je met een grip tang ook niet altijd overal bij. Het geld voor gereedschap dat je aanschaft om te sleutelen aan jou motorfiets  Geef liever iets meer uit zodat je echt kan sleutelen.

Niet dat je direct kapitalen uit moet geven aan goed gereedschap maar iets meer uitgeven kan geen kwaad. En met zoiets simpels als een steeksleutelset begin je maar net.

Met alleen steeksleutels ga je misschien de eenvoudige werkzaamheden wel redden zoals een ketting spannen. Ga je verder dan dat, dan heb je meer nodig.

Vetspuit

Een vetspuit voor het doorsmeren van de nodige onderdelen

Gereedschap van het juiste materiaal

Denk bijvoorbeeld aan het schoonmaken of wisselen van een luchtfilter. De meeste luchtfilter behuizingen zitten met inbus of imbraco  bouten vast.

Voor dit soort bouten heb je weer ander gereedschap nodig. Dit zijn de zogenaamde inbussleutels.

Voor inbussleutels geldt nog meer dan voor steeksleutels dat ze van goed materiaal gemaakt zijn.

Een inbussleutel die van te zacht materiaal gemaakt is kan snel beschadigen en daarmee beschadig je ook de bout zelf. En zodra een bout beschadigd is heb je een probleem.

Goed gereedschap

Een ontvetter bak kan soms goed van pas komen

Zelf sleutelen zonder irritaties

Een beschadigde inbusbout is namelijk lastig los te krijgen. De inbussleutel vind dan geen grip meer omdat de binnenkant van de inbusbout beschadigd.

De inbussleutel heeft dan geen grip en je hebt het probleem dat je de inbusbout niet los krijgt.

Het zijn dit soort dingen die er voor zorgen dat je sleutel avontuur uitloopt op veel irritatie en ergernis. En die irritatie zorgt er dan weer voor dat dingen beschadigd.

Naast een set steeksleutels kan je ook een degelijke dopsleutelset gebruiken. Een dopsleutelset is handig voor plaatsen waar je niet goed bij kan.

zelf sleutelen

Pneumatisch gereedschap als een slagmoersleutel met de nodige hulpstukken

Goed gereedschap kopen is het begin

De ratel zorgt ervoor dat je korte slagen kan maken zonder je sleutel te hoeven verzetten. Ook hier geld dat je beter voor kwaliteit kan gaan dan voor de goedkoopste set die je kan vinden.

Je kan dergelijk gereedschap bij de Action kopen maar dat is niet aan te raden. Het ratel mechanisme in goedkope sets geven het snel op als je kracht moet zetten.

Met sleutelen gebruik je ook wel eens een hamer. Als je verder gaat met je sleutel avonturen kan het zijn dat je bijvoorbeeld is los moet tikken.

Zo zitten onderdelen van het motorblok vaak vast doordat er zogenaamde pasbussen gebruikt worden. De pasbussen zorgen ervoor dat een onderdeel goed op zijn plaats komt te zitten.

Goed gereedschap

Vergeet dit soort gereedschap en ga voor kwaliteit

Het nut van een kunststof hamer

Om bijvoorbeeld een klepdeksel los te krijgen kan het zijn dat je een hamer moet gebruiken.

In dit soort gevallen kan je beter een goeie kunststof hamer gebruiken. Met een kunststof hamer beschadig je  je onderdelen.

De kunststof hamer die je gebruikt beschadigd eerder dan het metalen onderdeel wat je los wil krijgen.

Voor de hamer maakt dat natuurlijk niet uit. Voor het onderdeel kan een beschadiging rampzalig zijn.

Ook hier geldt weer dat je beter wat meer kan uitgeven aan een dergelijke hamer. Er zijn verschillende soorten kunststof hamers dus let op wat je aanschaft.

Storingsvrije elektrische accessoires

Hoe serieuzer je wordt met sleutelen, hoe serieuzer je gereedschap wordt. Als het sleutelen aan motorfietsen je bevalt en het lukt ga je vanzelf beter en meer gereedschap aanschaffen.

Dat geldt overigens ook voor het werken aan de elektra van je motorfiets. Stel je koopt een navigatie systeem voor op je motorfiets en je wil hem zelf monteren en aansluiten.

Je wil dat het apparaat netjes en storingsvrij op je motorfiets zit natuurlijk. Storingsvrij monteren zegt al iets over het isoleren van bedrading.

Want je sluit een navigatie het liefst aan op de stroom voorziening. De meeste navigatiesteunen geven die mogelijkheid. Als je het netjes wil doen zit je toch vast aan een aantal zaken.

Zelf sleutelen

Kruipolie is een niet weg te denken hulpmiddel

Isolatietape of krimpkous

Je zal zien dat je moet gaan solderen en isoleren. Dus dat wordt een soldeer pistool en soldeer vet. Als je bedrading goed wil isoleren gebruik dangeen isolatietape want dat gaat niet lang mee.

Bovendien krijg je met isolatietape de zaken nooit goed geïsoleerd dus gebruik liever krimpkous.

Goed isoleren doe je dus met krimpkous en krimpkous krimpt als het warm wordt dus heb je wellicht een föhn nodig.

Zo zie je dat je vanzelf stukken en stukjes gereedschap gaat aanschaffen. En voor al dat gereedschap geldt dat je beter iets meer kan uitgeven voor een goed stuk gereedschap.

Goed gereedschap kost geld

Kosten besparen door goedkopere spullen te kopen kan er voor zorgen dat dingen mislukken.

Bedenk ook dat met sleutelen niet alles vanzelf gaat. Je gaat ervaren dat je soms tegen verschillende uitdagingen aanloopt. Ik noem uitdagingen omdat ik het niet over problemen wil hebben.

Soms kunnen moeren en bouten onwrikbaar vast zitten. Vastzittende moeren kan je bij zowel oude als vrij nieuwe motorfietsen tegen komen.

Moeren die vast geoxideerd zitten. Of moeren en bouten die vanuit de fabriek zo zwaar zijn aangetrokken dat je ze met moeite los krijgt.

Als je dit tegenkomt ga dan niet aan de slag met hamer en beitel want dat zijn geen oplossingen.

Een brander is handig om onderdelen te verhitten maar vergeet de brandblusser niet

Weer zo’n tegeltjes wijsheid

Het kan ook zijn dat je zaken tegenkomt waar je niet op gerekend hebt. Het zijn allemaal zaken waar je tegen aan kan lopen en als je bezig ben moet je ze hoe dan ook oplossen.

Je kan niet halverwege stoppen net het vervangen van je kettingset of koppelingsplaten.

Zie het sleutelen daarom als een uitdaging en ga met onbezwaard gemoed beginnen met een project. En misschien het belangrijkste, neem de tijd.

Want geduld is nog altijd een schone zaak. Ja ik slinger hier heel wat tegeltjes wijsheden op mijn blog maar ze kloppen wel.

Als je haastig gaat sleutelen dan gaan er dingen fout, zeker als je onervaren bent.

Een kast vol gereedschap verzamel je vanzelf

Ga mee op sleutelavontuur

En met goed gereedschap kan je zover gaan als je wil. Je kan tevreden zijn met een goeie dopsleutelset en een momentsleutel of niet.

Je kan bij goed gereedschap ook denken aan een compressor met wat pneumatisch gereedschap en bijvoorbeeld een heftafel.

Ik kan nog wel even doorgaan met het opsommen van goed gereedschap en sleuteladvies maar dat gaat vervelend worden.

In plaats daarvan ga ik jullie meenemen op een van mijn sleutelavonturen en het gereedschap wat ik daarbij gebruik.

Het eerste sleutelavontuur waar ik het over ga hebben lijkt een eenvoudig klusje. aar Door allerlei uitdagingen is het een echt sleutelavontuur geworden. Maar daar over in het volgende deel over zelf sleutelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.