Een nieuw model van Yamaha

Yamaha verraste de motorwereld al eerder door meer dan 30 jaar na de introductie van de [intlink id=”143″ type=”post”]XT500 [/intlink]met een geheel vernieuwd model in de XT lijn uit te komen. Ik heb het natuurlijk over de XT660r en later de XT660X, de nieuwe Ténéré kwam dan ook niet als een verrassing met later de 1200 super Ténéré als toetje.

De Yamaha XTZ660 Ténéré

Niet veel later volgde de volgende verrassing van Yamaha in de vorm van een nieuw model Ténéré. De eerste [intlink id=”379″ type=”post”]Ténéré stamt uit 1983[/intlink] en in de loop der jaren evolueerde het model tot een vloeistof gekoelde 660cc zware eencilinder.

Midden jaren 90 van de vorige eeuw stopte de Japanse fabriek met de productie van de Ténéré. In 2008 kwam er echter met een geheel nieuwe Yamaha Ténéré met het zelfde motorblok als de XT660r.

De Ténéré was nieuw leven ingeblazen, tot groot genoegen van de vele fans van het model. Kort na de introductie gingen deden de geruchten de ronde van een nieuwe super Ténéré.

Het eerste model super Ténéré heeft een 750cc zware twee cilinder als krachtbron met een ketting als eindaandrijving.

BMW 800 GS

BMW kwam met concurrerende motorfietsen op de markt

De Super Ténéré wordt gewoon super genoemd

Het blok is watergekoeld en leverde meer dan 70 pk, voor een tweecilinder was dat zeker niet verkeerd. De nieuwe XTZ1200 super Ténéré , onder fans van het model kortweg super genoemd, is een 1200 cc zware tweecilinder motorfiets met cardan.

De zware tweecilinder deed niet onder voor de 1200cc zware BMW GS en werd dan ook terecht de BMW killer genoemd. Maar BMW had naast zijn 1200 en 650cc all road modellen nog een troef in handen en dat is de BMW f800gs.

De f800gs is een 800cc zware tweecilinder met maar liefst 85 pk en uitstekende rijeigenschappen voor zowel on als off the road.

De Japanse fabrikant heeft dan weliswaar zijn 1200gs killer op de markt gezet maar op de f800gs heeft Yamaha nog geen antwoord gegeven maar dat duurt niet lang meer.

Super Ténéré

nieuwe Super Ténéré schets, met dank aan Motorradonline.de

De super Ténéré als BMW killer

Want de geruchten over nog een model Ténéré doen al een tijdje de ronde. Yamaha motorfietsen zou bezig zijn met een lichtere 800 of 700cc twee cilinder allroad motorfiets oftewel een lichtere super Ténéré.

De Nieuwe telg van het populaire Japanse motormerk zou de concurrentie moeten aangaan met de f800gs.

Er is nog niets bekend over de nieuwe Yamaha, er zijn alleen wat schetsen te vinden die mogelijk iets zeggen over het nieuwe model maar het blijft verder gissen.

De liefhebbers van de Ténéré zitten wel met smart op de nieuwe Yamaha te wachten dat is wel zeker. Nu maar kijken of de nieuwe Super Ténéré van er werkelijk komt.

Opmerkingen

comments