Camtasia maakt video monteren een stuk leuker

Met monteren van je video kan je iets moois maken maar je kan het ook flink verprutsen. Want als je de verkeerde stukken film wegknipt of het geheel niet goed aan elkaar weet te plakken wordt het niets. Als je je eigen motorvideo’s tot een leuke film wil maken is het zaak dat je gebruik maak van een goeie video editor zoals Camtasia 2. 

Video editen deel 1

Hou je motorvideo boeiend

Bij het video editen gaat het ook om het goed bekijken van de beelden die je gemaakt hebt. Je kijkt dan vooral naar de afwisseling in de beelden.

Als je een leuke motorvideo gaat maken hoef je niet alleen motorfietsen in beeld te brengen.

Den bijvoorbeeld aan een leuke scene op een terrasje waar je na een lange rit met je motormaten zit te genieten van een kop koffie. Of je brengt het opzetten van een tent in beeld als je gaat kamperen etc.

Je kan dit overigens ook met foto’s doen. Foto’s kan je gewoon tussen de filmbeelden inzetten en je kan aangeven hoelang een foto getoond moet worden.

Een video interessant maken gaat voor een deel over het afwisselen van de beelden. Teveel beelden die opgenomen zijn tijdens het rijden maken een video oninteressant.

 

motorvideo

Wissel je video af met een foto tussendoor

Laad al je clips tegelijk

Het gaat er ook om dat je tijd neemt om het materiaal van je motorvideo goed te bekijken en een selectie te maken van het materiaal dat je wil gebruiken.

Let hierbij zaken als een mooi genomen bocht, een spannende situatie of een bijzonder mooie omgeving, want dat maakt een motorvideo interessant.

Als je flink wat interessante momenten uit weet te selecteren dan kan je ook wat minder interessante stukken gebruiken ter afwisseling. Een ander tip is dat je ervoor zorgt dat bij een motorvideo alles de zelfde kant op rijdt.

Dat klinkt gek maar het is echt zo. Als je korte stukken video achter elkaar plakt is dat zeker iets waar je op moet letten.

Zoals al in het vorige deel over video montage beschreven laad je eerst al je video materiaal in Camtasia 2, de video editer die we hier gaan bespreken.

 

Camtasia

Sleep je videoclips naar het spoor om te editen

Bekijk je clip goed

Vervolgens sleep je een clip naar het spoor onderin het scherm bij Camtasia 2 druk op de afspeel knop om je clip te bekijken.

Het is zaak eerst je clip goed te bekijken alvorens je begint te knippen. Zie je een interessant punt in een van je clips, begin dan niet gelijk te knippen in je clip.

Je kan op interessante punten ook eerst opmerkingen zetten door op de rechtermuisknop te klikken.

Je ziet dat je nu kunt kiezen voor het toevoegen van een opmerking. Je kan de opmerking toevoegen aan je tijdlijn, dat is de balk waarop de tijd die je clip duurt wordt aangegeven.

 

Camtasia

Selecteer je beelden goed voor een leuk resultaat

De media verschuift, de tijdlijn niet.

Je kan er echter het best voor kiezen om je opmerking aan je media toe te voegen.

Als je de opmerking toevoegt aan je media dan weet je zeker dat het vakje met de opmerking mee schuift al je de clip verplaatst.

Dit is belangrijk want als je stukken uit je film gaat knippen en je schuift je clip op naar rechts dan blijft de opmerking staan. Want de tijdlijn schuift niet op en de media wel.

Video editen vraagt om overzicht

Je weet dan natuurlijk niet meer waar de opmerking eigenlijk bij hoort, dus koppel je opmerking aan de media (filmclip) en niet aan de tijdlijn.

Klinkt misschien overdreven dat ik dit meldt maar als je 5 minuten aan film vol hebt staan met punten waar iets staat wat je wil gebruiken dan snap je wat ik bedoel.

Zodra je je clips opschuift omdat je stukken hebt weggeknipt kloppen de opmerkingen niet meer met het moment in de clip waar het bij hoort. Op die manier is al je uitzoekwerk voor niets geweest.

 

Camtasia

Plaats opmerkingen bij je om te weten waar de hoogtepunten van je motorvideo zitten

Video editen met overgangen.

Je kan er ook voor kiezen om te gaan knippen in je materiaal zonder eerste opmerkingen te plaatsen, alleen kan je dan al snel de draad kwijtraken.

Zorg er wel voor dat je overzicht houdt over al je materiaal en zorg voor een plan als je je film gaat editen. En met een plan bedoel ik dat het helpt als je ongeveer weet wat je als eindresultaat wil zien.

De overgangen tussen twee clips kan je soepel laten verlopen door ze netjes met de in Camtasia 2 geleverde overgangen in elkaar over te laten gaan.

Hou er wel rekening mee dat het gebruik van overgangen ervoor zorgt dat je motorvideo minder vlot overkomt.

Wil je geen overgangen gebruiken dan is het zaak de verschillende clips qua gefilmd moment goed op elkaar aan te laten sluiten.

 

Camtasia

Gebruik teksten om je motorvideo verder toe te lichten

Tekst bij je motorvideo

Zet tekstballonnen bij in je video waar je dat nodig vind Door deze eenvoudige naar het spoor boven je filmspoor te slepen of gewoon rechtstreeks in je videoclip te slepen.

Speel met audio effecten door bijvoorbeeld geluid te laten vervagen of pas speciale effecten toe etc. Camtasia 2 is zo’n uitgebreid video editing programma dat het onmogelijk is om hier alles uit te leggen.

Op internet zijn echter voldoende tutorials te vinden de je kunnen helpen met uit volledig beheersen van Camtasia 2 waardoor je de mooiste resultaten kunt behalen.

Als je jouw project klaar hebt, maak dan een kopie van je project en exporteer het resultaat als MP4 naar een map op je harde schijf.

 

Camtasia

Gebruik Verschillende animaties om de overgangen tussen je clips te maken

Bewaar je project goed.

Let er wel op dat je het project, zelf als kopie bewaart voor je je project exporteert. Je herkent project aan de extensie .cmproj.Aan een mp4 bestand kan je niets meer veranderen, aan een cmproj bestand wel.

Het resultaat is nu een compleet gemonteerde videoclip met alle overgangen, animaties en tekstballonnen die je er in wil hebben.

Er ontbreekt alleen nog een ding en dat is een lekker muziekje onder jouw zelf gemonteerde motorvideo.

Hoe je zelf muziek maakt voor je video project en dit naadloos samenvoegt met je video vertel ik in een volgend deel. Download hier een Camtasia 2 trial om te zien of je er iets mee kan en wil.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.