Een systeemhelm is een keus voor comfortabel motorrijden

veilig op een motorfiets dat is een advies dat ik aan iedere motorrijder wil meegeven. Dat betekend beschermende kleding, een goed onderhouden motorfiets en natuurlijk een goeie helm. Maar behalve veiligheid telt comfort ook meer voor het motorplezier. Ik koos daarom voor de N104 systeemhelm. 

Een valhelm is noodzaak

Als je net als ik veel op de motorfiets zit heb je goeie kleding nodig. Zoals ik in andere artikelen al beschreef is motorkleding niet alleen bedoelt om je te beschermen tegen het weer maar ook tegen mogelijke valpartijen.

En om je te beschermen tegen valpartijen heb je goed materiaal nodig. Dus kleding voor op de motor moet slijtvast zijn en tegen een stootje kunnen

Maar dat is niet alles, want ook op de motorfiets speelt comfort mee en dus moet kleding ook prettig zitten. En veilig op een motorfiets zitten betekend niet automatisch oncomfortabel op de motor zitten.

Zit een motorpak te strak dan is het lastig bewegen op een motor. Niet dat je nou constant aan het bewegen bent op een motorfiets maar je moet wel makkelijk even kunnen verzitten.

 

Motorkleding

Handschoenen dragen is voor je veiligheid

Een valhelm moet een crash overleven

En een pak moet niet te warm of juist te koud zijn. Want comfort op een motorfiets telt zeker mee.

Comfort en veiligheid gaan samen. Heb je een pak aan dat niet goed zit, dan zit je niet prettig en let je minder goed op de wereld om je heen en dus ook niet op het verkeer. Dat geldt uiteraard ook voor een helm.

Vrijwel het belangrijkste kledingstuk voor op de motorfiets is de Helm. Voor een Helm geldt dat hij een crash moet overleven en zo goed mogelijk je hoofd beschermd.

En wat ook voor een helm geldt, is dat hij je zoveel mogelijk comfort biedt tijdens het rijden. Dat houdt in dat een helm niet te zwaar mag zijn want dan kan je last van je nek krijgen.

 

Hydratex

Voor motorkleding geldt ook dat het zo comfortabel mogelijk is.

De N104 voldoet aan alle eisen.

Het is ook van belang dat de helm die je draagt er voor zorgt dat je voldoende zicht hebt. Het vizier moet daarom zo groot mogelijk zijn zodat je goed om je heen kan kijken.

Geluidsisolatie is ook van groot belang bij een Helm want als je met 100+ over de snelweg raast wil je het liefst zo min mogelijk last hebben van windgebulder.

Natuurlijk draag ik op de motorfiets gehoorbescherming maar een goed geïsoleerde helm helpt altijd mee. Gehoorbescherming is overigens niet weg te denken al je lange stukken motor gaat rijden.

Ga je voor gehoorbescherming neem dan oordoppen op maat want daar krijg je alleen maar veel plezier van.

Een goede pasvorm telt

De pasvorm van de Helm zorgt ook voor een beter draagcomfort, als een helm niet lekker op je hoofd zit gaat dit al snel irriteren.

Als je een nieuwe helm aanschaft is het zaak dat je begrijpt dat hij in het begin wat strakker zit dan je wil.

Met het dragen van de helm wordt de pasvorm automatisch losser maar een helm mag nooit veel beweging hebben als je hem op hebt.

Bij de aanschaf van mijn laatste helm, de N104 systeemhelm heb ik op al deze aspecten gelet. Met zijn uitstekende pasvorm en zijn lage gewicht biedt de helm een optimaal draagcomfort.

 

systeemhelm

De Nolan Systeemhelm met zonnen vizier

Het voordeel van een systeemhelm

Het grote vizier maakt dat je uitstekend zicht hebt op wat er allemaal om je heen gebeurt. De voorkant van de helm kan gemakkelijk geopend worden door de in het midden geplaatste dubbele vergrendeling in te drukken.

Voor het openen van de voorkant van de helm heb je nauwelijks kracht nodig en is gemakkelijk met een hand te doen. Er zijn natuurlijk meer van dit soort helmen, zoals de vinz systeemhelm of de systeemhelm shark.

Het voordeel van een systeemhelm is, dat je door het openen van de voorkant niet iedere keer de  Hem hoeft af te doen. Ook voor brildragers is een systeemhelm zeer handig.

Dat is bijvoorbeeld handig als je gaat tanken want met een integraalhelm op mag je niet zonder meer een tankstation binnen lopen. Het is ook prettig om bij lage snelheden even je helm open te kunnen zetten.

 

Systeemhelm

ventilatie openingen bij de Nolan Helm

Een systeemhelm met zonnebril

De N 104 heeft twee aparte schalen en tussen die twee schalen bevind zich een tweede vizier die als zonnevizier dient.

Het zonnevizier is niet te donker maar beschermd de ogen wel afdoende tegen de felle zon. Doordat het scherm niet te donker is, is het niet echt nodig het scherm in een tunnel omhoog te doen.

De knop om het zonnevizier te bedienen zit links onder aan de helm en is gemakkelijk met een hand te bedienen, ook onder het rijden.

Onder aan de knop waarmee je de klep naar beneden schuift zit een rode knop om het zonnevizier snel op te laten klappen. Het vizier van de helm is standaard voorzien van een zogenaamd Pinlock systeem.

 

systeemhelm

De voorkant van de systeemhelm kan met een hand geopend worden

Een pinlock systeem voor beter zicht.

Een pinlock systeem is niets anders dan dubbelglas maar dan voor een helmvizier. Het Pinlock systeem zorgt er voor dat een vizier niet beslaat bij regen zodat je altijd een goed zicht hebt.

Voor goede ventilatie van de helm zitten er op de voorkant van de helm openingen om frisse lucht binnen te laten die langs de binnenkant van je vizier wordt geleid.

Bovenop de helm zitten ook luchtopeningen die ervoor zorgen dat er frisse lucht over de bovenkant van je schedel wordt geblazen.

 

systeemhelm

Een pinlock systeem helpt tegen een beslagen vizier

Een makkelijk sluiting voor meer comfort.

De helm is voorzien van een veilige en zeer gemakkelijk te bedienen sluiting die gemakkelijk strakker en losser te zetten is voor meer comfort. Let er wel op dat een losse kinband niet veilig is.

De kinband moet ook altijd vast zitten zodat je bij een eventuele valpartij je helm nooit af kan schieten.

De N104 is ook nog uit te rusten met een zogenaamd intercom systeem voor als je met je passagier wilt praten of als je de stem van je satelliet navigatie wil horen.

De N104 was voor mij de juiste keus voor veiligheid en comfort. En hij ziet er ook nog mooi en tja het oog wil ook wat een mooie valhelm kan ook een veilige helm zijn.

En mooi is de Nolan zeker, of je nou een egaal zwarte of een andere kleur neemt, Nolan staat voor kwaliteit en veiligheid.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.