Een motorrit maken met een doel voor het nieuwe jaar

Menig motorrijder zit net als ik te wachten tot de feestdagen voorbij zijn. Kerst, oudjaar, laat het snel over zijn zodat het voorjaar zich kan aankondigen want we willen weer lekker gaan toeren. Maar waar gaan we naar toe ? Motorrijden mag dan niet altijd over een einddoel gaan, want het gaat om de weg er naar toe, het moet alleen niet doelloos worden natuurlijk.

Zo maar een motorrit maken

Of we nou een weekend op de motorfiets weg willen of een week of langer, we willen wel graag doel hebben. Er zijn natuurlijk genoeg dingen waar we naar toe kunnen gaan alleen om dat motorritje te maken, maar wat springt er nou echt uit?

Voor wie alleen een dag of weekend lekker op de motorfiets weg wil is er bijvoorbeeld het American Motorcycle museum in Raalte. In het motormuseum vind je een collectie Amerikaanse motorfietsen van begin 1900 tot in de jaren 80.

Het museum heeft ongeveer 140 motorfietsen in zijn collectie waarvan de meest van het merk Harley Davidson zijn. Veel beroemde type motorfietsen zoals de Liberators die de Amerikanen en Canadezen gebruikte voor de bevrijding van Europa.

Het museum is geknipt voor een lekker uitje op de motorfiets, zeker als je van een stukje toeren houdt en uit het westen van het land komt. Volwassenen betalen € 4,50 per persoon en kinderen kunnen al voor € 2,25 naar binnen.

 

Italiaanse motorfietsen

Een Ducati op de Italdag

Alleen Italiaanse motorfietsen

Voor wie liever naar een Italiaanse schone gaat kijken is er de Ital-dag. De Ital-dag wordt al een aantal jaren georganiseerd door de Ducati club Nederland en draait volledig om Italiaanse motorfietsen zoals Ducati, Motor Guzzi en Laverda.

De dag wordt georganiseerd in Beusichem. Beusichem is een klein vriendelijk plaatsje in de Betuwe.

De toegang is gratis voor iedereen maar niet Italiaanse motorfietsen mogen niet op het terrein geplaatst worden, tja het is Italdag natuurlijk.

Een ander interessante optie voor een dagje toeren is motormuseum Hagestein.

 

Italiaanse motorfietsen

Een klassieke Italiaanse motorfietsen op de Italdag

Klassieke motorfietsen

Het motormuseum heeft behalve klassieke motorfietsen ook een grote verzameling boeken. Het museum is alleen doordeweeks op afspraak te bezoeken.

Het plaatsje Hagestein ligt aan de kronkelige Lekdijk waardoor de rit naar het museum op zich al de moeite waard kan zijn.

Let wel op je snelheid als je over de dijk rijdt want er wordt flink gecontroleerd, zeker sinds de discussie er over zo is opgelaaid.

Ben je in de buurt van ‘s-Gravenhage, probeer dan ook het Louwman auto museum….nee nu niet gelijk afhaken als motorrijder want in het Louwman auto museum zijn veel interessante zaken te ontdekken.

 

Louwman motorfietsen

De Nimag Suzuki van Wil Hartog in het Louwman Auto museum

Louwman auto museum

Zo zie je de eerste elektrische auto die uit einde 1800 stamt en er staan ook een flink aantal klassieke motorfietsen.

Als klap op de vuurpijl staat ergens in het Louwman museum de motorfiets waar Wil Hartog ooit de TT van Assen mee heeft gewonnen. Er is ook genoeg te zien voor de motorfiets liefhebbers dus.

Voor degene die motorfietsen tot kunst hebben verheven is er in Breda de Heyday Motorcycle fair. Hier komen mensen die motorfietsen veranderen in kunststukken en daar anderen van laten mee genieten, kijken mag maar aankomen niet.

Voor wie wat verder weg wil is er natuurlijk ook genoeg te zien en te beleven. Plan bijvoorbeeld een motor rit richting de Belgische Ardennen en bezoek dan La-Roche-en-Ardennen.

 

Bugatti

Een fraaie Bugatti in het Louwman auto museum

Geschiedenis in La-Roche

Het plaatsje La-Roche in de Ardennen heeft een aantrekkelijk camping en een aantal kleine hotels.

Het plaatsje staat bekend om zijn oude kasteel uit de romeinse tijd en natuurlijk uit een meer recentere periode zoals de eerste en tweede wereldoorlog.

La Roche speelde een cruciale rol in de tweede wereldoorlog. De plaats werd in eerste instantie bevrijd door de geallieerde maar werd vrij snel weer door de Duitsers terug veroverd.

La Roche werd tijdens de strijd die daar op volgde voor een groot deel vernield maar na de oorlog weer opgebouwd. In het plaatsje staat ook een museum dat geheel gewijd is aan de gebeurtenissen in de tweede wereld oorlog.

 

Romagne

Oorlogs museum in Romagne

Op de motorfiets richting Frankrijk

La-Roche heeft verschillende restaurants en een goed uitgeruste camping en enkele hotels.

Voor wie langere afstanden niet schuwt zijn de Franse Ardennen ook een prima optie want als je ergens mooi kan toeren dan is het wel in de Franse Ardennen. Neem bijvoorbeeld het plaatsje Dun-Sur-Meuse

Het plaatsje Dun-sur-Meuse ligt, zoals de naam als suggereert, aan de Maas en heeft een heerlijk rustiek karakter. Er zijn verschillende guesthouses en er is een grote camping waar het goed toeven is.

Voor de liefhebbers van de historie van de Ardennen is er nog het oorlogsmuseum van Jean Paul de Vries in Romagne. In het museum zijn vooral resten te zien uit de 1e wereldoorlog.

 

motorrit

Oorlogsmuseum in Romagne

Genoeg te doen in de Franse Ardennen

Het plaatsje ligt in het Franse deel van de Ardennen waardoor er prima gelegenheid is voor het ondernemen van dagtochten op de motorfiets.

Voor de liefhebbers van echt avontuurlijke ritten is er in de Ardennen genoeg mogelijkheid om van de gebaande paden af te gaan met offroad motorfietsen.

Ga je offroad rijden, respecteer dan wel de regels van het land en bezorg de mensen geen overlast.

Wil je echt veel verder weg dan kan het interessant zijn om in juni het Wheels and Waves festival eens te bezoeken. Wheels and Waves vind plaats in en om de stad Biarritz.

 

Wheels and Waves

Een fraai exemplaar te zien op Wheels and Waves

Het Wheels and Waves festival

Het Wheels and Waves festival draait om surfen en zelfbouw motorfietsen. In eerste instantie lijkt het een vreemde combinatie maar als je weet wat de gedacht achter het festival is begrijp je het vanzelf.

Wheels and Waves is absoluut een must voor iedere motorrijder die van bijzonder of klassieke motorfietsen houdt.

Vanuit Nederland kan je een heerlijke vakantie plannen en met je motorfiets over de mooiste toerroutes richting Biarritz rijden.

 

Wheels and Waves

Een tot Scrambler omgebouwde K100 op Wheels and Waves

Bespreek van te voren een camping

Wil je een camping in het hart van het Wheels and Waves gebeuren, zorg dan wel dat je van te voren een camping of hotel boekt.

Want tijdens het festival kan het flink druk worden en kunnen campings en hotels zomaar vol zitten.

Dit is natuurlijk maar een klein deel van de mogelijkheden die je in het nieuwe jaar hebt.

Natuurlijk kan je ook gewoon een mooie rit plannen richting de Alpen of de Pyreneeën maar als je doelen zoekt zijn dit misschien ideeën. Rij in ieder geval veilig en hou de boel heel.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.