Friesland voor een motortocht dicht bij huis

Als je denkt aan avontuurlijk motorrijden denk je vaak aan verre oorden zoals Spanje, Italië of zelfs Marokko. Natuurlijk is het heerlijk om avonturen te beleven in verre vreemde landen maar ook dichter bij huis kan het soms de moeite waard zijn. Nederland wordt door veel mensen geroemd om zijn vlakke landschap en zijn daardoor spectaculaire vergezichten, Reden genoeg om er als Nederlander ook wat meer van het eigen land te gaan zien.

Toeren door Friesland

De oer Nederlandse toer begint in het Noord Hollandse Purmerend. Purmerend, dat in 1310 als dorp tot bloei kwam, begint langzaam naar Amsterdam toe te groeien is een zelfstandige gemeente.

In de 14e eeuw bloeide Purmerend pas echt op als verkeersknooppunt. Het tegenwoordige Purmerend groeit weliswaar steeds dichter naar Amsterdam toe maar is nog steeds een zelfstandige gemeente.

De rit voert ons door de kop van Noord Holland richting de in 1933 voltooide afsluitdijk.

Noord Holland is het deel van Nederland dat rijk is aan dijken en dijkjes en de daarbij behorende bochten.

 

Friesland

Uitzicht over het landschap van Friesland

Ingetogen motorrijden geven is het devies

Het toeren over dit soort dijkjes vraagt wel om ingetogen gas geven en respect voor de lokale bevolking.

De soms zeer nauwe dijkwegen maken het vaak onmogelijk om harder dan 60 km per uur te rijden. Puur omdat de ruimte er nou eenmaal niet is.

Al ben je op een motorfiets toch behoorlijk slank en kan je makkelijk manoeuvreren is het toch zaak je snelheid aan te passen.

In sommige gevallen moet je zelfs met een motorfiets wachten bij een passeer vak om een auto te laten passeren.

 

Friesland

Zicht op het water van Friesland

De wendbaarheid van een motorfiets

En helemaal als er een trekker in tegenover gestelde richting aankomt is het oppassen geblazen.

Niet dat die snelheid wat uitmaakt, want het is juist de lage snelheid die het genieten van het mooie vlakke Noord Hollandse polderlandschap mogelijk maakt.

Motorrijden gaat namelijk niet alleen over hard rijden maar over genieten van het vrije gevoel. Het gevoel van de wendbaarheid van een motorfiets en de tastbaarheid van de weg die onder je door rolt.

Het geeft bijna een soort zen gevoel als je de weg ritmisch onder je door voelt gaan terwijl je je machine onder je voelt ronken.

 

motorfiets

Een klassieker of een snelle viercilinder, iedere motorfiets is goed

Het gaat om de controle van je motorfiets

Of je nou een klassieke tweecilinder of eencilinder hebt of een strak sturende vierpitter, het gevoel van het motorrijden blijft hetzelfde.

Je concentreert je volledig op de controle van je motorfiets en de omgeving waar je je door beweegt.

Je wordt een met je motorfiets als je hem over de glooiende wegen stuurt en je voelt de wind om je hoofd suizen. Je rijdt in opperste concentratie maar de ontspanning is totaal.

De polderwegen die door Noord Holland lopen worden snel ingeruild voor de 32,5 km lange afsluitdijk die het Noord Hollandse landschap met Friesland verbind.

 

Friesland

Een iets te enthousiaste petroleum brander gaat los

Een kaarsrecht verbinding

De kaarsrecht verbinding tussen beide provincies is natuurlijk niet het soort wegen waar motorrijders echt op zitten te wachten maar toch heeft het een zekere charme.

Aan het begin van de afsluitdijk bouwen we nog even een lunchstop in om te genieten van een heerlijk broodje oer Hollandse garnalen of haring. Hollandse kost zeg maar.

De afsluitdijk zelf mag dan oninteressant zijn voor motorrijders wegens het gebrek aan bochten, het uitzicht is er niet minder om.

Het grote vlakke IJsselmeer waarin de inmiddels zakkende zon zich spiegelt is op zich een spectaculair gezicht.

 

Friesland

Een geslaagd diner na een dag motorrijden

Puur Hollands vernuft

Op de meer dan 80 jaar oude afsluitdijk bevinden aan beide kanten de sluizen die de waterstanden in het IJsselmeer moeten regelen.

Trots staan ze daar te wachten op de bevelen van de sluiswachter die met de stalen deuren het kikkerlandje droog weten te houden en de waterstanden regelen. Puur Hollands vernuft.

Het is rijdend over de afsluitdijk soms lastig om mijn ogen op de weg te houden, puur vanwege het mooie uitzicht over die imposante plas water aan mijn rechterzijde.

Aan de andere kant wacht ons het pure Friese landschap, met zijn schitterende oude boerderijen en uitgestrekte groene weilanden. Ook hier weer het oer Hollandse gevoel.

 

Friesland

Een dorpsstraat in Friesland

Een koude nacht bij Witmarsum

Het pure genot van prachtige kronkelende wegen die je door het boeren Friese landschap voeren doen je begrijpen waarom toeristen hier graag naar toe willen. Nederland is gewoon een prachtig land.

Links een oude molen en rechts uitgestrekte weilanden met wat koeien en schapen, het geheel ademt een serene rust uit.

De nacht brengen we door vlakbij de kleine gemeente Witmarsum op een prettig groene camping.

Er wordt eten bereid met behulp van een ouderwetse petroleum brander die soms wel heel enthousiast zijn best doet maar wel voor extra sfeer zorgt.

 

Molen

Het Friese landschap is rustgevend

Macaroni met rode wijn.

We verorberen de macaroni, zitten in het frisse gras gezamenlijk de heerlijke maaltijd vergezeld door een koele rode wijn.

Het leven is goed denk ik terwijl ik onder het eten af en toe een blik op de motorfietsen werp.

Want die motorfiets vormt toch wel het centrale thema voor dit weekend. Na een korte wandeling door het stille Friese dorp strijken we neer in de lokale kroeg.

En ook nu weer kijk ik verwonderd om me heen over het Friese kanaal dat roodblauw gekleurd zich een weg door het dorp slingert.

 

Een antiek kampeer stoeltjes doet het goed op de camping

Kamperen doen we nog steeds

In de avond koelt het flink af en kruipen we allemaal onze tentjes in, want kamperen doe we nog steeds ook al zijn we allemaal de 60 al gepasseerd. Het hoort er gewoon bij.

Geen geklaag over koude nachten of zadelpijn in Friesland zijn de mensen ook stoer en klagen niet. Motorrijden en kamperen horen ook bij elkaar en dus doen we dat ook.

De volgende dag genieten we in de ochtendzon van een eenvoudig maar doeltreffend ontbijt en maken ons op voor de rit naar huis. Die voert ons ook weer door weilanden van Friesland.

Of de lekke band van de BMW uit de jaren 60 was ingepland weet ik niet maar het gaf me de gelegenheid om een paar extra foto’s te maken. Het vlakke Hollandse landschap blijft boeien hoe vaak je het ook ziet.

 

ANWB Reisgids Nederland / Friesland, Merkloos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.