Een Motorvakantie is pas echt leuk met de juiste spullen

Motorrijden in lekker warm weer dat is natuurlijk de wens van iedere motorrijder maar het kan ook te warm zijn. Let op in welke maanden je naar welk land gaat en neem de kleding mee die bij de temperatuur past.

Deel 1: Motorvakantie zonder pech

Motorkleding en vakantie

Je motorfiets is technisch in orde en je hebt voor nood een hulpdienst als de ANWB achter de hand. Maar waar wil je naar toe.

Als je met een motorfiets op pad gaat, ben je hoe dan ook overgeleverd aan de elementen. Daar wil ik mee zeggen dat je altijd geconfronteerd kan worden met slecht weer en soms zelfs noodweer.

Hoe die elementen er precies uit zien hangt natuurlijk af van de bestemming die je voor je motorvakantie kiest.

Ga je naar een warm land, als bijvoorbeeld Spanje, Portugal of Griekenland dan hou je rekening met lekker warm weer. Maar besef wel dat je overal een keer in slecht weer terecht kan komen.

Of je nou georganiseerd of individueel gaat kleding en aanverwante zaken zal je toch zelf moeten regelen.

Goeie motorkleding is in dat geval een noodzaak. Maar beschermende kleding is altijd gewenst op een motorfiets, wat voor weer het ook is.

Beschermende kleding

Ventilerende motorkleding met anti insecten gaas

Hou rekening met het weer

En natuurlijk hou je rekening met de heen en terugreis. Ga je naar Spanje en je doet alles op de motor dan reken je op slecht weer in België en delen van Frankrijk.

Het is ook voor je eigen comfort om van te voren te bedenken wat je precies wil gaan doen op je motortrip. Niet dat je overal het weer kan gaan voorspellen natuurlijk.

Het klink logisch dat je in Spanje vanzelf goed weer hebt en dat geld misschien voor Frankrijk ook maar pas op. Want in Frankrijk kan het behoorlijk spoken.

Plan je bijvoorbeeld en motorvakantie in de Frans Alpen of Pyreneeën, hou dan rekening met slecht weer. En dan wil je voorbereid zijn. Het is hoe dan ook zaak dat je weet wat je kan verwachten onderweg.

Waterdichte motorkleding

Hydratex voering voor waterdichte kleding

Waar kan je slecht weer verwachtten

Ga je bijvoorbeeld naar Engeland, Noorwegen of Zweden dan zal je rekening moeten houden met een ander weertype. Dit zijn landen die niet erg zuidelijk liggen en dus kan je regen verwachten.

Schotland, Ierland en IJsland zijn landen waar je er zeker van kan zijn dat je in slecht weer terecht komt.

Niet dat het in de meer noordelijke landen altijd regent maar het kan wel veel vaker voorkomen natuurlijk.

Met de moderne motorkleding met Goretex of waterdichte voeringen zou je zeggen dat het allemaal niet zoveel meer uitmaakt maar dat is niet helemaal waar.

motorkleding

Ingebouwd Zonnevizier is handig bij onvoorspelbaar weer

Altijd beschermende motorkleding

Een goed motorpak met Goretex is natuurlijk qua bescherming het beste maar het kan behoorlijk warm zijn als je door de Portugese Algarve of de Spaanse Sierra Nevada toert.

In Malaga kan het kwik al snel boven de veertig graden komen en daar zit je dan in je waterdichte motorpak, niet prettig dus.

Oké je bent veilig ingepakt en waterdicht maar het is de vraag of je al die waterdichtheid wel echt nodig hebt in sommige warme landen.

Als je in het voorjaar richting Spanje vertrekt kun je beter wat lichtere niet waterdichte motorkleding aandoen.

Naast de lichte niet waterdichte motorkleding kan je dan een eenvoudig regenpak meenemen dat je aan kan doen voor als het op de heen weg gaat regenen.

motorkleding

Lange slingerende wegen in warm Spanje, geen wolkje aan de lucht

Met hoge temperaturen op je motorfiets

Let ook een beetje op het jaargetijde waarin je naar een warm land vertrekt. Als je midden in de zomermaanden juni, juli of augustus bijvoorbeeld naar Spanje gaat kan je het nog wel eens moeilijk krijgen.

In zuidelijke landen als Spanje kan het in de zomermaanden soms boven de 40 graden worden. Lekker warm denkt u nu waarschijnlijk maar het kan ook te warm worden.

Als je met dergelijk temperaturen op een motorfiets zit kan het wel eens oncomfortabel worden en je droogt snel uit. Denk er in dergelijke situatie dan ook aan dat je voldoende drinkt.

En dan heb ik het vooral over water want koffie, thee of fris helpen misschien even tegen de dorst maar water is in dit soort gevallen beter.

motorvakantie

Met een motorvakantie in noord Frankrijk ben je niet altijd zeker van goed weer.

Draag hoe dan ook beschermende motorkleding

Voor landen als Spanje, Portugal of Griekenland kan je beter de maanden april of mei kiezen om naar toe te gaan.

De temperaturen zijn overdag dan al aangenaam maar niet te heet en ’s-Nachts koelt het nog af zodat je in ieder geval behoorlijk slaapt.

Maar hoe warm het ook is, draag altijd beschermende kleding, handschoenen, laarzen en een goeie helm. Een ongeluk zit nog steeds in een klein hoekje.

Laat je niet verlijden om in een T-shirt op je motorfiets te gaan zitten want dat kan je gaan bezuren. Niet alleen omdat je zomaar onderuit kan schuiven.

motorvakantie

Met een open helm loop je de kans op een binnenkomende wesp. En dat kan je motorvakantie verpesten. 

Een vlieg wordt een kogel

Als je met een snelheid van 100 km/uur over Spaanse wegen toert voel je ieder stofje bij wijze van spreken. Een insect die met 100 km/uur tegen je arm komt voelt alsof het door je heen gaat.

En wat te denken van een wesp die de mouw van je T-shirt binnen vliegt, dat voelt als een scherp mes.

Het is bovendien beter om met hoge temperaturen beschermende kleding te dragen om de zon een beetje te weren. Motorkleding is er dus niet om het warm te hebben.

Als je met 35 graden in de zon in een T-shirt op de motor zit kan je daar lelijke blaren aan over houden. En om je hele motorvakantie in rook op te zien gaan door zoiets is niet prettig.

motorhelmen

Steeds meer valhelmen hebben ventilatie gaten tegenwoordig zo wordt je motorvakantie een stuk prettiger. 

Draag liever een dichte helm

Dat geldt ook voor de helm die je draagt. Je kan lekker met een open helm op je motorfiets zitten maar ook daar geld voor dat een helm je beschermt.

Soms kan je de verstikkende hete wind beter uit je helm houden door met dicht vizier te rijden. Een dicht vizier beschermt je overigens ook tegen die vlieg of wesp die je met 100 km/uur tegemoet rijdt.

Ik heb zelf de ervaring met wespen die mijn helm binnenvlogen met dergelijk snelheid en geloof me dat is geen pretje.

Het kan je motorvakantie helemaal verpesten. Draag dus altijd beschermende kleding. en een goeie helm.

Zeker als je in warme landen als Spanje of Portugal rijdt moet je daar rekening mee houden. Bovendien zijn de wespen in deze warme landen vaak twee keer zo groot en giftig.

Draag dus altijd beschermende kleding en bedenk dat dergelijk kleding je ook tegen extreme warmte beschermt. Bedenk wel dat goedkope motorkleding wel eens niet waterdicht of soms te warm kan zijn.   Fijne motorvakantie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.