Een motorvakantie op Corsica is net even anders

Er zijn vast veel meer mensen die zichzelf dit soort vragen stellen als de zomer er weer aan komt. Waar zullen we heen gaan met vakantie. Verreweg de meeste Nederlanders gaan naar de zelfde camping als het jaar daarvoor. Want dat ken je en dus is dat makkelijk. Als je een gezin met kinderen hebt,  dan kan ik me dat voorstellen.

Een motorvakantie op Corsica

Heb je een motorfiets en wil je daarmee lekker op pad dan gaat het er anders uit zien. Want een beetje motorrijder wil een avontuurlijke vakantie.

Je kan voor een motorvakantie kiezen om zoveel mogelijk kilometers te rijden of om gewoon in een mooie omgeving te zijn.

Als je niet perse veel kilometers hoeft te rijden maar lekker relaxt op vakantie wil kan je kiezen voor een vakantie die wat dichter bij huis ligt.

Denk aan bijvoorbeeld de Franse Ardennen of, als je toch iets verder weg wil, de Franse Alpen. Wil je liever een meer exotische bestemming dan zou je eens aan Corsica kunnen denken.

 

Motorvakantie op Corsica

Het eiland Corsica met in het noorden de Desert des Agriates

Een eiland in de Tyreense zee

Corsica is een eiland dat ligt in de Tyreense zee tussen de Franse zuidkust en het eiland Sardinië. Het eiland is te bereiken vanaf Genua in Frankrijk en Livorno in Italië.

Corsica heeft een oppervlakte van 8.680 vierkante km en een bevolking van 330.000 zielen.

Het eiland is relatief dun bevolkt en dat komt doordat er veel bergen op het eiland zijn waar vestigen lastig is. De meeste inwoners wonen dan ook langs kusten van Corsica.

Bij de naam Corsica dan denk je direct aan Napoleon Bonaparte die in Ajaccio op 15 augustus 1769 geboren is.

 

offroad routes

Ruige bergpassen op Corsica

Het huis van Napoleon Bonaparte

De liefhebbers van geschiedenis kunnen hun hart wat dat betreft ophalen want het geboortehuis van de Franse dictator staat er nog steeds.

De voertaal van het eiland is Corsu of gewoon Corsicaans alhoewel het originele Corsu steeds meer plaats moet maken voor het Frans. De taal wordt zoveel mogelijk levend gehouden door onderwijzers en dichters.

Van de 13e tot de 18e eeuw was Corsica bezit van de republiek Genua maar het verdrag van Versailles bracht het eiland onder Franse controle. Tijdens de Franse revolutie werd het eiland een deel van Frankrijk.

Tot 13 mei 1991 werd het eiland gezien als een regio van Frankrijk maar per 14 mei van hetzelfde jaar kreeg Corsica een aparte status binnen de Franse republiek.

 

Motorrijden op Corsica

De woestijn van Corsica

Veel natuur op Corsica

Voor de natuurliefhebbers is er op Corsica voldoende te zien en te beleven. Je kan prachtige wandeltochten maken door bijvoorbeeld Les Calanche Cliffs.

De bizar gevormde rotsformaties die door de voortdurende erosie van zand wind en water zo gevormd zorgen voor spectaculair uitzicht.

Voor motorrijders is er zeker wat te beleven op het eiland. De vele kronkelende wegen die zich door de hoge pieken slingeren zorgen voor spectaculaire motortrips.

Rustig toeren door de nationale parken van het eiland is een geweldige beleving.

 

Offroad routes

Prachtige vergezichten op Corsica

Ruige offroad routes

Er is echter vooral veel te beleven voor de off the road rijders onder ons. Want het binnenland van Corsica bestaat voor het grootste deel uit bergen en daar zijn de nodige ruige bergpaden te vinden.

De echte off the road paden op het eiland zijn vooral paden met grote stenen en gravel, veel modder zal je er niet vinden.

Veel offroad paden kan je goed doen met een middelzware off the road of Adventure motorfiets, er zijn echter ook paden te vinden die een stuk zwaarder zijn.

Veel van de offroad paden zijn erg steil en door de rotsachtige ondergrond kan je daarom nogal eens grip verliezen. Zorg daarom voor banden met wat grover profiel om zoveel mogelijk tractie te creëren.

 

offroad Routes

Het eiland rond is minder dan 700 kilometer

Niet altijd voor de snelle rijder

De offroad tracks zijn over het algemeen niet heel lang en ook niet altijd geschikt voor de snelle offroad rijder.

De vele scherpe bochten en kronkels maken dat je op moet passen want voor je het weet vlieg je een bocht uit.

Zo heb je bijvoorbeeld de Col de St. Jean. Deze col verbond ooit de westkust met de oost kust.

De laatste tijd is de col alleen nog maar via de oostkant te benaderen. Aangezien de col de St.Jean weinig gebruikt wordt is veel van de track overwoekert geraakt en daardoor onbegaanbaar geworden.

Het is geen heel zware of steile route en is normaal gesproken goed te doen met een middelzware offroad motorfiets.

 

Motor eiland

Bergroutes op het Franse eiland

De Desert des Agriates

Een ander zeer interessant offroad gebied is wellicht de Desert des Agriates. Deze verlaten woestenij bevindt  zich aan de noordkant van het eiland.

De Desert des Agriates  is te vinden als je vanaf Saint-Florent de D81 neemt richting de T30.

Vanaf de D81 vind je de start van een aantal interessant offroad routes. Volg de routes richting het noorden van het eiland en je komt vanzelf bij een van de prachtig gouden stranden van Corsica.

Het gebied waar je doorheen rijdt is zo goed als onbevolkt op een herders na. Er lopen verschillende offroad routes die echter niet allemaal doorlopen of op elkaar aansluiten.

 

Corsica

Prachtige routes voor de off the road rijder

Uitstekende offroad routes

Het zijn geen hele moeilijke of steile routes in de genoemde Desert en ook goed te doen met een middelzware offroad motorfiets.

Een zwaardere route is die wellicht bij de Serriera. De route is soms extreem steil en is het best geschikt voor de meer ervaren offroad rijden.

Het beste rij je dit soort routes met een lichter motorfiets van bijvoorbeeld 250 tot 400 cc.

Corsica is hoe dan ook uitstekend geschikt voor het off the road rijden, zeker als je wat meer geoefend ben in deze tak van sport. Hou je van cultuur dan heeft het eiland zeker ook genoeg te bieden.

 

onverharde routes in de bergen

Ajaccio werd door de Romeinen gesticht

Neem de stad Ajaccio. De Corsicaanse stad werd gesticht door de Romeinen onder de naam Adiacum. In de 10e eeuw verwoeste de Saracenen de stad, toen niet meer dan een nederzetting.

Na de verwoestingen, in 1492 werd de stad herstelt . Ajaccio is zeker de moeite van het bekijken waard en dat geldt eigenlijk voor veel meer plaatsen op het eiland.

Bezoek ook plaatsen als Bonifacio met zijn doolhoven van klein straatjes en overkapte doorgangen.

En er is heel veel te bezoeken op dit mooie motor vriendelijk eiland. Want motor vriendelijk is Corsica wel.

 

Tenere

Wachten op de boot naar het vasteland

Een eiland vol bochten

Corsica zit vol met prachtige bochtige wegen die zeker de moeite waard zijn om je motorfiets over heen te sturen.

Dat het eiland niet bijzonder groot is was al gezegd maar dat maakt het niet minder de moeite waard.

Het formaat van het eiland kan misschien voor de lange afstand rijders wel een beetje een tegenvaller zijn. Het is dan ook geen eiland voor een motorvakantie van 3 weken want dan kom je wellicht weg te kort.

Om een voorbeeld te geven, Als je het hele eiland rond rijdt dan ben je met minder dan 700 km klaar.

 

Desert de Agriates

De Desert des Agriates op noord Corsica

In de zomer kan het flink warm worden

700 km rijden is best veel maar als je 3 weken wil toeren ben je snel klaar een beetje globetrotter doet die afstand in 2 dagen nietwaar ? Ga je een week of tien dagen dan valt er meer dan genoeg om van te genieten.

Hoe dan ook Corsica is zeker de moeite waard om een vakantie aan te spenderen. Er zijn campings op het eiland en genoeg hotels voor een prettig verblijf en natuurlijke zijn er zilveren stranden op de Corsica beaches.

Lekker zomerweer is gegarandeerd en er is zeker genoeg te zien en te doen, off je nou voor offroad of gewoon voor over de weg gaat.

Hou er rekening mee dat het er in de zomer flink warm kan worden dus neem goed ventilerende motorkleding. Denk aan je veiligheid en hou het zwart onder, prettige reis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.