Een motorvakantie mag extra avontuurlijk zijn

Er is niets leukers dan lekker met je motorfiets op vakantie gaan. Je pakt je motorkoffers in en je trekt naar het zuiden of het noorden of waar je dan ook heen wil. Je hebt alles wat je nodig hebt bij je maar vooral niet teveel. Bestemmingen genoeg maar wat neem je mee ? Want gewicht is waar je op moet letten als je op je motorfiets op pad gaat.

Sportief op motorvakantie

Om te beginnen vraag je je af op welke manier je met een motorvakantie op pad gaat. Ga je georganiseerd of alleen en hoe bepaal je waar en wanneer je overnacht. En wordt het een kampeervakantie of niet.

Kamperen geeft over het algemeen meer vrijheid dan hotels. Een camping boeken voor onderweg is bijna nooit nodig want in ieder land vind je genoeg campings.

De manier waarop jij op motorvakantie gaat bepaald ook voor een groot deel wat je meeneemt. Voor een goedkope kampeervakantie heb je bijvoorbeeld niet veel nodig.

Ga je bijvoorbeeld alleen overnachten in hotels of guesthouses dan scheelt dat in de bagage die je meeneemt. Met een kampeervakantie neem je altijd meer mee.

Je bent in hotels dan wel duurder uit met overnachten maar dat is dan waar je voor kiest. Ga je echter toch voor de goedkopere en avontuurlijker motorvakantie dan kan je voor een kampeervakantie kiezen.

 

motorvakantie

Een motorvakantie met weinig bagage

Een kampeervakantie is vaak leuker

Kamperen is vaak ook veel leuker dan slapen in Hotels. Gewoon lekker je tentje op zetten en zelf wat te eten maken kan heel leuk zijn. Dat is wat kamperen leuk maakt.

Kiezen voor kamperen maakt dat je flink meer bagage mee moet nemen. Als je je motorfiets echter slim oppakt en uitgekiende kampeerspullen gebruikt kan het met de ruimte best meevallen.

Want ruimte is iets waar je op een motorfiets beperkt in ben. Dat ligt natuurlijk ook aan de motorfiets die je gebruikt voor je reis maar het blijf schipperen.

Ben je in het bezit van bijvoorbeeld een Honda Goldwing 1800 of een Yamaha FJR1300 dan valt het wel mee met de ruimte.

 

Motorvakantie

Koffers of tassen als je op de motorfiets op vakantie gaat.

Op een lichte motorfiets kan minder mee

Ga je op een lichtere motorfiets op pad dan heb je automatisch minder ruimte en dus moet je meer inschikken. Dat houdt dat je beter moet letten op de bagage die je meeneemt.

Zeker als je een meer avontuurlijke motorrijder bent die liever van de gebaande paden afgaat is gewicht belangrijk.

Maar niet alleen gewicht. Zeker als je bijvoorbeeld op een meer Allroad motorvakantie gaat moet je op een aantal zaken letten.

Ten eerste kies je natuurlijk de passende motorfiets waar je mee op pad gaat. Want je gaat niet met een volgepakte BMW K1600 LT op avontuur als je van plan bent af en toe wat onverharde paden op te zoeken, lijkt me logisch.

 

Kampeervakantie

Koffers of zadeltassen als je met de motor op pad gaat ?

Een allroad motorvakantie is avontuurlijk

Voor dat werk zit je meer te denken aan een eencilinder Yamaha Ténéré of een Honda Africa Twin. Dergelijke motorfietsen zijn uitermate goed geschikt voor een avontuurlijke motorvakantie.

Let wel op dat je voor een sportieve Allroad vakantie een niet al te zware motorfiets moet hebben. Zo zijn de Super Tenere en de BMW R1200 GS uitstekende motorfietsen maar wel behoorlijk zwaar voor off road rijden.

Ga je licht gewicht met de motorfiets op pad en wil je ruimte besparen dan zijn er genoeg oplossingen.

Als je gaat kamperen dan heb je natuurlijk een tent nodig. En ook een tent wil je klein en compact houden maar wel waterdicht.

 

Kampeervakantie

Past een slaapzak daar echt in ?

Een goedkope tent met dito grondzeil

Houdt er bij het uitzoeken van een tent rekening mee dat kwaliteit geld kost. Je kan kiezen voor een goedkope tent van de Wehkamp of de Decathlon maar dan lever je altijd ergens in.

De meeste goedkopere tenten zijn wel waterdicht maar niet altijd licht van gewicht. En kamperen wil je lichtgewicht doen, vooral met een motorvakantie.

En doordat het materiaal dat gebruikt wordt voor goedkopere tenten niet altijd van topkwaliteit is duurt de waterdichtheid ook niet altijd lang.

Dat betekend dat je een extra grondzeil moet meenemen dat je dan weer onder je tent legt.

Want als de bodem van een tent doorslaat en vocht door laat, dan heb je binnen de kortste keren een natte slaapzak. En een extra grondzeil kost weer extra ruimte en als je lichtgewicht op pad gaat wil je ruimte besparen.

 

kampeervakantie

En de slaapzak pas in het kleine compressie zakje.

Waterdichte grondzeilen

Dit betekend dus dat je op zijn minst een tent moet zoeken met een waterdicht grondzeil. Anders wordt je kampeervakantie erg nat.

En daar heb je ook weer verschillende kwaliteiten in. De goedkopere tenten zijn vaak uitgerust met een grondzeil van goedkoop plastic.

Zeg maar van dekzeil kwaliteit. Ja maar waterdicht is toch waterdicht ? Nou, dat is niet helemaal waar.

De goedkopere grondzeilen zijn vaak van hardere plastic soorten die door regelmatig oprollen of vouwen kleine scheurtjes gaan vertonen.

En door die scheurtjes begint het grondzeil weer te lekken. Je kan er ook voor kiezen om toch een extra grondzeil mee te nemen voor onder je tent. Geen punt want zoveel weegt zo’ n zeiltje nou ook weer niet maar het blijft allemaal extra wat je meeneemt.

 

Thermarest matje

Een self inflating matje voor meer luxe met kamperen

laat je grondzeil niet uitsteken

Let er wel op dat je grondzeil niet buiten het grondzeil van je binnentent en zeker niet buiten je buitentent uitsteekt. Want als het regent loopt het water van je buitentent zo op je extra grondzeil en onder je binnentent door.

Resultaat is alsnog een nat doorlekkend grondzeil met een natte slaapzak en dito matrasje tot gevolg. En dan is kamperen niet leuk. Je kan tijdens je motorvakantie nog nat genoeg worden.

Brengt ons gelijk op het volgende niet onbelangrijke punt op het gebied van kamperen. Want ondanks dat kamperen vaak als spartaans gezien wordt, willen we toch lekker kunnen slapen.

En daar heb je een goeie slaapzak voor nodig en iets comfortabels om op te liggen. Want gewoon op de harde grond liggen is geen optie.

 

slaapzak

Kamperen met ruimte en wat luxe, de slaapzak en het matje vragen amper ruimte.

Prettig kamperen

Om tijdens je motorvakantie via campings toch lekker te kunnen slapen heb je enig comfort nodig. Goed kampeergerei is dus geen overbodige luxe. Kamperen moet geen kramperen worden.

Er zijn een aantal keuzes hiervoor. Je kan een luchtbed nemen maar dat kan vrij groot zijn of zwaar. En kamperen wilde we lichtgewicht doen weet je nog ?

Bovendien moet je iedere avond je luchtbed opblazen en dat ben je op een gegeven moment ook zat. Dan neem ik toch een compressor mee ? Nee we zouden lichtgewicht gaan weet je nog.

Dus de compressor laten we thuis. Alhoewel je wel hele kleine compressors hebt tegenwoordig dus kan het meevallen. Oké we sluiten het luchtbed dan toch maar niet helemaal uit.

 

kamperen

kamperen met handige kampeer artikelen

Luchtbed of stretcher

Een luchtbed is op zich best comfortabel maar een dergelijk matrasje heeft wel een minder prettige eigenschap.

De lucht in een luchtbed heeft namelijk de mogelijkheid om te circuleren oftewel de lucht blijft in beweging.

En door het in beweging blijven van de lucht, blijft deze ook koel. Dat klinkt prettig koele lucht maar dat kan anders uitpakken. Die koele lucht kan er echter ook voor zorgen dat je het ‘s nachts niet lekker warm krijgt.

De stretcher is ook een optie maar meestal hebben stretchers metalen onderdelen als pootjes en beugels.

En we hadden het over lichtgewicht kamperen weet je nog. Voor een lichtgewicht motorvakantie valt de stretcher vaak al af.

 

Avontuurlijk op reis met de Tenere

Handige matjes

Blijft over het self inflating matje. Een van de beste bekende merken is thermorest. Thermorest maakt kamperen makkelijker, hm klinkt als reclame.

Het voordeel van een dergelijk matje is dat het zichzelf opblaast. Je hebt dus geen pompje of compressor nodig.

Het enige wat je met een dergelijk matje doet is het uit het hoesje halen, uitrollen en het ventiel opendraaien. Het schuim waar het matje uit bestaat zet uit en zuigt zichzelf voor met lucht.

In de meest gevallen hoef je dan alleen nog een of twee teugen lucht bij te blazen als je het matje wat harder op wil blazen. Het nadeel van zowel het luchtbed als het self inflating matje is dat ze beide lek kunnen raken.

 

XT660r

Af en toe een beetje luxe op je vakantie kan geen kwaad

Het kan koud worden in de bergen

Om lek raken van beide te voorkomen is het beter om de luchtmatrasjes zo te vervoeren dat ze niet kunnen beschadigen.

Berg dergelijke matjes niet op onder spanbanden of spinnen want dan kunnen ze lek raken. En met een lek matje is kamperen niet leuk meer.

Draai ook niet per ongeluk het ventiel open van een Thermorest matje als je het opbergt want dan krijg je het niet meer uit het zakje.

Om het ’s nachts warm te houden is een goeie slaapzak ook handig. Denk er aan dat het ook in warme landen ’s nachts soms flink koud kan worden. Dit geldt zeker voor de Alpen en de Pyreneeën.

 

Zwiterse Alpen

Het kan koud worden in de de Alpen

 Kies voor dons

Kies als het even kan voor een donzen slaapzak. Het is wel wat duurder dan andere slaapzakken maar dons is warm en makkelijk op te bergen.

Om de noodzakelijke bagage mee te kunnen tijdens je kampeervakantie heb je koffers of tassen nodig.

Om kosten te besparen op een dure kofferset kan je kiezen voor zadeltassen. Denk aan bijvoorbeeld de Ortlieb zadeltassen.

Dit zijn tassen die absoluut waterdicht zijn. De tassen zijn gemakkelijk af te sluiten met een rolsluiting en ze zijn van stevig materiaal gemaakt.

Zeker voor een avontuurlijke Allroad vakantie zijn dit soort tassen perfect. Want de tassen kunnen een eventuele valpartij makkelijk aan en blijven dan heel.

 

kampeer stoeltje

Een stoeltje voor een beetje luxe tijdens het kamperen

avontuurlijke motorrijden en valpartijen

Heb je een kofferset op je motorfiets dan kan je er van uitgaan dat ze een valpartij niet altijd overleven.

Berg bij avontuurlijke ritten geen breekbare spullen op in je zadeltassen want bij een valpartij kunnen die wel eens beschadigen.

Natuurlijk heb je op een motorfiets beperkte ruimte dus hou daar rekening mee. Om het ruimte probleem voor een deel op te lossen kan je zogenaamde compressie zakken gebruiken.

Met compressie zakken pers je alle lucht uit bijvoorbeeld kleding of slaapzakken en dat scheelt ruimte. Zeker als je licht bepakt op een avontuurlijke vakantie wil, wil je ruimte besparen.

Zo kan je bijvoorbeeld je slaapzakken in een dergelijke compressie zak proppen.

 

Super Tenere

Dit is niet echt lichtgewicht kamperen

Prop je slaapzak in een compressiezak

Ik zeg nadrukkelijk proppen wan het heeft geen zin je slaapzak eerst op te rollen.

Stop je slaapzak in de compressiezak, maak hem dicht en trek de riempjes strak aan.

Zo pers je alle lucht uit je slaapzak en kan je hem veel kleiner maken zodat je veel ruimte overhoud voor andere zaken.

Licht gewicht hoeft niet altijd veel geld te kosten, zoek gewoon naar producten die weinig ruimte in beslag nemen.

 

Petzel

Een handig lampje om altijd bij je te hebben

En een stoeltje om te relaxen

Denk aan plastic borden, opvouwbare bekers en klein kunststof bestek. En niet te vergeten een makkelijk lampje en een stoeltje om relaxt te kunnen zitten bij je tent.

Met minder ruimte en gewicht heb je meer plezier tijdens je avontuurlijke motorvakantie.

Neem wel wat gereedschap mee om eventuele pech zelf te kunnen verhelpen als het nodig is. En als je het echt niet weet is er nog altijd kamperen voor beginners .

Zo kan je goedkope campings Nederland opzoeken in boekjes om te beginnen. Het avontuurlijk reizen kan nog verder veraangenaamd worden maar daarover later meer.

 

Jupiters Reizen, Ted Simon

De ultieme motorreis werd gemaakt door Ted Simon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.