Een motorvakantie in de Pyreneeen is het pure genieten

De winter is nog niet voorbij of de plannen voor de volgende motorvakantie worden alweer besproken. Gaan we naar het noorden of toch liever naar het zuiden. Wordt het Italië of toch liever Hongarije of is Spanje misschien wel interessant om naar toe te gaan. Het zijn de vragen die veel motorrijders zichzelf stellen als het voorjaar weer voor de deur staat.

Motorvakantie in de bergen

Verreweg de meest populair vakantie bestemming voor motorrijders is Frankrijk.

Het Franse landschap met zijn vriendelijk dorpjes en Franse koffie en stokbrood trekt jaarlijks miljoenen toeristen.

Veel motorrijders kiezen voor het land vanwege de zon en de schitterende wegen die je er kan vinden die uitstekend voor de motorfiets geschikt zijn.

In Frankrijk vind je de prachtige Alpen waar je veel met offroad rijden bezig kan houden.

Je vind prachtige meren en bossen in het land en natuurlijk zijn er de prachtig stranden in het zuiden.

 

offroad rijden

Prachtig offroad rijden in het hart van de Pyreneeën 

Het land van de stokbroden en wijn

De bevolking van Frankrijk is over het algemeen wat stugger dan bijvoorbeeld Duitsers en minder service gericht maar je voelt je altijd welkom.

Als je gaat toeren door Frankrijk kan je ervoor kiezen of je in het land van de stokbroden wil blijven of verder door de Pyreneeën richting het Iberische schiereiland wil.

Maar als je van plan ben om richting Spanje te gaan vergeet dan niet om ook van de bergrug te genieten die Frankrijk van Spanje scheidt.

De Pyreneeën strekken zich uit over een lengte van meer dan 450 kilometer van de Golf van Biskaje tot aan de middellandse zee.

 

Motorvakantie

Prachtig vergezichten vanaf de smokkelroute van Andorra

Beter weer dan in de Alpen

Sommige toppen zijn meer dan 3000 meter hoog en het weer is vaak beter dan in de Alpen. In de Alpen kan je natuurlijk prachtig terrein rijden maar het mag niet overal.

Het is een gebied dat soms leuke verrassingen kan herbergen. Om te beginnen zijn er de talloze kronkelwegen die je door het gebergte leiden.

Afhankelijk van de routes die je kiest kan je op prachtige brede asfalt wegen komen te rijden of op kleine kronkel wegen.

Voor degene die van avontuurlijk motorrijden houdt en een meer Allroad motorfiets tot zijn beschikking heeft is nog meer te beleven. Zeker als je van de echte onverharde paden houdt.

 

motorvakantie

Mooi routes door het Spaanse gebergte

Offroad rijden van Andorra naar Spanje

Probeer bijvoorbeeld de smokkelroute te vinden die van Andorra naar Spanje loopt en die prima is voor offroad rijden.

De route is ooit bedacht om serieus de Spaanse douane te ontwijken en goedkoop aangeschafte spullen in Andorra naar Spanje te krijgen.

De smokkel route is te vinden door vanaf Andorra la Vella de CG-1 te nemen die richting de Spaanse grens gaat.

Bij het dorpje Aixovall sla je rechts af en volg je de CG-6. Uiteindelijk stuurt de route je richting het gravel pad dat richting Spanje gaat.

 

offroad rijden

De route van Andorra via de smokkelroute naar Spanje

Een smokkelroute naar Spanje

De smokkelroute is voor de gemiddelde niet al te zware Allroad motorfiets goed te doen. Met gewone wegmotoren kan je een zware dobber krijgen aan de smokkelroute maar het is te doen.

Andorra zelf, ooit gesticht door Karel de Grote om de Moren uit het Christelijk Frankrijk te houden, staat bekend als belastingparadijs en vanwege zijn vele winkels.

De smokkelroute wordt nu niet meer gebruikt door smokkellaars maar is nog steeds een aantrekkelijke route voor wie van avontuurlijk motorrijden houdt.

Het is niet de moeilijkste offroad route die je kan vinden maar hij kan behoorlijk pittig worden.

 

motorvakantie

Een blik op het natuurpark bij Torla maar waar mag je off road rijden ?

Sort in de Pyreneeën

De route loop dus van Andorra naar Spanje en als je hem helemaal rijdt kan je er een dag mee bezig zijn. De hele route is prima voor 4×4 off road rijden en voor terrein rijden met een motor.

Op deze offroad route kom je soms spectaculaire vergezichten tegen waar je de mooiste foto’s kan maken.

De smokkelroute stopt ergens in Spanje en vanuit dat punt gaat er een prachtige slingerweg richting het vriendelijke Spaanse plaatsje Sort.

Sort is een klein plaatsje in de autonome regio Catalonië gelegen aan de rivier Noguera Pallaresa.

Er is niet veel te doen in Sort maar het plaatsje ademt een prettige sfeer van rust en vriendschap uit.

 

Picos de Europa

Genoeg goed asfalt in de Pyreneeën 

Offroad rijden of wandelen

Er is een grote camping en er zijn genoeg restaurants en koffie gelegenheden in Sort voor een aangenaam verblijf van een paar dagen.

Het plaatsje zelf is bijzonder charmant en bied ook iets voor de cultuur liefhebbers. Als je moet een motorvakantie ben wil je ook wel eens iets anders zien nietwaar.

Voor wie na een lange motorrit eens iets anders wil doen is er de gelegenheid om te raften op een paar woeste rivieren die langs de bergruggen hun weg naar beneden zoeken.

De naam Sort is hetzelfde als geluk en dat is waarschijnlijk de reden dat de loterij winkel de gouden heks in het plaatsje zoveel bezoekers trekt. Veel mensen komen speciaal naar Sort om een lot te kopen.

Er zijn veel plaatsjes als Sort in de Pyreneeën. Veelal plaatsen waar toeristen komen die van de natuur en wandelen houden.

 

offroad rijden

Het begin van een prachtige dag vol avontuur

Niet alles is onverhard

Offroad rijden is in het berggebied over het algemeen overal toegestaan maar hoe lang dat nog duurt is afwachten.

Dus zelfs hier geldt, als je met offroad motorfietsen de bergen in trekt gedraag je dan netjes en zorg niet voor overlast.

Want we willen met elkaar kunnen genieten van de mooie natuur zonder elkaar tot last te zijn.

De Pyreneeën kent natuurlijk niet alleen de onverharde wegen waar enduro rijders zo dol op zijn. Er ligt namelijk ook heel veel aantrekkelijk asfalt in het berggebied.

 

Pyreneeën

Mooie vergezichten in de Pyreneeën

Ook als je van wandelen houdt

Brede en smalle slingerende wegen zorgen er voor dat je je als motorrijder heerlijk kan uitleven.

Maar pas op, het rijden in de bergen is toch heel anders dan het rijden in ons eigen platte landje. De soms zeer aantrekkelijk bochten hebben in de bergen vaak als nadeel dat je niet kan zien hoe de bocht verder gaat.

Doordat je in de bergen rijdt kan je niet altijd zien hoe het er aan de andere kant van de bocht aan toe gaat. Pas dus je snelheid aan en hou rekening met het feit dat je niet alleen bent.

Voor motorrijders die ook van een stevige wandeling houden is Torla een aardige bestemming. De plaats Torla zelf stelt niet zoveel voor maar er is een mooi natuurpark dat vlak in de buurt van de plaats ligt.

 

Bergmassief

Het kan koud zijn in de bergen

De Pyreneeën zijn meer dan 50 miljoen jaar oud

Heb je voldoende tijd en wil je echt veel van het meer dan 50 miljoen jaren oude gebergte zien dan kan het interessant zijn om de het Pyreneeën van west naar oost door te rijden.

Gebruik je een navigatie dan is het advies om je navigatie zo in te stellen dat je de kortste route rijdt en snelwegen negeert.

Voor extra avontuur kan je de optie offroad rijden aanzetten waardoor je ook onverharde paden op je route kan aantreffen.

Je zal je zelf verbazen over de prachtige routes waar je over heen gestuurd wordt.  Ook hiervoor geld dat je wel op een motorfiets moet gaan die geschikt is voor het onverharde paden rijden.

 

Pyreneeën

Steenslag en hoge passen

Liever niet alleen offroad rijden

Want sommige paden in het oude gebergte kunnen toch nog een flinke uitdaging vormen. Het is ook raadzaam niet in je eentje te gaan  offroad rijden in de Pyreneeën.

Als je je bij een valpartij gewond raakt of je beschadigd je motor dusdanig dat je niet meer verder kan wil je wel hulp in de buurt hebben.

Denk er ook aan dat je in dit gebied geen 450 kilometer in een dag kan rijden en ik denk dat je dat ook niet wil.

Er zijn namelijk meer dan genoeg plaatsen die je tegen komt waar je graag een nachtje wil blijven zoals het eerder genoemde Sort of Torla.

 

Mooie slingerende onverharde bergpassen vergroten het motorplezier van je motorvakantie

Het kan koud worden in de bergen

Denk ook aan warme kleding en slaapzakken want het kan s ‘nachts behoorlijk koud worden in de bergen, zelfs als het hartje zomer is.

De Pyreneeën is niet zo hoog als de Alpen maar de 129 pieken met een hoogte van rond 3000 meter kunnen voor spectaculaire uitzichten zorgen.

Het lekkere van rijden in de Pyreneeën is dat je vaker lekker weer hebt. Zit je aan de Franse kant en het weer valt tegen dan wip je gewoon over naar de Spaanse kant, dan ben je zeker van zon.

Het motorrijden in dit soort gebergte is van een ongekend genot maar vergt wel enige ervaring want bergpassen rijden is echt anders dan het rijden van dijkwegen. En dat geldt zeker voor offroad rijden .

Ga je voor het eerst door een berggebied als de Pyreneeën rijden let dan op je snelweg en je remweg. Bedenk dat een motorfiets met bagage een langere remweg nodig heeft in de bergen dan op een vlakke weg.

Geniet van de prachtige wegen en je motorfiets en rij veilig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.