Een motorfiets voor het A2 rijbewijs.

Op een dag weet je het, je gaat motorrijden. Bij sommige van je familieleden is de stress en ontzetting in de ogen te zien, want zo’n ding op twee wielen is toch maar gevaarlijk. Als aspirant motorrijder ben je echter onverzettelijk in je keuze want je wil hoe dan ook proeven van die prachtige techniek en dat heerlijke gevoel van vrijheid. Maar wat wil je voor motorfiets gaan rijden ?

Het motorrijbewijs

Om te beginnen is de keuze voor je eerste motorfiets natuurlijk niet je definitieve keuze. Zeker als je jong begint met motorrijden en alleen voor je A1 rijbewijs gaat maakt het nog niet echt uit wat je kiest.

Want als je 18 bent heb je nog zeeën van tijd en iets anders dan A1 mag je nog niet rijden. Geen druk en geen paniek dus.

Ga je voor je A2 rijbewijs en je hebt al een tijdje gereden dan kan je wat meer gaan nadenken over de uiteindelijke motorfiets die je wil hebben maar ook dan is je keuze natuurlijk niet definitief.

Wat wel zo is, is dat je met het A2 rijbewijs al uit heel wat leuke en vrij diverse soorten motorfietsen kan kiezen.

 

A2 rijbewijs

De KTM Duke 390 is een prima beginners motorfiets waar je veel plezier mee kan beleven.

Let op de zithouding

Die keuze is misschien niet altijd makkelijk maar er is wel keuze genoeg. Wil je iets voor woon werk verkeer en af en toe lekker kunnen toeren dan kies je over het algemeen eerder voor een motorfiets voor op de weg met een neutrale zit.

Alleen zijn weg motorfietsen er natuurlijk ook in alle soorten en maten. De keuze die je maakt hangt natuurlijk voornamelijk af van wat je uiteindelijk met een motorfiets wil doen.

Stel nu dat je alleen van plan bent om op de weg te gaan rijden en (nog) niets met terrein rijden hebt, dan nog heb je veel om uit te kiezen. En ook dan gaat het over wat je uiteindelijk wil met een motorfiets.

Je hebt bijvoorbeeld alleen een A2 rijbewijs en je zoekt een motorfiets om gewoon af en toe relaxt mee te toeren, dan kan je bijvoorbeeld kiezen voor een Honda NC750X of de Honda CB500X.

 

Motorfietsen

De Suzuki GSXR 600 heeft, naar mijn mening, niet de ideale zit houding voor beginners.

De NC750 X is een prima optie

De Honda NC750X is standaard een motorfiets met 40 kw vermogen maar is door de dealer terug te tunen tot 35 kw. De NC750X is een pure toermotorfiets die geknipt is voor de wat langere afstanden.

De zit op de Honda is relaxt en lekker rechtop wat maakt dat je het gevoel hebt de motorfiets goed onder controle te hebben.

De NC750X is weliswaar een pure weg motorfiets maar op de minder verharde paden komt de tweecilinder ook prima uit de voeten al is hij er niet echt voor gemaakt.

De Honda NCX behoort tot de motorfietsen die het meest geschikt zijn voor beginnende motorrijders. De zitpositie, het soepele motorkarakter en de comfortabele vering maken de tweecilinder lekker makkelijk te besturen.

 

A2 rijbewijs

De Honda NC750X is prima geschikt voor het A2 rijbewijs

Beperkingen met A2 rijbewijs

De NC750 is natuurlijk niet de enige geschikt motorfiets voor het A2 rijbewijs. Andersom is de motorfiets ook prima voor mensen met een A rijbewijs.

Standaard heeft de motorfiets 51 pk en dat maak het een prima allrounder en geschikt voor langere afstanden.

Want geloof me,  voor plezier in motorrijden hoef je niet altijd meer dan 100 pk tot je beschikking te hebben.

Zolang je nog op een A2 of A1 rijbewijs rijdt is je keuze natuurlijk beperkt. Dat betekend niet dat er geen leuke motorfietsen zijn waar je voor kan kiezen.

 

Yamaha XT660R

De Yamaha XT660r is prima geschikt voor beginners

De MT07 is een prima alternatief

Zo heeft Yamaha natuurlijk de MT07 en de Tracer 700 die ook voor het A2 rijbewijs geschikt kunnen worden gemaakt. De MT07 is ook een prima allrounder waar je behoorlijk sportief mee kunt rijden.

Zonder de A2 kit heeft de MT07 74 pk en kan als echt volwassen motorfiets gezien worden en het is absoluut een goeie motorfiets is om mee te beginnen.

Het maakt het extra interessant als je bedenkt dat je de MT07 ook geschikt kan maken voor het A rijbewijs.

De 700 cc tweecilinder van Yamaha is ook uitstekend geschikt voor kortere vakantie trips alhoewel bagage meenemen minder makkelijk is op de Yamaha.

 

Yamaha Tenere

De XT660Z Tenere blijft een uitstekende motorfiets

Meer Yamaha motorfietsen

Dit geldt ook voor de MT03 en de Yamaha XT660Z Ténéré. De Yamaha XT660Z en de XT660R zijn natuurlijk al een tijdje uit de productie vanwege de Euro 4 normen maar er zijn er nog genoeg tweedehands te koop.

De XT660R en de Ténéré vallen beide standaard al binnen de regels van het A2 rijbewijs. Daar komt natuurlijk wel bij kijken dat je aan alle andere regels van het A2 rijbewijs moet voldoen.

Er zijn natuurlijk altijd mensen die hun neus ophalen voor eencilinders. Geloof me, eencilinders zijn motorfietsen waar je veel plezier mee kan beleven en net zo betrouwbaar zijn als moderne viercilinders.

Beide eencilinders van Yamaha zijn prima motorfietsen voor op het asfalt maar ook op wegen met onverharde ondergrond doen ze het prima.

 

A2 rijbewijs

De MT07 voor het A2 rijbewijs

Een topsnelheid van 196 km/uur is genoeg

De XT660R weegt rijklaar 181 kg en kan een topsnelheid van 165 km/uur halen. Standaard kan de XT660R 15 liter brandstof meenemen.

De Ténéré weegt 206 kg en kan standaard 22 liter brandstof meenemen. Beide motorfietsen kunnen met gemak 130 km/uur kruisen en zijn voor zowel verharde als onverharde weg geschikt.

De XT660R en de Ténéré zijn beide goed genoeg voor het rijden van lange afstanden en voor stadswerk. Ook voor wat avontuurlijker routes zijn de eencilinders van Yamaha een prima keuze.

Er zijn natuurlijk nog veel meer merken die prima motorfietsen hebben voor beginnende motorrijders.

Suzuki heeft verschillende modellen in de 650 cc klasse die door de dealer geschikt gemaakt kunnen worden voor het A2 rijbewijs.

 

A2 rijbewijs

De Tracer 900 is prima geschikt voor het A2 rijbewijs

Suzuki’s A2 motorfietsen

Neem de DL 650 V-strom of de SV 650X of de 650A, alle drie ook te leveren voor het A2 rijbewijs.

Het 650 cc motorblok heeft meer dan genoeg vermogen voor als je eindelijk je A rijbewijs hebt gehaald en de A2 beperking van de motorfiets af mag.

Het gaat te ver om alle motorfietsen hier op te noemen die geschikt zijn voor het A2 rijbewijs dus moet ik het hierbij laten.

Voor beginnende motorrijders is het gunstig om te beginnen met een motorfiets die voor verschillende doeleinden te gebruiken is.

 

A2 rijbewijs

De Suzuki DL 650 V-Strom

Als je net begint moet je nog veel leren

Laten we het maar de wat meer neutrale modellen noemen. Modellen die niet expliciet voor een bepaald doel gemaakt zijn.

Het is wellicht beter om niet direct voor die racer of off the road motorfiets te kiezen. Die keuze kan je later nog maken.

Want als je je rijbewijs hebt moet je hoe dan ook nog een heleboel leren. Keuze genoeg in ieder geval.

Hou het heel en hou het zwart onder maar geniet vooral van je fantastische passie voor motorfietsen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.