Film monteren in Camtasia 2

Ook al heb je de mooiste camera gekocht die er bestaat, fotograferen en filmen moet je leren en leren doe je door het te doen. Maar met alleen filmen ben je er nog niet want je moet ook verschillende gemaakte clips op aan elkaar kunnen monteren. De beste camera maakt nog geen goeie videoclip dat doe je namelijk door te editen.

Je hebt je Actiecamera en nu ?

Oké, je hebt een [intlink id=”2564″ type=”post”]actiecamera[/intlink] gekocht en op je helm gemonteerd. Je kan dus nu alles filmen wat er op je op je pad komt als je op je motorfiets rond rijdt.

Maar wil je leuke filmpjes maken die de kijker boeit dan zal je je filmpjes moeten gaan bewerken.

Want zeg nou zelf, als je alleen maar lange stukken saaie rechtdoor wegen laat zien dat valt je publiek snel in slaap, hoe goed je actiecamera ook werkt je moet echt meer doen dan filmen.

Wil je boeiende filmpjes aan je publiek laten zien dan is het zaak dat je de saaie stukken eruit haalt en de interessante stukken aan elkaar knoopt.

En eerlijk gezegd is het technisch gezien niet eens zo ingewikkeld om van lange stukken saaie video een boeiende clip te maken.

Camtasia 2

 Film editen gaat tegenwoordig digitaal

Camtasia 2 is zo’n applicatie

Er bestaan verschillende applicaties waarmee je gemakkelijk video kan knippen en weer aan elkaar kan plakken. Zo kan je een clip waarop je bijvoorbeeld alleen maar lange stukken rechte weg ziet toch interessant maken.

Je kan dus al je filmmateriaal door knippen en plakken (editen) tot een boeiende clip maken. Je kan daar, om een voorbeeld te noemen, het programma Camtasia 2 voor gebruiken.

een makkelijk te gebruiken applicatie waar iedereen die een beetje met computers kan werken mee overweg kan.

De eerste stap die je zet bij het editen in bijvoorbeeld Camtasia 2 is het inladen van je gemaakte video clips en het bekijken van al het materiaal dat je hebt.

Hou afwisseling in je video

Onderzoek al je gefilmde materiaal en filter de interessante stukken uit je gemaakte video’s. Het bekijken van het film materiaal neemt overigens de meeste tijd in beslag.

Want als je echt wil laten zien wat je op je vakantie of tijdens je gemaakte toertocht allemaal gezien hebt moet je kritisch kijken naar alles wat je op film heb staan.

Ga bijvoorbeeld geen minuten durende stukken snelweg of secundaire weg laten zien want dat is voor de kijker niet interessant om te zien.

Wil je puur een video registratie maken van wat je hebt gedaan of waar je geweest bent, dan kan je wel een stukje snelweg laten zien van zeg maar een seconde of 10.

Wil je je kijkers boeien met jouw videoregistratie zorg dan voor zoveel mogelijk afwisseling in je film materiaal en daar komt het editen van al het materiaal om de hoek kijken.

Camtasia 2

Importeer op een gemakkelijke manier al je clips

Zorg voor afwisseling in video

En daar heb je nou een programma als Camtasia 2 voor. Met Camtasia 2 kun je op een eenvoudige manier al je filmmateriaal bekijken en bewerken.

Als je al het filmmateriaal hebt ingeladen via het menu file en import media, ga je je clips een voor een bekijken. Zoals ik al eerder zei is editen een werkje waar je geduld voor moet hebben.

Als je zo je materiaal aan het bekijken ben zie je zelf ook hoe saai het kan zijn om 10 minuten te kijken naar een filmpje van alleen maar rechtdoor rijden.

Om je kijker te blijven boeien zal je voor afwisseling moeten zorgen in je film materiaal, editen dus.

Je kan nu de clips die je hebt verkorten door de niet interessante stukken er uit te knippen.

Kies de te importeren media

Welke overgang gebruik je in Camtasia 2 ?

Dit doe je met iedere clip die je hebt gemaakt totdat je alle clips hebt bekeken en de meest interessante stukken er uit hebt gehaald.

Vervolgens zet je de meest interessante stukken achter elkaar op het spoor. Je kunt nu twee dingen doen om de overgangen tussen de verschillende clips soepel te laten verlopen.

Je kunt het beeld aan het einde van een clip laten wegdraaien of langs laten vervagen en ook zo weer terug laten komen (faden).

Camtasia 2

Al je videoclips overzichtelijk bij elkaar

Zoek de juiste momenten in je clips.

Dit is op zich een makkelijk manier omdat de clips niet echt op elkaar aan hoeven te sluiten.

Je kan clips ook rechtstreeks op elkaar aan laten sluiten door de juiste momenten in je films te zoeken en die tegen elkaar te plakken.

Dit laatste maakt je video sneller en dynamische maar het is wel lastig om dit goed te doen. Het is namelijk zaak dat je op de juiste momenten in je film knipt en plakt.

Het monteren van verschillende clips is een kwestie van experimenteren. In het begin gebruik je waarschijnlijk meer van de in Camtasia 2 meegeleverde overgangen.

Als je meer ervaring krijgt in het monteren van Clips zal je zien dat je het een en ander anders gaat doen. In een volgend deel ga ik dieper in op het monteren in Camtasia 2.

[bol_product_links block_id=”bol_5636201fc538b_selected-products” products=”9200000010665380″ name=”Camtasia 2″ sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”450″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Opmerkingen

comments