Een Motorvakantie in Tsjechië voor wie van avontuur houdt

Ieder jaar is het weer hetzelfde liedje, waar gaan we heen dit jaar. Gaan we richting Frankrijk ? nee, vorig jaar al geweest. Dan Italië hmmm twee jaar geleden al geweest. Ik ken dat gevoel en soms is het tijd om iets geheel anders te proberen. Kies een keer voor het onbekende of nou ja tenminste het minst bekende. Kies een keer voor landen die ooit achter het ijzeren gordijn zaten….. Huh ijzeren gordijn ?

Motorvakantie in Tsjechië

Het ijzeren gordijn was de naam van de scheidslijn die tot einde jaren 90 tussen oost en west Europa liep. Het was de scheidslijn tussen de vrije democratische wereld en de socialistische heilstaat, ook wel de Sovjet Unie genaamd.

Vakantie in het voormalige Oostblok was vaak een illusie, zeker als je een motorvakantie wilde houden bleef de grens voor je gesloten.

De scheiding tussen oost en west, met als triest hoogtepunt de muur in Berlijn, viel in 1989. De wereld veranderde in dat jaar in een meer open samenleving. Dat ging echter niet zonder slag of stoot.

Oost en west Duitsland werd van de een op de andere dag herenigd en dat had grote gevolgen voor de hele wereld. De Duitse eenheid was een feest maar gaf de Duitse regering zeker genoeg kopzorgen.

 

Motorvakantie Tsjechië

Veel klinkerwegen in Tsjechië

Het land van steenkolen en de Trabant

De muur en het gordijn zijn ondertussen al bijna 30 jaar verdwenen maar toch zie je nog een duidelijk verschil tussen oost en west. Ook als je door Duitsland en het voormalige oost Duitsland rijdt.

Oké, de hamer en sikkel propaganda zijn allang uit beeld maar er hangt nog een duidelijk gevoel van industriële planmatige nijverheid in het gebied.

Zodra je het voormalige oost Duitsland binnen rijdt proef je toch nog een beetje de sfeer van steenkolen en de Trabant.

Kleine plaatsen en dorpen hebben nog steeds last van de grauwheid uit de Sovjet tijd en de mensen lijken er nog lang niet zo rijk als de rest van Duitsland.

 

Praag

what to do in prague? een Trabant wordt voor reclame gebruik in Praag

Een motorvakantie in Duitsland is prima te doen

Duitsland op zich is nog steeds een van de beter landen voor motorrijders om doorheen te reizen.

Prachtige bochtige wegen met strak asfalt voeren je door indrukwekkende gebieden als het Harz gebergte en het Weserbergland. Ruimte voor een perfecte motorvakantie.

Het Harz gebergte is 30 a 40 km breed en heeft een lengte van 110 km en wordt onderverdeeld in het Oberharz in het westen en het Unterharz in het oosten. De Brocken is met 1142 meter hoogste berg in het Harzgebergte.

Brandstof is relatief goedkoop in Duitsland want voor een liter super betaal je € 1,42 terwijl je in Nederland al snel 20 cent meer betaald. Voor het eten kan je ook goed terecht in dit deel van Duitsland.

Restaurant in Tsjechië

Rustiek interieur van een restaurant aan de Tsjechische Pools grens 

 

Het land van de Schnitzel

Natuurlijk staat Duitsland bekend als het land van de Schnitzel en de grote glazen heerlijk helder koel bier maar ook van de meer delicate keuken.

Want een smakelijke forel of een lekkere vegetarische maaltijd behoren ook tot de mogelijkheden.

Vanuit het Harz gebergte naar het drielandenpunt van Duitsland, Tsjechië en Polen is het nog geen 400 kilometer rijden.

Tsjechië was ooit een deel van Tsjecho-Slowakije. Het land is ontstaan door het uiteenvallen van de Donau-monarchie na de eerste wereldoorlog. Tijdens de vreedzame opdeling in 1993 ontstonden Tsjechië en Slowakije.

 

Motorvakantie in Tsjechië

Mooi toeren tijdens een motorvakantie in Tsjechië

Het Tatra gebergte in Polen

Vanuit het drielandenpunt kan je makkelijk kiezen voor Tsjechië of Polen. Je kan dagtochten maken in Tsjechië of Polen of verder trekken richting bijvoorbeeld het Tatra gebergte.

Zodra je de grens met Polen over gaat waan je je weer in het ouden Oostblok. Polen lijkt in de afgelopen 30 jaar economisch minder te zijn ontwikkeld dan Duitsland.

De wegen zijn niet meer dan slecht onderhouden stroken asfalt zonder belijning en de dorpen lijken zo uit het oude Rusland te komen maar charme heeft allemaal het wel.

Tsjechië komt daarentegen meer ontwikkeld over, alhoewel je ook daar nog duidelijk de invloeden van het Communisme kan ontwaren.

 

Kutna Hora

Lugubere decoratie in Kutna Hora

De prijs voor een motorvakantie in Tsjechië

In de kleinere dorpen en steden zie je vaak nog straten met grove klinkers die een aanslag zijn op je vering en je ingewanden. Een motorvakantie in Tsjechië kan dus een aanslag zijn op je welzijn wat dat betreft.

Maar ondanks de soms erbarmelijk staat van het wegdek zijn de dorpen en steden de moeite waard om te bezoeken.

Voor wie van kamperen houdt kan Tsjechië een uitdaging zijn. Campings zijn over het algemeen dun gezaaid en degene die er zijn, zijn vaak dicht.

Geen idee of dit komt doordat de maand juni buiten het kampeer seizoen valt of niet maar het valt wel op.

 

Campings in Tsjechië

In prima camping bij Ludvikov pod Smrkem

Een beetje voorbereiden kan geen kwaad

Hetzelfde geldt voor pensions en Hotels, je ziet ze wel maar vaak zijn ze dicht, een beetje voorbereiden voor je op motorvakantie in Tsjechië gaat kan dus geen kwaad.

Motoronvriendelijk is Tsjechië in geen geval. Want toeren kan je als de beste en zeker als je de mooie gebieden opzoekt.

En negatieve reacties op motorrijders hebben we in ieder geval niet meegemaakt. En mooie toergebieden zijn er zeker.

Prachtige heuvelachtige stukken bos met lekker bochtige wegen met redelijk asfalt maken een motorvakantie in Tsjechië zeer de moeite waard. Zeker als je ook nog prettige campings kan vinden.

 

Polen

Rustieke huisjes in Sovjet stijl maar wel gemoderniseerd

 

Ludvikov pod Smrkem als uitvalsbasis

Een mooie camping is Ludvikov Horses en Holidays. De camping wordt gerund door Nederlanders en bevindt zich bij de plaats Ludvikov pod Smrkem, ja probeer dat maar eens in een keer foutloos uit te spreken.

Ludvikov pod Smrkem dateert uit 1381. De monumentale kerk in het dorp is overigens nog ouder dan het dorp zelf.

Tijdens de 15 en 16eeeuw leefden er voornamelijk mijnwerkers in het dorp die in de nabijgelegen heuvels koper en tin wonnen.

Die mijnen zijn ondertussen allang gesloten en veel activiteit is er dan ook niet in het plaatsje maar charme heeft het zeker.

 

Motorvakantie in Tsjechië

Een kroonluchter van botten in de kapel in Kutna Hora

Het Reuzengebergte is een flink dagtoer waard

Veel is er niet te doen in het dorpje maar er is wel een geweldig goed restaurant in het plaatsje en Tsjechië is goedkoop genoeg om lekker te genieten.

Een fantastische maaltijd met heerlijk verse forel, gebakken aardappels salade en een heerlijke witte wijn erbij kost je 12 euro.

En daar zit de koffie en uitstekende bediening ook bij. Als je een beetje zoekt in Tsjechië vind je veel van dit soort goedkope eetgelegenheden.

Toeren in de omgeving kan je zeker want dichtbij Ludvikov pod Smrkem ligt het zogenaamde Reuzengebergte. Het reuzengebergte ligt op de grens van Tsjechië en Polen en het maakt deel uit van de bergketen van de Sudeten.

 

Kutna Hora

De kerk in Kutna Hora is interessant als je op motorvakantie in Tsjechië bent.

Het Reuzengebergte is40 kilometer lang

Het Reuzengebergte is 40 kilometer lang en ongeveer 20 kilometer breed. De hoogste top is 1200 meter hoog.

De naam reuzen gebergte komt van de legende over de reus Rübezahl. Het gebergte is sinds 1963 ingericht als een Nationaal park.

Het Reuzengebergte is een paradijs voor motorrijders met zijn vele slingerende wegen, dichte wouden en prachtige vergezichten.

Het is wel af en toe oppassen voor de grote gaten die soms in de weg zitten, geen potholes maar reparatie gaten of hoe je dat ook moet noemen.

 

Poolse dorpspleintje

leuke dorpspleintjes in het oude Polen

Let goed op waar je rijdt

Grote stukken asfalt zijn uit de weg gezaagd die later opgevuld worden met nieuw asfalt. Dit zie je vooral in het reuzengebergte voorkomen en in op de stillere wegen.

Prima dat er onderhoud plaats vindt natuurlijk maar die gaten kunnen je lelijk verrassen.

De natuur in Tsjechië is hoe dan ook indrukwekkend. Voor wie van steden houdt is de stad Praag een absolute aanrader.

De naam Praag alleen al doet direct denken aan tal spionage films waar onder ander James Bond de hoofdrol in speelt.

Praag is een indrukwekkend geheel van oude en nieuwe architectuur, kunst en cultuur. Het oude centrum van de stad staat op de Unesco werelderfgoed lijst en is geheel gerestaureerd.

 

Praag

Achteraf straatje in Praag in de city of Prague

Kutna Hora

Naar mijn smaak is de restauratie van Praag iets te perfect gedaan omdat sommige delen er als nieuw uit zien maar dat is mijn mening.

Praag heeft de bijnaam de gouden stad en ligt aan de rivier de Moldau. Praag is een tweeduizend oude stad die begonnen is als Keltische nederzetting en uiteindelijk uitgroeide tot de multiculturele hoofdstad van Europa.

Aan de rand van de stad zijn een paar prima campings te vinden en met het openbaar vervoer vlak voor de deur ben je zo in het centrum van de stad. Er zijn genoeg bezienswaardigheden Praag dus vervelen doe je er niet.

Een bezoek aan de plaats Kutna Hora dat 70 kilometer van Praag af ligt is ook meer dan de moeite waard.

 

Praag

sfeervolle graffiti muur in Praag ook wel bekend als de John Lennon muur in de city of Prague.

Griezelige decoratie

De oude zilverstad heeft een historisch centrum dat op de Unesco Werelderfgoed lijst ligt. De plaats werd in de 12e eeuw gesticht en stond bekend om zijn zilvermijnen die zelfs tot onder de stad doorliepen.

Op de begraafplaats Sedlec, een buitenwijk van de stad Kutna Hora staat het Ossarium van Sedlec.

De kleine Rooms Katholieke kapel is bijzonder vanwege zijn bizarre “verzameling” botten.

De verantwoordelijkheid voor de griezelige decoratie van de kapel ligt bij de beeldhouwer Frantisek Rint die een grote hoeveelheid menselijke resten gebruikten voor decoratie.

 

Praag

Moderne kunst in Praag

weinig kans op verveling

Tsjechië is een nog grotendeels onontdekt land waar van alles te zien en te doen is.

Motorrijders met gevoel voor avontuur kunnen zich uitstekend vermaken zonder veel geld uit te geven. Een motorvakantie in Tsjechië hoeft niet veel te kosten.

De vriendelijk bevolking maken een verblijf in het land aangenaam genoeg voor een korte of langere motorvakantie.  Heb je genoeg gezien van Tsjechië dan kan je altijd nog verder Polen of Slowakije in.

Een ding is zeker, de kans dat je je verveelt in deze landen is gering en als je rekening houdt met de niet altijd in goede staat verkerende wegen kan je je prima vermaken.

Hou je snelheid in toom en respecteer de waarde en normen van het land. Veel plezier in met je motorvakantie in Tsjechië.

 

Literatuur over Tsjechië vind je hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.