Een schoon luchtfilter monteren

Je hebt je luchtfilter schoon gemaakt en ingespoten met de juiste luchtfilterolie. In ons geval gaat het om K&N filter olie. Maar met een schoon filter alleen ben je er nog niet, het luchtfilter moet ook nog goed gemonteerd worden.

Een luchtfilter terugplaatsen

een luchtfilter plaatsen is een fluitje van een cent denk je nu maar toch zijn hier wat aandachtspunten.

Bij de meeste motorfietsen kan je het luchtfilter maar op een manier monteren.

Je ziet vanzelf wat de voorkant en de achterkant is en dus kan er niets fout gaan denk je dan.

Maar toch is het zaak meer aandacht aan het monteren van een luchtfilter te schenken.

Een luchtfilter moet hoe dan ook de rest van het motorblok afsluiten van de buitenlucht want ongefilterde lucht mag het blok niet in.

luchtfilter

Zo vies ziet kan een luchtfilterhuis ( XT600) er uit zien na een tijdje.

Reinig het luchtfilterhuis

Om te beginnen is het zaak het luchtfilterhuis ook even te reinigen voor je de boel in elkaar zet.

Het filterhuis kan namelijk vettig zijn van de ontluchting van het motorblok. Bij veel motorfietsen loopt de carterontluchting via het luchtfilterhuis.

De dampen die uit het carter komen zijn vaak schadelijk voor het milieu zodat deze niet zomaar vrij de buitenlucht in mogen.

Als dit via het luchtfilterhuis loopt worden deze dampen vanzelf in de verbrandingsruimte verbrand en daarmee ook de mogelijk schadelijke gassen.

Mede door deze carterontluchting kan het luchtfilterhuis van binnen behoorlijk vies en vettig zijn. Met een schone doek is dit zo opgelost.

Vuile lucht veroorzaakt motorschade

Het is zaak dat je het filter zo monteert dat het goed op zijn plaats zit om voor de optimale afsluiting te zorgen.

Het is voor je motorfiets van levensbelang dat er geen lucht langs het filter kan stromen want dan kunnen er vuildeeltjes mee de cilinder in komen.

Om de afsluiting tussen het filter en het filterhuis gegarandeerd lucht en vuildicht te krijgen kun je het beste siliconenkit op de rand van het luchtfilter smeren.

De siliconenkit, bij K&N filters meestal bijgeleverd, siliconenkit wordt wel hard maar is altijd gemakkelijk te verwijderen.

Bij een volgende keer dat je het filter reinigt is de kit er gemakkelijk af te krijgen en bij montage weer gemakkelijk aan te brengen.

luchtfilter

Een beetje vaseline doet wonderen

Inspecteer het filterhuis op beschadigingen

Als je toch het filterhuis open hebt is het handig om het filterhuis aan de binnenkant te inspecteren.

Kijk of er beschadigingen of kleine scheurtjes te zien zijn, dit kan vooral bij oudere motorfietsen voorkomen.

Scheurtjes kunnen ontstaan door het uitdrogen van het kunststof van het filterhuis en het spreekt voor zich dat je iets aan dit soort lekken moet doen.

Als je het luchtfilterhuis van binnen goed geïnspecteerd en gereinigd hebt en het filter goed op zijn plek zit kun je het luchtfilterhuis sluiten.

Het is ook zaak dat je het deksel van het luchtfilterhuis goed nakijkt voordat je het op zijn plek zet.

Pas op voor motorschade

Het luchtfilterdeksel moet het filterhuis goed afsluiten om te voorkomen dat er valse lucht plus vervuiling het motorblok in kan komen.

Controleer daarom altijd de afsluiting van het luchtfilterdeksel met het filterhuis.

Om zeker te zijn van een goede afsluiting van het luchtfilterhuis kun je wat vaseline op de rand van de deksel van het filterhuis smeren.

De vaseline helpt bij het beter afsluiten van het luchtfilter wat de levensduur van je motorfiets verlengt. Denk er aan dat een niet goed functionerend luchtfilter makkelijk voor motorschade kan zorgen.

Opmerkingen

comments